söndag 22 mars 2009

Ordförande för kampkonster

Igår hade Svenska Budo & Kampsportsförbundet årsmöte. Där blev jag vald till förbundets ordförande. Det kommer förstås att innebära en hel del jobb, men jag tänker inte ge upp min blogg för det.

Förmodligen kommer jag inte alltid att kunna skriva lika flitigt på den, som jag till min egen förvåning har gjort under de senaste månaderna – men det kan nog ändå komma stunder av inlägg i sextondelstakt.

Det kan också hända att jag någon gång bloggar om budo och kampsport eller andra ting som ordförandejobbet får mig att begrunda, men mestadels fortsätter jag som vanligt med att tycka till om saker som jag låtsas eller inbillar mig att jag begriper mig på.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet administrerar en stor mängd kampkonster och kampsporter, många men inte alla med asiatiskt ursprung. Jag tror att vi idag har 23 idrotter – gamla trotjänare som karate, kendo och aikido, samt nya sporter som kickboxning, MMA och BJJ. På gårdagens möte blev också Muay Thai (thaiboxning) en av våra idrotter.

Själv tränar jag aikido och iaido, vilket jag gjort sedan 1972. Det är fortfarande lika fascinerande, fast jag hållit på i snart 37 år. Inte mycket i livet är så envist givande och underhållande.
Det blir förstås i längden en livsstil, ett sätt att gestalta sin personliga utveckling som också hjälper till med att metodiskt och ändå intuitivt bearbeta den.
Budo är ett sätt att lära sig leva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

10 kommentarer:

 1. Grattis Stefan! För det var väl frivilligt ;-)? Nu kan du även lägga till "politiker" i CV:t.

  /Jan

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till ordförandeskapet. Kommer att sakna dina bloggar om du börjar dra ner i antal men det är åandra sidan i mitt intresse om du gör ett bra jobb som ordförande :)
  Det är många styrelse poster för dig nu eller? Du var väl med i Aikikais styrelse också?

  Såg på budoförbundets sida att BJJ och Kyokushin blev invalda som idrotter. Heter BJJ nu officiellt BJJ eller heter det Brasiliansk ju-jutsu?

  Appropå dina år inom budo så roade mig igår med att läsa om olika "fantastiska" tränare där tex en hade på si så där 25 år hunnit skaffa sig 7:e dan i ett antal kampkonster bla då aikido. Man kan ju fråga sig vad du har förslösat din tid på som bara är duktig på aikido och iaido ;)

  SvaraRadera
 3. Stort grattis!
  Själv tillbringade jag så gott som hela min ungdom inom fältbiologerna och en inte så ringa del av tiden gick åt till styrelsemöten och byråkrati. När jag för någon vecka sedan satt och såg på gamla bilder från den tiden på facebook var det så uppenbart: essensen som blir kvar när ögonblicket är förbi är ofta inte det som just då framstår som väsentligt. Bus och trams var nog minst lika viktigt som det mer formella. Så jag hoppas att ni pucklar på varandra friskt i pauserna! Förutsättningarna borde ju finnas.
  Bli en lekfull ordförande, det är mitt tips. Fast det är kanske obehövligt?

  SvaraRadera
 4. Som sagt, GRATTIS till ordförandeposten. Du blir säkert en allsidig, balanserad och eftertänksam ordförande.

  SvaraRadera
 5. Mina varma gratulationer!

  SvaraRadera
 6. Tack för alla gratulationer!
  Jag tänker försöka såväl blogga som träna regelbundet, men det torde dröja flera år innan jag kommer i fråga för 7 dan...

  SvaraRadera
 7. Skadlig, jag är också vice ordförande i Internationella Aikidofederationen - så nu borde det sannerligen räcka med förtroendeuppdrag.

  SvaraRadera
 8. Gratulerar Stefan. Som kampsportare (och stundtals journalist med kampsport på skriv-agendan) tror jag mig veta vilka utmaningar det nya uppdraget innebär. Rätt man på rätt plats!

  Allt gott!

  SvaraRadera
 9. Grattis Stefan, vad roligt för dig och budo Sverige, önskar Lisa ;-)

  SvaraRadera
 10. Thomas och Lisa - varmt tack!
  Jag är redan igång - var idag på vårt kansli och hade ett härligt givande samtal med personalen - och känner mig riktigt inspirerad.
  Det här ska bli skoj.

  SvaraRadera