tisdag 17 mars 2009

Dålig science fiction som religion

Scientologerna är förtegna om sin mytologi. Det är lätt att förstå varför – den är inte särskilt imponerande, inte heller som science fiction. Man förstår varför kyrkans grundare, L Ron Hubbard, inte slog igenom som science fictionförfattare.

De hemliga lärorna inom Scientologin har ändå läckt ut. Nu har de delvis bekräftats av en höjdare i Scientologikyrkan.

Där berättas om Xenu som för 75 miljoner år sedan härskade över 76 planeter, däribland jorden, och deras triljoner thetaner, som han kunde styra med tankekraft.
Flera miljarder oppositionella thetaner skickades till jorden och sprängdes med en massa vätebomber i vulkankratrar. Själarna efter dessa rymdvarelser består dock, och kan smita in i våra kroppar där de skapar allehanda sjukdomar.

L Ron Hubbard (1911-1986) var science fictionförfattare innan han grundade Scientologikyrkan. Det märks på dess hemliga mytologi, som han själv skrev ihop. Men inte är det mycket till science fiction.
Det är lätt att förstå att han gick över till religion – men betänkligt att han hade så mycket större succé med det, fast han uppenbarligen inte hade några bättre idéer där.

Litteraturen är full av science fiction som vida överglänser L Ron Hubbards böcker. Men även världens religioner dräller av myter och kosmologier så mycket mer fascinerande än hans.
Hubbards kyrka kan bara locka människor som läst alldeles för lite mytologi och science fiction.
Där ser man vad farligt det är med okunskap.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

3 kommentarer:

  1. En av de roligaste detaljerna med scientologin är missen de gjorde i sverige, de stämde någon för spridning av deras bok.
    Tydligen så visste de inte att i princip all bevisning i sverige är öppen och tillgänglig för allmänheten.
    Därmed blev sverige en av de största fristående distributörerna av deras bok :D

    SvaraRadera
  2. I och med att de hävdade sin rätt för Copyright på materialet som religios skrift så erkände de vikten av den.
    De har även felaktigt hävdat att Kun Karl-Gustaf och kungahuset har givit sitt stöd/godkännande. En av deras stora klavertramp under 80-90 talen.

    SvaraRadera
  3. Jag minns att de köade i riksdagsbiblioteket för att försöka hindra andra från att läsa boken. Verkligheten överträffar dikten ;)

    SvaraRadera