söndag 29 mars 2009

Kostymen kväver Jimmy Fallon


Jimmy Fallon tog över Late Night efter Conan O’Brien för en knapp månad sedan. Det går inget vidare, fast han med sin stora framgång i Saturday Night Live hade alla förutsättningar. Jag tror att problemet sitter i kostymen.

Den nattliga sändningstiden gör att programmet kan vara ganska knasigt och fräckt – för att vara i USA. Conan tänjde på en del gränser, framför allt genom en humor som var lätt absurd, ibland en smula Monty Python. Ungefär som när ett gäng doktorander blir lite fulla och skojar till det.

När Jimmy Fallon skulle ta över väntade sig nog alla att det skulle bli ännu mer vrickat – och såg fram emot det. Men tyvärr, showen är än så länge betydligt mer försiktig, för att inte säga mesig.
Skämten är halvkvädna och konventionella. Det verkar som om Fallon har tagit över en grupp författare från någon annan talkshow, så skämten känns alienerade i hans mun.
Se t.ex. denna inledande monolog, som har alldeles för många dödlägen och aldrig riktigt lyfter:Men framför allt verkar han stel och malplacerad. Det syns på den prydliga kostymen, vita skjortan och enfärgade slipsen. Frisyren är också tuktad. Antingen har Jimmy Fallon klätt upp sig för att passa den här oväntat städade stilen, eller är det kostymeringen som håller honom tillbaka.

Bytet från Conan till Jimmy Fallon hade varit ett underbart läge att förnya talkshow-formatet, åtminstone på några punkter. I stället är Jimmy Fallons show en pinsamt trogen repris av varje annan talkshow – från första till sista minuten.

Han får allt ta av sig kostymen och släppa loss. Annars kan han knappast hindra TV-publiken från att somna.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar