måndag 2 mars 2009

Klart att trumpeten är maskulin!


En musikvetare får en halv miljon kronor av Vetenskapsrådet för att forska i “Trumpeten som genussymbol”. Visst finns det hundratals skäl att fnissa hysteriskt åt sådan forskning – men jag är rätt nyfiken på den. Dock kan jag redan nu slå fast: trumpeten är maskulin, väldigt maskulin.

Trumpetens kön märks ju redan på dess form. Phallos. Den sticker oförskräckt fram, hård och obetvinglig, och ur dess mynning flödar det mäktigt.
Det märks också på hur musikern förhåller sig till instrumentet. En intim oral kontakt och sedan ett berömvärt envetet och inlevelsefullt “blow job”.

I och för sig innebär det att kvinnor vore de mest tillfredsställande trumpetarna (i alla fall i de flesta mäns fantasier) och att manliga trumpetare allraminst måste ha homoerotiska böjelser.

Det kan i fallet manliga trumpetare också vara fråga om ett slags sublimerad onani. De hanterar trumpeten som sitt eget kön.
Då framstår intressanta skillnader mellan trumpetarna, som torde skvallra om deras förhållande till sitt kön och därmed sin sexualitet.Miles Davis, till exempel, spelade med sänkt huvud, blundande, och gärna vänd bort från publiken. Det antyder ett skamset förhållande till den egna sexualiteten, en vilja att dölja sitt kön och att onanera i privat avskildhet – timma efter timma. Inför andra kanske han var oförmögen att ens få upp den. Hans musik ger samma intryck.

En rak motsats var Dizzy Gillespie, som alltid spelade framfusigt rakt mot publiken, och dessutom hade bänt till sin trumpet så att den pekade rakt uppåt i en oblygt framhävd erektion. Han var onekligen stolt över sitt kön och inte ett dugg rädd för att onanera i offentlighetens ljus, ett paradexempel på en blottare. Och visst visade hans burdusa spel precis samma sak.Ja, här finns mycket att utreda i seriös musikvetenskaplig forskning. Frågan är bara om en rättrogen feminist någonsin bör befatta sig med trumpeten, denna glorifiering och förgyllning av det manliga könet och den manliga sexualiteten.
Borde inte feminister hellre forska i stråkinstrumenten, som i både utformning och hantering omedelbart leder tankarna till det kvinnliga?

Läs även andra bloggares åsikter om , .

21 kommentarer:

 1. Och Gunhild Carling då?
  Som spelar med tre trumpeter samtidigt.

  SvaraRadera
 2. Glömde länken:
  www.gunhildcarling.net/ph/index.php?cont=news&lng=swe

  SvaraRadera
 3. Vetenskapsrådet! och var kommer de pengarna ifrån då? Säg inte att det är skattepengar som går till sådant här:-(

  SvaraRadera
 4. Jah, Gunhild Carling är förstås inne på gruppsex.
  En rättrogen feminist skulle aldrig ta så många trumpeter i munnen, i alla fall inte offentligt.

  SvaraRadera
 5. Åh, har sådan lust att visa upp det här inlägget för alla trumpetare jag känner :D

  SvaraRadera
 6. Skadlig, det är fritt fram :)

  SvaraRadera
 7. För att inte tala om didgeridoon som de facto är en fallossymbol som enligt traditionen bara bör spelas av män. Min ena syster spelar didgeridoo i vår trio och fick sin undervisning i Australien. Det var inte alldeles lätt som kvinna...

  SvaraRadera
 8. Men nog måste väl en kvinna som kan spela didgeridoo vara väldigt uppskattad av män?

  SvaraRadera
 9. Ja, här i norden tycker folk det är läckert, men inte i Australien. Där spottade den äldre befolkningen på henne om de såg henne spela. Hon är dessutom jäkligt skicklig. Har lärt sig hela rundandningstekninken och behöver aldrig avbryta tonen.

  SvaraRadera
 10. hur fan kan man få en halv million till nåt sånt här skit??
  Det är ett hån mot seriöst arbetande kultur arbetare och tillika TRUMPETARE.
  Jo visst trumpet är väl ganska maskulint, det är fysiskt krävande instrument och sexigt också, men va fan då? de vet väl alla sedan tusentals år, denna "forskining" vilket jävla löjeväckande slöseri med pengar.
  Lasse Lindgren, trumpetare.

  SvaraRadera
 11. Lasse, jag är rädd för att forskningen kommer att utmynna i att trumpeten är alldeles för sexig...
  Det kan komma krav på att barn inte får spela på den, kanske också att den bör böjas i motsatt riktning mot Dizzy Gillespies, för att inte provocera.

  SvaraRadera
 12. Va?! Hur visste du? Hon är utbildad kock och sommelier med advanced cert.

  SvaraRadera
 13. Vi lever i den bästa av världar...

  SvaraRadera
 14. Orakelsvar... Vill du inte berätta?

  SvaraRadera
 15. Isabella, jag hade ingen aning om hennes kulinariska kunskaper, så jag bara skojade om saken :)

  SvaraRadera
 16. Haha, ok, jag fattar. Jo, hon kan städa och diska också. ;) Började fantisera om att du/Bong varit hennes lärare på restaurangakedemin.

  SvaraRadera
 17. Nej, inte har jag undervisat någon i den ädla kokkonsten. Som Bong ska man i stället vara den eviga eleven.

  SvaraRadera
 18. Jag vet en kille som sover med en cello i sängen för att det är det närmaste han kommer kvinnliga former. Ska man skratta eller gråta?

  SvaraRadera
 19. Eller så är han en stor musikälskare.

  SvaraRadera
 20. knäppa slutsatser. Men en fin hemsida.

  SvaraRadera