tisdag 17 mars 2009

IPRED ställer gamla mot unga


Svenska Dagbladet presenterar en undersökning av allmänhetens attityd till IPRED, lagen som ger bolagen rätt att jaga fildelare. De flesta är emot den – men skillnaden är tydlig mellan generationerna. IPRED ställer gamla mot unga.

Undersökningen, som har gjorts av Sifo, omfattar bara 1000 personer, så den ska läsas med försiktighet. Av samtliga tillfrågade var:
48% emot IPRED-lagen
32% för den
19% tveksamma


Männen var överlag större motståndare till lagen än kvinnorna. De största motståndarna var unga män: 79% av männen mellan 15 och 29 år var emot IPRED. För männen mellan 30 och 49 år var 65% emot den.

Även om det inte är lika tydliga skillnader för kvinnor (SvD publicerar inga siffror på det) är det uppenbart att detta är en åldersfråga. Sifo visar följande skillnader i åldersgrupperna (män och kvinnor sammanslaget) på hur många som är emot IPRED:
15-29 år 62%
30-49 år 55%
50-64 år 45%
65- år 27%


Frågan som ställdes av Sifo är en smula försåtlig: “Är det rätt att upphovsrättsinnehavare via domstol ska få begära ut information om misstänkta illegala fildelare från internetoperatörer?”
Upphovsrättsinnehavare än inte upphovsmän – inte artister eller andra konstnärer – utan det är film- och skivbolagen. Det kunde ha gjorts tydligare i frågan. Det där med domstol låter betryggande, men eftersom ingen polisundersökning behövs är det alltså bolagen som står för domstolens beslutsunderlag. Också det kunde vara tydligare. “Misstanken” är alltså helt och hållet bolagens.

Generationsfråga
Nå, hur som helst framgår det allt tydligare att fildelning och makthavarnas strid mot den är en generationsfråga. Unga människor fildelar mycket mer än gamla, som knappt begriper sig på saken. I undersökningen var det hela 39% av alla från 65 år som svarade “Vet ej”.

Bland unga är inställningen betydligt mer positiv till fildelning – mer än vad som framgår i denna undersökning. Så det är som flera sansade politiker har uttryckt det: Vi kan inte göra en hel ny generation till kriminella.

Det föråldrade samhället slåss med näbbar och klor mot förändringen. De kan knappast segra, och de kommer inte att hyllas av sina efterkommande för det, men de ställer till en hel del onödiga konflikter, orättvisor och frustrationer på vägen.
Deras hårdnackade vägran att finna lösningar i samförstånd är deras egen dom över dem själva.

Här skriver Svenska Dagbladet, DN, Aftonbladet och Sydsvenskan om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

4 kommentarer:

  1. et är fantastiskt att få läsa din blogg.
    Ha en riktigt bra dag.
    /Johan

    SvaraRadera
  2. Johan, varmt tack!
    Du skriver själv med lysande skärpa. Tillåt mig att citera din blogg:

    Politiker måste ta obekväma beslut, säger Beatrice Ask
    Beatrice Ask avslöjar en annorlunda syn på sina väljare.
    Beatrice Ask avslöjar en annorlunda syn på demokrati.


    Så sant så.

    SvaraRadera
  3. Välformulerat som vanligt. 70+ vet jag hur psalmerna går bland de äldre. Har man bara tillgång till papperstidningar, radio och TV får man lätt intrycket att nätet bara står för en massa elände och rädslan för detta exploateras av många politiker, som borde veta bättre. Och de bryr sig inte förrän man kan läsa ut något av väljarundersökningarna. När alla media kommenterade den senaste häromdagen framkom inte att 14,1 procent av de, som tillfrågats, sagt sig inte ha något parti att rösta på om det hade varit val idag. Dessa 14,1 procent samt Folkpartiets statistiskt säkerställda tillbakagång på 2,1 procent tolkar jag som att det i bägge blocken finns frusterade människor p g a alla dessa integritetskränkande lagar. Har lagt märke till att det förs en ideologisk debatt på nätet, som inte märks i papperstidningarna, där pajkastning är mera frekvent.

    SvaraRadera
  4. Farmorgun, tack för de kloka orden. Nog skildrar gammelmedia internet som om det vore ett rymdmonster.
    Jag känner mig sannerligen som en av de 14,1...

    SvaraRadera