onsdag 11 mars 2009

Klimatfrågan är politik även bland forskare


Klimatprognoserna blir allt osäkrare, ju mer data som samlas. Det bekänner forskarna i en klimatkongress som just startat i Danmark. Ändå får ingen enda kritisk forskare vara med bland de 1600 inbjudna.

Det finns en lång rad forskare som ifrågasätter att det varmare klimatet ska vara orsakat av människor. Vi har ju bland annat haft en värmeökning sedan lilla istiden för några hundra år sedan, alltså långt före våra omfattande koldioxidutsläpp.
Ändå säger Catherine Richardson från Köpenhamns universitet, som arrangerar konferensen:
”Vi vill inte diskutera den lilla möjligheten och därför är skeptikerna inte inbjudna.”

Det är så långt från ett vetenskapligt synsätt man kan komma. Olämpliga teorier och oönskade förklaringar portas.
Klimatfrågan har blivit storpolitik, snudd på religion, men har i samma grad upphört att vara vetenskap.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

6 kommentarer:

 1. Jag håller helt med. Jag ser det som skrämmande ur vetenskaplig synvinkel.

  Att inte bjuda in och föra sund debatt med skeptiker.

  Det är inget annat än en ren utförsäljning till politkerna.

  SvaraRadera
 2. Det är helt fantastiskt!
  Som tur är funkar inte denna taktik - det markerar sig själv s.a.s.
  Trovärdigheten minskar onekligen.

  SvaraRadera
 3. Fast skeptikerna är grymt få nu för tiden. Dessutom så finns det andra problem med nedsmutsningen än bara klimathotet. Det är väldigt skadligt för våran hälsa också.

  SvaraRadera
 4. Totte, skeptikerna är verkligen inte få, snarare en växande skara forskare.
  Men du har rätt i att det finns andra problem med miljöförstöringen, så den kräver åtgärder - men de ska inte baseras på falsk vetenskap.

  SvaraRadera
 5. Stefan: Jag är dock mycket skeptisk till skeptikerna i detta område. Det kommer hela tiden fram att många av dessa "skeptiker" får sina löner av stora oljebolag och urangruvor. Dessa har i uppgift att fördröja processen så att de kan tjäna så mycket pengar som möjligt. Dom inser att det inte finns så mycket pengar att tjäna på te.x vindkraft eftersom den sköter sig själv till stor del och elen blir billig, nästan gratis, och elen blir klimatsmart i jämförelse med te.x kärnkraft och kolkraft. Oavsett om klimatet blir varmare eller inte så måste vi som sagt göra något åt alla problem nu! Det finns ingen tid till att diskutera med dessa klimatförnekare. Det går att mäta höga halter av avgasgifter i isbjörnars blod. Dessa gifter kommer från fisken som sälarna äter. Isbjörnar äter sälar. Det finns en ekologisk balans som måste räddas och om vi ska sitta och diskutera mer med dessa klimatförnekare så är det snart för sent.

  SvaraRadera
 6. Totte, det tråkiga med fokuseringen på klimatkrisen är att annan miljöförstöring ignoreras. Därför behöver vi en trovärdig vetenskap som hjälper oss att prioritera.

  Många skeptiker må vara finansierade av oljebolagen - men det är också väldigt många klimatkrisförespråkare som försörjer sig på alla de åtgärdspengar som kristänkandet genererat. Aldrig förr har meteorologer varit så eftertraktade och inflytelserika.

  SvaraRadera