söndag 29 mars 2009

Men det finns ett men


Mona Sahlin uttalar sitt stöd för Wanja Lundby-Wedin, trots klantigheterna med AMF och dess VD:s saftiga pension. Men det finns ett men. Detta lilla men är en politikers sätt att mena motsatsen. Mona droppar Wanja, men vill inte hålla i yxan.

Så här säger Mona Sahlin i en radiointervju:
”Jag har förtroende för Wanja Lundby-Wedin som LO-ordförande, men jag är också med och är kritisk till bonus, höga lönenivåer, pensionsvillkor, oavsett om det sker i ett bolag som AMF eller i SEB eller någon annanstans i samhället.”

Wanja sitter i socialdemokraternas partistyrelse, så Mona kan inte avfärda henne med vänsterhanden. Hon uttrycker sitt stöd för partikamraten, dock med ett utvecklat men som för alla de initierade berättar att det är fritt fram för andra att skärpa kritiken och kräva Wanjas avgång.

Om det sker kommer Mona att spela oskyldig och säga att hon gjort allt för att försvara Wanja men att det helt enkelt inte gick längre. Därmed är det ofrånkomligen så att Wanja måste avgå. Då har hon blivit en för stor belastning för partiet.

Notera de många orden Mona har efter sitt lilla men. De visar att hon egentligen lägger tyngden på att sympatisera med just den kritik som har drabbat Wanja. Hon ger kritikerna rätt, vilket betyder att hon tar handen från Wanja.

Med all rätt. Wanja har skött hela denna affär ytterst fumligt. Hon kände sig så säker i sin LO-borg att hon inte tillräckligt tidigt förstod allvaret. Så bortskämda makthavare har socialdemokraterna inte råd med – speciellt som de dalar i opinionssiffrorna.
De måste stå på sig vad gäller arbetarrörelsens fundamentala principer (som de i andra opinionslägen struntar blankt i).

Wanja får bli offerlammet denna gång. Annars kan det nästa gång bli Mona Sahlin, och det är mycket dyrare för partiet – för det garanterar förlust i nästa val.

Här skriver Svenska dagbladet och Aftonbladet om Monas uttalande.
Läs även andra bloggares åsikter om .

14 kommentarer:

 1. Sprid så folk kan se vilka psykopater som sitter i riksdagen.

  http://www.youtube.com/watch?v=tnjlIT4NNfU

  En giljotin på torget är det enda som passar dessa stofiler.

  SvaraRadera
 2. Jag tolkar inte riktigt lika som dig, men kan hålla med om att det är ett sätt att tolka det hela. Min tolkning är att Mona inte förstått vad Wanja gjort, och tror att alla LO medlemmar är kritiska till bonusar och inte till att ha blivit bestulna på sitt pensionssparande. Den som beviljade stölden var just Wanja.

  SvaraRadera
 3. Håller väl med i din analys. Förutom det sista. Sahlin tror jag är en belastning för sitt parti. Kan vara svårt för mig att bedöma då jag inte längre är sosse. Men alla jag talar med hyser direkt förakt för Sahlin, flosklernas mästare, bimbo i partiledarkläder o.s.v. En hel del av den forna väljarkåren ogillar Sahlin starkt.

  Sahlin kanske vänder sig till andra höga socialdmokrater efter sitt "men". Fast vanliga väljare läser ju också detta. vad säger hon efter detta "men"? Rena självklarheter, det blir närmast idiotiskt. Om ett uttalande är meningsfullt skall det gå att vända på negationen (alt göra det till en negation) utan att det blir löjligt, i detta fall blir det urlöjligt. Ingen väntar sig att Sahlin eller någon annan politiker i dag säger "jag är för skyhöga orimliga bonusar". Jag tror inte tricket går hem förövrigt, just idetta fall så kanske det borde vara just Sahlin som håller i yxan direkt. redan nu får man en otäck smak i munnen av att Sahlin försvarar Lundby i en första vända. Man förstärks i intrycket att de håller ihop och att mycket av pratet är dimridåer för att luta väljarkåren. Varför skall hon försvara Lundby just nu? Och kan hon själv (Sahlin) gå till angrepp om hon ens i ett förstaläge försvarar Lundby nu? Trick som gick hem förut kanske inte går hem denna gång. Jag tror att detta är just ett sådant tillfälle när gamla politiska trick inte längre går hem. De som redan föraktar Sahlin för oerhört mycket vatten på sin kvarn bara av detta försvar.

  SvaraRadera
 4. Skalet till LO ;s existens ar att bevaka medlemmarnas intressen och Wanja och politruckerna runt henne skall arbeta for detta men sa fungerar det inte.

  Wanja anser att medlemmarna ar till for henne och politruckerna och Wanja har alltid stod fran dessa nar medlemmarna har fel uppfattning.

  Hon har alltid fullt stod fran Mona Sahlin oavsett vad det galler och Wanja kommer darfor att stanna aven om medlemmarna ar emot det.
  .
  Det enda sattet for medlemmarna ar att var och en och gemensamt talar om att det blir inte en rost pa Socialdemokraterna sa lange Mona Sahlin och Wanja ar kvar.

  Det ar ett sprak de forstar da deras positioner hotas och det ar den enskilde medlemmen sjalv som avgor hur han/hon skall handla . Att inte handla ar att acceptera.

  SvaraRadera
 5. Ordet "men" gör allting obegripligt. Det säger bara "hej, jag är velig och jag vill vara kompis med alla". Vad spännande om det ordet togs bort helt. Det skulle förändra det politiska klimatet radikalt tror jag.

  SvaraRadera
 6. Ser vi ett genusfenomen? Känner sig kvinnliga pampar som Gudrun Schyman, Wanja L-W, Mona Sahlin m fl så säkra i den traditionella kvinnliga offerrollen att de känner sig oåtkomliga för folkets rättmätiga vrede? Wanjas försvar tyder på en sådan inställning; att folk förväntar sig ansvarstagande för hennes furstliga styrelselön verkar hon helt omedveten om.
  På samma sätt tycks Helle Klein identifiera sig med de förtrampade, helt obekymrad om att hon uppbär en månadslön på 150.000 kronor, med 50.000 i månatliga pensionsavsättningar och tjänstebil därtill, enligt en artikel i ämnet om Newsmill idag. Komprometterande? Ack nej, hon är en så ömhjärtad kvinna...

  SvaraRadera
 7. Helle Klein fick tjänstledigt från Aftonbladet under lång tid för att bli präst - och skriver numera därefter. Det är knappast förenligt med Aftonbladets ledarredaktions politiska grundsyn, men hon är kvar där ändå. Hon har uppenbarligen mäktiga kompisar.

  SvaraRadera
 8. Kristen och socialist, jojo... Nåja, stålar må hon väl tjäna om hon vill. Men att samtidigt låta kränkt å de svagas vägnar... För mig verkar det business. Med Wanja är det väl ungefär samma sak... Liksom med resten av sossegräddan.
  Finns det några nu levande undantag?

  SvaraRadera
 9. Mattias, jag kommer inte på något på rak arm. Förmodligen finns idealisterna inom socialdemokratin hos fotfolket, där inga särskilda pengar går att tjäna.

  SvaraRadera
 10. Helle Klein gör sitt bästa för att förklara Wanja l-W oskyldig på AB:s ledarsida idag, inte minst genom att försöka föra fram borgarna i skuldljuset: deras fel är det att bonuskulturen blommar (själv får skribenten som sagt var 50.000 i månatliga pensioninsättningar av LO, och har tjäntsebil - det är väl också borgarnas fel, får man förmoda). Artikeln saknar namnunderskrift, har bara initialerna HK - men det kanske är kutym på Aftonbladet? Till saken hör att Helle Klein och Wanja Lundby-Wedin är nära vänner, om man ska tro Rolf van den Brink och det han berättar sin artikel idag i Newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/29/aftonbladets-helle-klein-sitter-snarjd-i-lo-wanjas-miljonfallskarm.
  Pressen kallar sig fjärde statsmakten. För övrig statsmakt finns jävsregler. Tydligen inte så inom pressen.
  Självklart står det Helle Klein fritt att försvara sin vän, men inte rimligen utan att redovisa sitt jävsförhållande.
  Mitt tips är att HK:s mått på Aftonbladet börjar att rågas.
  Åter krockar gammelmedia med verkligheten. Aftonbladet lider förstås alla helvetes kval; LO äger halva tidningen och vill styra den, medan viktiga profiler som Lotta Gröning och Lena Melin har sina sympatier någon helt annanstans än i LO-borgen.
  Här är en länk till HK:s ledare: http://www.aftonbladet.se/ledare/article4770324.ab

  SvaraRadera
 11. Det går inte att kommentera AB:s ledare, och endast tre bloggar släpps fram. Trekvartscensur kan man väl kalla det. Däremot går det att kommentera Helle Kleins eget blogg, vilket hedrar henne - om nu inläggen släpps fram. Själv gjorde jag följande inlägg; vi får väl se om det går igenom kontrollen:

  "Du är djupt jävig, Helle! Uttryck vilka åsikter du vill, men inte utan att först redovisa dina ekonomiska och personliga band med den du försvarar - inte minst genom att ställa andra i dålig dager.
  När du kritisirar andra för att gynna bonussamhället vore det klädsamt om du berättade om de, i relation med dina yrkesbröders och -systrars, furstliga ersättningar som du själv uppbär. Eller är jag felinformerad?"

  Följande kritiska inlägg av signaturen John gjorde det, det ska sägas:

  "DU sitter i knät på storfinansen Helle Klein. Det är äcklande det sätt på vilket du tar den välbetalda Wanja Lundby i försvar. Du sviker arbetarerörelsen med sådana här kommentarer. Det är ju ett systemfel när representanter tjänar så oerhört mkt mer än medlemmarna. Detsamma gäller politikerna. Mona Sahlin och Göran Persson är inga arbetare och har aldrig varit det. De är politiska broilers som PÅSTÅR sig stå på de svagas sida, men som i själva verket bara gynnar sin glass och med det sig själva."

  SvaraRadera
 12. Jodå, Helle Klein tog in min kommentar i sin blogg. Det ska hon ha heder för.

  SvaraRadera
 13. Helle Klein är djupt försåtlig som låtsas att hon kritiserar LO, medan hon i själva verket landar i ett oreserverat försvar av Wanja - och pekar ut andra "skyldiga", vilket gör det hela än mer oetiskt.

  Dessutom gör hon kategoriska påståenden som hon inte har belägg för. Exempelvis är vad jag förstår revisorerna inte klara med sin rapport, så det återstår att se vilka slutsatser den drar.
  Och så glömmer hon bekvämt att meddela att beslutsgången för chefernas ersättningar naturligtvis fastställdes av styrelsen, så det är verkligen inget som legat utanför dess ansvarsfält.

  SvaraRadera
 14. Samt lägger ut en bild på arbetsgivarens representant, som en föga subtil vink om vems felet är.

  SvaraRadera