torsdag 12 mars 2009

Bong har blivit Bøng i Köpenhamn


Sydsvenskan har startat en bevakning av Köpenhamn med diverse nöjestips – och krogrecensioner under signaturen Bøng, till skillnad från den klassiska Bong. Rätt kul – men alltför kortfattat.

Martin Andersson sköter denna Köpenhamnsspecial, som kommer varje torsdag. Det var honom jag hade till redaktör när jag var Bong, de första tio åren på ett ungefär. Han måste vara en av de flitigaste arbetsmyrorna på Sydsvenskan – se bara alla filmrecensioner han hinner med, såsom hela DVD-bevakningen. Skriver käckt gör han också.
Jag imponerades särskilt av att han var tillgänglig så gott som 24/7. Vilka fast anställda människor är det, oavsett yrke?

Den här lättsamma Köpenhamnsbevakningen är nog precis Martins kopp te, eller annan valfri dryck.
Men med Bøng måste de allt höja ambitionsnivån om det inte bara ska bli fånigt.

Den korta första texten i dagens tidning om krogen Café Sommersko säger inget mer om maten som serveras än att den är “till full belåtenhet”.
De klagar på att servitören inte frågade hur de ville ha köttet stekt, men berättar inte ens hur det blev. Om det var mitt i prick så tar det loven av kritiken.

När jag var Bong snackades det lite om att ha en särskild “poppigare” krogrecensent för Dygnet Runt, då bilagan skulle bli trendig gratistidning och locka unga läsare. Denna recensent skulle i så fall få signaturen Bongo. Också lite kul, men det blev inget med den saken.

Inte kan de mena att Bøngs korta substitut för krogkritik ska bli Sydsvenskans enda bevakning av danska krogar? Det finns många pärlor där som förtjänar ordentliga recensioner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

5 kommentarer:

 1. Kunde man få komma med ett litet önskemål...? Katolska kyrkan. Har du nån teori om vad det är som är ruttet i den kyrkan?

  SvaraRadera
 2. Isabella, det är en stor och fascinerande fråga - om än föga relevant för såväl Bong som Bøng ;)

  Jag tror egentligen att Jesus redan har talat om vad som är fel med kyrkan, när han kritiserade prästerna och kommersen i Jerusalems tempel. När ordets förkunnare har blivit mäktiga, då talar de bara maktspråk.
  Och du vet vad man säger om makt och hur den korrumperar.

  Katolska kyrkan har störst och mest problem, helt enkelt eftersom den är mäktigast och har varit det längst.

  SvaraRadera
 3. Plus - om jag får bidra - att den är en garderob för andliga förklädnader.
  Och att den genom århundradena har lyckats minera de kulturer den har dominerat med så mycket tabun, och gjort så många medskyldiga till så mycket skadligt, att väldigt många har ett intresse av att inte sanningen uppdagas, utan att väljer att spela med.
  Och så poängterandet av skam och skuld givetvis, vilket effektivt blockerar de troendes sinnen.

  SvaraRadera
 4. Ett tydligt och viktigt exempel på andlig förklädnad är mariarollen. Modern anses helig. Den kvinna som gör sig till Madonna - och betalar priset som det innebär genom erotisk ofrihet och mycket annat - kan alltid räkna med kyrkans beskydd. Den som INTE gör det riskerar att stötas ut som varande en sköka.

  SvaraRadera
 5. Inte apropå Bong, som sagt var... Om inte det är Peterskyrkans klockklang som har letat sig in i bloggen?

  SvaraRadera