fredag 6 mars 2009

Fråga spelarna!


I morgon börjar Davis Cup-matchen i tennis mot Israel, som spelas i Malmö. Alla möjliga pampar har yttrat sig om eventuell bojkott, publikförbud, protester och så vidare. Men har någon frågat tennisspelarna?

Idrottsrörelsen har växt fram ur ideologier som idag knappast kan anses rumsrena – chauvinism, socialdarwinism, krigsromantik, elitism... Idrottsevenemang har alltid använts i det storpolitiska spelet, och idrott som social fostran har alltid varit ett sätt att göra medborgarna till lydiga arbetsmyror.
Idrott och politik hör ihop. Det är minst sagt naivt att påstå annat.

Men det betyder inte automatiskt att idrott ska bedrivas med politiska syften. Jag har t.ex. alltid varit tveksam till när det talats om bojkott av rent politiska skäl – framför allt för att sådana diskussioner förs över idrottarnas huvuden och att besluten fattas av andra än idrottarna.

Det går inte att avpolitisera idrotten, men det går att flytta om makten inom den. Jag vill att idrottarna själva ska få bestämma hur de vill ha det. Om idrottare vill bojkotta matcher av politiska skäl, eller om de absolut inte vill det, så ska detta respekteras. Ingen annan ska fatta besluten åt dem – särskilt eftersom det alltid sker utan att lyssna på deras synpunkter.

Det riktigt otäcka är att när idrottare protesterar av egen ideologisk övertygelse, då blir de straffade. Det hände till exempel med de svarta olympier som gjorde Black Power-gesten med knuten näve på prispallen (se bilden). Deras idrottskarriärer avslutades prompt och för evigt.

Så, vad gäller Davis Cup-matchen i Malmö: låt spelarna själva bestämma om de vill bojkotta, bära en bindel, eller bara spela på. Och respektera deras beslut.
Demokratisera idrottsrörelsen! Låt idrott styras av idrottare.

Det har skrivits massor om Davis Cup-matchen. Här är några av de senaste dagarnas tidningstexter: Sydsvenskan, som är hemmahörig i Malmö, skriver här, här, här, här, här, här och här, Aftonbladet här, här, här och här, DN här, här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här, här, här och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

 1. Du glömmer en viktig detalj, det är Sverige som möter Israel och inte Vinciguerra som möter Sela etc. Så länge spelarna representerar sina länder borde väl medborgare av respektive land ha rätt att komma med åsikter?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym!
  Nationalism hörer hemma på 1800-tallet, men vist har alla rätt att komma med åsikter, även idrottare ;-)

  SvaraRadera
 3. Ja, en bra synpunkt. Men innan media och politiker begär att idrottare skall göra en politisk markering, som t.ex. bojkott, så måste väl yrkespolitikerna först göra sitt jobb. Tar vi OS i Peking så hade regeringen alla möjligheter att framföra sina synpunkter, det är faktiskt därför de har betalt. Men krav ställdes ändå på att deltagare som tränat ett helt liv skulle bojkotta OS. varför kan inte regeringen med dess företrädare lyfta sina slappa häckar och framföra sina synpunkter själva? Folk inom media har också alla möjligheter att framföra sina synpunkter. Inga krav på några idrottsmän innan politiker och andra gjort sitt jobb.

  Sedan kanke inte alla idrottsmän tycker som den påbjudna "sanningen" är vilka respekterar detta i dagens Sverige?

  SvaraRadera
 4. Jag menar absolut inte att det ska begäras av spelarna att göra politiska manifestationer. Tvärtom - min poäng var just att sådana beslut inte ska fattas över deras huvuden.
  Om spelare bara vill spela så ska det vara Ok, och om de väljer att protestera ska det också vara Ok.
  Spelarna själva ska få avgöra - utan påtryckningar.

  SvaraRadera