söndag 1 mars 2009
FRA-motståndet skapades inte av en kampanj med dolda finansiärer
DN avslöjar i ett omfattande reportage att det funnits dolda finansiärer bakom en kampanj mot FRA-lagen, bland annat verksam i bloggosfären och andra media. Må så vara – men det ändrar inget i sak, och det gäller sannerligen inte majoriteten av bloggare i ämnet.
Heder ändå åt DN för att de gjort sig besvär att rota i saken. Riktig journalistik, även om de tillåter sig en del insinuationer och vilseledande påståenden. De vill ge sken av att floden av kritik mot FRA-lagen skulle vara framkallad av PR-byråer med dolda finansiärer, men så lätt är det inte.
Kritiken fanns dessförinnan och vällde fram helt enkelt för att FRA-lagen är ett så monstruöst hot mot yttrande- och åsiktsfriheten, samt människors rätt till sitt privatliv.
Det går inte att avfärda den för att dolda intressenter också önskade hejda lagen.
Det har ju dessutom misslyckats, som det ser ut hittills, så hur snitsig kan denna lobbyverksamhet ha varit?
Lobbying
Lobbyings begränsade förmåga i frågor av det här slaget medger en av kampanjens aktiva, Mattias Söderhielm, när han säger:
”Jag har märkt hur förvånansvärt lätt det är att påverka opinionen och beslutsfattarna om man har bra argument.”
När man har bra argument, ja. Men då är det väl argumenten och inte kampanjen som avgör?
DN kan inte peka ut vilka finansiärerna bakom kampanjen har varit, men de antyder de självklart misstänkta när de låter Söderhielm berätta att argumenten fick han från teleoperatörerna. Särskilt Telia Sonera engagerade sig i frågan och hjälpte Söderhielm med fakta. Han förklarar i DN:
”Alla teleoperatörer är tydliga motståndare till den här lagen. Inte minst för att den hotar att öka deras kostnader kraftigt.”
Självklart är motståndet kompakt från teleoperatörerna, som kommer att få betala för kostnaderna med FRA-lagens datasamlande och dessutom får problem med internationella kunder som inte vill få sin trafik samlad på FRA:s hårddiskar. Och nog har de pengar att betala för en kampanj utan att det ens märks i deras årsredovisningar.
Dessutom är de beroende av väntjänster från regering och riksdag, så det är angeläget för dem att inte skylta i en sådan kampanj.
Bloggosfären självklart kritisk
Det betyder inte att bloggosfären varit lättköpta och viljelösa tjänstehjon i denna kampanj. Själv har jag bara suttit hemma och skrivit vad jag känt och tyckt, utan att ha hört ett dugg från någon kampanj eller fått någon enda krona för det. Detsamma gäller säkerligen så gott som varenda bloggare som kritiserat lagen i sina inlägg.
Det säger sig självt att bloggare är emot myndigheternas kontroll och registrering av det fria ordet på internet. Det ligger i sakens natur.
Därför är jag inte lika säker på att bloggare som tagit FRA i försvar (om de alls finns) skulle ha gjort det utan påtryckningar eller stimulans från den sidans intressen...
En av de kritiska bloggare som i DN-artikeln pekas ut som “köpt” av kampanjen är den berömda politiska bloggaren Henrik Alexandersson, som presenterar sin version här och här.
Alla som läst hans blogg det minsta begriper att han knappast låter sig köpas till att presentera annat än sina egna bestämda åsikter, och knappast tar betalt för att framföra dem heller.
Hans blogg står på egna ben. Dessutom är det just i FRA-frågan som myndigheterna vill sätta honom i fängelse för avslöjanden han gjort om FRA på sin blogg.
Se också vad några andra utpekade bloggare säger: stoppafralagen.nu, Opassande och Odsvall.
Varför nu?
Och så har jag en liten undran: Varför kommer DN:s reportage just nu, när starkt kritiska remissvar på regeringens förslag till ändringar av FRA-lagen börjar dyka upp (se länkarna nedan)?
Det kan bero på att FRA därmed åter är att betrakta som nyheter, men det skulle också kunna bero på att mäktiga intressenter inte vill ha en ny bloggbävning om FRA och därför vill se hela bloggosfären desavouerad.
Eller menar DN att alla dessa kritiker av FRA-lagen också är köpta av kampanjen?
Här skrivs om kritiken av regeringens förslag till modifiering av FRA-lagen: Svenska Dagbladet här, här, här, här och här, DN här, här, här, här, här och här, Aftonbladet här, här, här och här, Sydsvenskan här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om FRA-lagen, Henrik Alexandersson, bloggosfären.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
DN lyfter fram att den ”folkstorm” och ”gräsrotseffekt” man såg i FRA debatten inte var den spontana och breda folkdemonstrationen som den ville ge sken av. Detta tycker jag är bra att det kommer fram och det har ingenting med huruvida FRA lagen är bra eller dålig att göra. Inte heller påstås det att alla bloggare i ämnet därmed var köpta eller del i denna PR apparat.
SvaraRaderaNja, snarare är det så att vissa små delar av FRA-protesterna inte var spontana och folkliga till ursprunget.
SvaraRaderaDN ger sken av att hela "bloggbävningen" var skapad av PR-byråer, och det är allvarligt missvisande, för att inte säga desinformation.
Vet du inte att ALLT är en konspiration?
SvaraRaderahttp://infallsvinkel.wordpress.com/2009/03/02/fra-motstandet-ar-en-konspiration/
:-)
TS, vansinnigt skojigt!
SvaraRaderaJag är också väldigt förtjust i detta:
Vad tycker gud om fildelning?
Missa inte Agermans artikel om Reinfeldts riggade lag
SvaraRaderahttp://www.affarsvarlden.se/hem/hausse_baisse/article530221.ece
och inte heller Isobel
http://isobelsverkstad.blogspot.com/2009/03/misslyckad-ideolog.html