måndag 30 mars 2009

Styrelsen är överens om att styrelsen är oskyldig


Så kom nästa schackdrag i spelet om AMF-pensionen och Wanja Lundby-Wedins roll i skandalen. Hela AMF-styrelsen, där hon är ledamot, är överens om att de allihop är oskyldiga. Ingen överraskning.

De understryker sin oskuld genom att kräva tillbaka pengar av den orimligt gynnade VD:n. Sådär 15-20 miljoner.
Styrelsen känner sig lurad. En intern utredning ska fortsätta att rota reda på vem som lurat dem, för det vet de inte. Ändå vet de att inget olagligt förekommit.

Det är en härva av bortförklaringar. Styrelsen har säkert överlåtit det praktiska åt sin ersättningskommitté, men omfattningen av dessa ersättningar kan knappast ha varit okänd för styrelsen – med mindre än att det är fråga om ren förskingring, vilket ingen påstår.

Nej, faktum kvarstår: Det enda som har ändrats är att hela snaskigheten nått offentlighetens ljus. Att Wanja och hennes styrelse inte har reagerat dessförinnan är något som de inte kan resonera sig runt, hur de än slingrar sig.

Jag tror inte att hon klarar sig igenom det här – framför allt just för att hon envisas med att försöka komma undan utan minsta rejäla eftergift eller medgivande. Det är inte gratis att ha hennes ansvar och att betalas därefter.

Wanja har inga planer på att avgå:
”Att avgå vore att smita från det förtroende medlemmarna gett mig.”
Men det förtroendet är nog redan förverkat. Jag tror inte att hon sitter kvar tillräckligt länge för att få det prövat i LO:s nästa val.

Här skriver DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet om det senaste utspelet.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

Tillagt kl. 11.42:
Ordförande i AMF:s styrelse är Göran Tunhammar. Fem av ledamöterna är från Svenskt Näringsliv och fem från LO. En farlig förbrödring mellan arbetsmarknadens parter.

12 kommentarer:

 1. Rörelsens dementimaskineri och projekt "Wanjas Revansch" drar igång.
  .
  Gud nåde den som har sin utkomst av rörelsens föreningar, stiftelser, bolag eller som frilansare eller konsult om han/hon inte håller tyst nu.
  .
  Men... hur mycket HAR hon beviljat i lyxpension och bonusar till ledningen i AMF, LO m.fl.?

  SvaraRadera
 2. Det är ju befängt att en styrelse ska besluta om hur skyldiga de själva är. Det måste till en oberoende utredning för att gå igenom detta fall (som helt säkert inte är det enda fallet som existerar).

  Viktigare än "Free Dawit"-uppropet är uppropet för en ny Pecorakommission:

  http://larouche.se/pecora

  SvaraRadera
 3. Det är bara bra att styrelsen aggerar.Vad är det Bror duktig är ute efter? Bli känd.Tror SS skall stänga den man äter med och komma med något annat.Hur man blir så duktig som dig måste man vara rockrecencent. Tror du får stanna där.Johan har orden i munen.Han har ingen egen åsikt utan bara glider med.

  SvaraRadera
 4. Revisorerna och styrelsen är inte samma sak.

  SvaraRadera
 5. Haha, precis. Det är en härva där ALLA borstar varann på ryggen med olika sinekurer. Kort sagt: korruption.

  SvaraRadera
 6. Kraxpelax, det är just detta ömsesidiga smörjande som är det stora problemet. Det är också anledningen till att så mycket av denna väldiga penningflykt kan ske i det fördolda, och fortgår hur många skandaler som än poppar upp.

  Vad jag kan minnas har det varit ramaskrin i pressen då och då ända sedan 1980-talet om groteskt höga chefslöner, provisioner, fallskärmar och allt vad det heter. Ändå fortsätter det, och alla ansvariga spelar oskyldiga och överraskade.
  Det beror förstås på inget annat än att alla ansvariga är med och roffar åt sig.

  SvaraRadera
 7. Läs gärna vad Urban tänker här: http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1213873.e24

  Vettigt faktiskt men jag tror inte att LO och (S) är så intresserade av att minska sin maktbas.

  SvaraRadera
 8. Ja, just så, Stefan. Det är inte så mycketr att bli upprörd över, det är likadant överallt. Rekommenderad läsning: Marcus Aurelius: Betraktelser.

  SvaraRadera
 9. Nils Dacke, det var en intressant artikel. Jag håller nog med Bäckström om att det är tveksamt om arbetsmarknadens parter alls ska vara ägare i dylika institutioner - det riskerar att vara hinder för deras huvuduppgifter.

  Det är också intressant att Bäckström klart tar avstånd från Wanjas yttrande om att förre VD:n ska krävas på en viss summa pengar. Där har hon tydligen hastat iväg för egen maskin, vilket i så fall är mycket oklokt av henne.

  SvaraRadera
 10. Kraxpelax, du är för skön som kommer med ett boktips som är över 1800 år gammalt:)
  Helt rätt - stora sanningar ändrar sig inte. Vi ska lära av historien.

  SvaraRadera
 11. "Lundby-Wedin har LO-stöd" Står det i DN, och då menar man LO:s styrelse, inget annat. Det var det här med språket och orden också.

  SvaraRadera
 12. Robsten, det var ungefär samma sak med hennes uttalanden om vad styrelsen anser, vilket inte verkar vara precis vad alla i styrelsen anser...

  SvaraRadera