torsdag 12 mars 2009

Bankerna i etisk bankrutt


SEB har höjt lönerna för sina toppchefer, fast det innebär att de inte kan ta del av bankgarantin – och retar gallfeber på oss alla. Hur många gånger ska de behöva visa sin oduglighet innan det blir räfst och rättarting?

Det är inget annat än ansvarslös spekulation som har skapat pågående finanskris, och den är inga andra än just de extremt överbetalda ledningarna ansvariga för. Det bevisar de igen med denna oförskämda höjning av de egna lönerna.

De påstår ideligen att de måste ha bra betalt för att inte sticka någon annanstans – vart nu det ska vara – och för att deras kompetens motiverar det.
Kompetens?
Kris på kris på kris i finansvärlden, varje gång orsakad av ansvarslösa ledningars enfaldiga beslut och hetsjakt på kortsiktig vinning. Vad då för kompetens?

Om inte statliga stöd till fantasibelopp då och då kastades in skulle alla dessa jätteföretag vara bankrutt idag.

Vi behöver komma bort från spekulationsekonomin, från företagsledningar som bara tänker på sig själva i en vänskapskorruption som är rena ormgropen, från samhällets beroende av vad dessa falskspelare med George Orwells nyspråk kallar “marknaden”, som om det vore fråga om okuvliga naturlagar.

Vi behöver grundläggande regler för kapitalismen som den inte kan gå runt eller ignorera, och vi behöver kunna döma och straffa de ojämförligt största förbrytarna mot välfärden.

DN skriver här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här, här och här, Aftonbladet här och här, Sydsvenskan här, om SEB:s oförskämda lönelyft för ledningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

6 kommentarer:

 1. Finns ett ryskt ordspråk som går enligt detta " En fisk börjar alltid ruttna från huvudet". befarar att det stämmer i vårt fall. Vårt samhälle kanske är på tillbakagång när det gäller strukturer, politiskt, demokratiskt, tyvärr. Vi har kanske upplevt "vår bästa tid" redan.

  SvaraRadera
 2. Robsten, jag tror att medborgarna har vaggats in i den falska tryggheten att demokratin skulle sköta sig själv - men demokrati är något som vi måste tillkämpa oss från dag till dag, annars övergår den i någon annan krati hur fort som helst.

  SvaraRadera
 3. SEB:s ledning och ägare ger girigheten sitt rätta ansikte. En vd som ska ha 9 ggr mer i lön än statsministern...En ordf.som alltmer framstår som verklighetsfrämmande. Vad är det för slags människor? Vilken självsyn har de? Samtidigt offrar arbetare sin lön för att få behålla sitt arbete...Något är katastofalt fel. Det är dags för lagstiftarna att ingripa. Skojeri och rofferi går ju hand i hand och borde ha samma straff. Förr kallade de för ockrare. Nu kallas de för smarta klippare och går i mörk kostym och vandrar i salongerna ostraffat. Svagt! Hög tid för moralisk upprustning på många plan!

  SvaraRadera
 4. Anonym, jag kan bara hålla med dig. Deras anspråk är ett hån mot resten av mänskligheten.

  SvaraRadera
 5. De är tokiga och psykopter. ATT DE INTE BRYDDE ETT DUGG DE SOM ÄR FATTIGA. Det är de som har tävlingar i deras grannar eller kompisar som vem som är rikast. Det de gör är rena korruption i detta land och sko sig själva på folk arbete.Byt bank välja den som har ingen höga bonusar.

  SvaraRadera
 6. Anonym, problemet är att den banken finns inte.

  SvaraRadera