lördag 14 mars 2009

SEB backade – när kursen föll


SEB har plötsligt backat från beslutet att drastiskt höja ledningens löner. De var säkert överraskade av alla protester i media och på internet, men sådant har näringslivets toppar förut struntat i. Av större betydelse var nog dagens stora kursfall för SEB-aktien. Det skrämmer direktörer.

Under fredagen backade SEB-aktien så mycket som 10% – betydligt mer än någon annan bank. Inte ens Swedbank kom i närheten, trots sin fortsatta kris – dess aktie föll 4%.

Kl. 18.45 (en dryg timma efter börsens stängning) publicerade SEB:s ledning ett pressmeddelande om att inte ändra “baslönen” från 2008. De pekar framför allt på önskan att uppfylla kraven för att få bankgarantin:
”Ledningen i SEB har i samförstånd med styrelsen i dag beslutat att avstå från sina lönedelar överstigande den fasta baslön som gällde 2008. Med de gjorda förändringarna uppfyller SEB garantiprogrammets krav avseende ersättning för bankens högsta ledning.”

Observera formuleringen om att “avstå från sina lönedelar” – som om det vore en storslagen uppoffring, som om de därmed vore hjältar. I själva verket har de visat sig vara skurkar men blev haffade med brallorna nere.
Vilket hyckleri!

Och det är inte att lita ett dugg på. Det där med “baslöner” låter skumt. De vill förmodligen därmed ge sig själva möjlighet att kompensera sig så fort ovädret har blåst över. De kommer bara att kalla det något annat, när de tar för sig lika oförskämt som alltid av kakan.

Jag skrev om SEB:s oförskämda löneökning här.
DN skriver om SEB:s beslut här, här och här, Svenska Dagbladet här, här och här, Aftonbladet här och här, Sydsvenskan här och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar