måndag 2 mars 2009

Svensk graffiti

Bara i alla korthet, till försvar för graffiti – ett antal exempel på svensk graffiti i en video på YouTube:Filmen är upplagd på YouTube av Graffmannen. Det finns förstås mängder av andra filmer med graffiti där.

Se målarglädjen, se också de trista miljöer och stendöda ytor som graffitin har livat upp. Tänk hur tråkigt det vore helt utan dessa färger och vällustiga former.

Graffiti i Malmö
Idag har Sydsvenskan några utmärkt nyfikna och sansade artiklar om graffiti i Malmö, skrivna av Arvid Jurjaks: här och här. I papperstidningen finns även korta intervjuer med Staffan Jacobsson, som skrivit en avhandling om graffiti, och några andra.
Malmö är den enda av de tre storstäderna som inte har infört nolltolerans mot graffiti, och dessutom erbjuder några stora väggar för laglig graffiti. Föredömligt!

Läs även andra bloggares åsikter om , .

4 kommentarer:

 1. "Malmö är den enda av de tre storstäderna som inte har infört nolltolerans mot graffiti, och dessutom erbjuder några stora väggar för laglig graffiti. Föredömligt!"

  Det där är en otrolig naiv inställning. Laglig graffiti leder till mer olagligt klotter. Det anser jag klart bevisat. Området kring Röda Sten i Göteborg är ett typexempel.

  Kungälv var tills nyligen rätt befriat från klotter och då anordnade staden någon slags graffitisammankomst med lagliga möjligheter till graffiti. Veckorna efter denna händelse formligen invaderades staden av olagligt klotter överallt, de ansvariga i kommunen blev tagna på sängen och förstod ingenting!

  Själv är jag urförbannad på att min närmiljö, min gata är alldeles sönderklottrad! Vårt fina hyreshus' fasad är för alltid, trots sanering, förstörd av svart, specialtillverkad färg som har som syfte att tränga in i stenen och för evigt lämna dessa marodörers spår efter sig synliga.

  Du kommer inte att kunna övertyga mig om att det inte är samma personer som ägnar sig åt "laglig graffiti" och de som klottrar.

  Att förespråka att kommuner ska subventionera denna verksam ytterligare är enligt min åsikt både naivt och dumt och stämmer inte alls in på hur medborgarna i allmänhet vill att denna fråga behandlas. Jag har i alla fall ingen lust att betala för detta längre genom höjda hyror och högre kommunalskatt.

  SvaraRadera
 2. Om jag inte kommer att kunna övertyga dig tänker jag förstås inte försöka.

  SvaraRadera
 3. jag älskar dina ideér och håller fullt med.

  SvaraRadera
 4. klottra tagga är nått som pojkar gör.

  Graffiti är något som män målar

  SvaraRadera