tisdag 10 mars 2009

Barbies förbannelse består


Igår fyllde Barbie 50 år. Dockan åldras omärkligt. Hon har bytt konfektion otaliga gånger genom åren, men har själv varit oföränderlig. Är det välfärdsmänniskans våta dröm? En kvinnlig Dorian Gray.

Oscar Wildes kusliga roman från 1891 berättar om en hedonistisk yngling som har det så lyckligt ordnat att fast han lever ett liv i sus och dus åldras eller slits han inte ett dugg. Det gör i stället hans porträtt, målat av en beundrande konstnär.
Det slutar förstås olyckligt.

Barbie har under sina 50 år blott åldrats på så vis att hennes skönhet känns alltmer outdated. Ja, hela hennes gestalt. Trots att ingen enda rynka dykt upp i hennes plastansikte har världen sprungit förbi henne.
Det är omöjligt att ta henne eller allt hon representerar på allvar.Det har förstås skojats åtskilligt med Barbie genom åren – ofta ganska grova skämt som handlar om brister i hennes anatomi, hennes förhållande till den manliga motsvarigheten Ken, och så vidare. Tillverkaren Mattel har försökt att stå emot, med jurister och rättsprocesser, men med föga framgång i det långa loppet.När Barbie fyllde 40 visade feministen Germaine Greer tydligt vad hon tyckte om dockan. Onekligen har den varit en belastning för kvinnors frigörelse. Och även om just Barbie knappast längre utgör samma indoktrinering av flickors självbild finns det allehanda efterföljare – i fantasin såväl som i verkligheten – med liknande skadeverkan.Vi må ha frigjort oss från Barbie, men ännu inte från hennes förbannelse.

Här skriver DN, Svenska Dagbladet och Aftonbladet om Barbie.
Läs även andra bloggares åsikter om .

14 kommentarer:

 1. Dockor som jag tycker är värre än barbie är Bratz kids. Tänk dig små babydockor med riktigt kraftig och "sexig" smink. Vad jag minns så har barbie aldrig försökt göra 2-3 åringar sexiga iaf...

  SvaraRadera
 2. Jag har alltid tyckt att Barbie = jämrans ful & smaklös.

  SvaraRadera
 3. Jag hade flera (läs ett par tre...) Barbiedockor som barn, men det är kvinnorna omkring mig som påverkade min bild av hur jag ville se ut som vuxen.

  Min mor var helt klart vackrare än Barbie, speciellt på brudfotot:-), min farmor såg ut som en filmstjärna i mina ögon. Mormor såg jag inte som vacker men stark, vilket naturligtvis påverkat mig mycket. Däremot beundrade jag min gammelmormors mulliga figur och härligt rynkade hy.

  Barbie var bara en docka för mig. Plasthästarna som jag satte henne på var mer intressanta;-)

  Kram från Pennelina

  SvaraRadera
 4. Skadlig, jag tog en titt på Bratz Kids - onekligen minst lika hemska...

  Men de är varken mer eller mindre "sexiga" än Barbie - bara från olika tider. När Barbie kom 1959 gjorde hon det i baddräkt och med den tidens sexuella attribut framhävda.
  Det mest stötande med henne är i mina ögon den passivitet hon utstrålar, som om hon vore hypnotiserad. Kvinnan som viljelöst objekt.

  SvaraRadera
 5. Daniel, så gärna om du är min Barbie :)
  Hur gör du dig i baddräkt och högklackat? Det är nog några år sedan jag gjorde mig bäst i röda badshorts.

  SvaraRadera
 6. Nej Stefan, det var inte Bratz (vanliga) jag tänkte på. De finns i olika åldrar där Bratz är äldst. Bratz kids är typ 10-11 men det var Bratz Babyz som jag tänkte på. Ska ta och bränna min webbhistory nu ;)

  SvaraRadera
 7. Jag hade glädjen att beskåda flickor i bikini häromdagen. Eller rättare sagt den tveksamma glädjen - för bikinin är verkligen ett osexigt plagg. Jag skulle säga förljuget - "jag visar allt - NOT!". Bredvid de i och för sig granna, men tyvärr bikiniklädda unga kvinnorna lögade sig en jämnårig väninna i jeansshorts och röd t-shirt som smet åt om lår och rumpa - hon visade inget, men så mycket mer!
  Jag har inte riktigt utvecklat mina homoerotiska preferenser (än! - det kommer kanske med åren), men jag förmodar att det är samma sak med killar/män. Så låt du badbrallorna ligga kvar i garderoben Stefan, och klä dig i något lite mer heltäckande. Rökrock kanske? Det skulle visserligen Ken knappast göra, men så representerar han också ett ytligt, prestationsbesatt, viagrasnaskande mansideal.

  SvaraRadera
 8. Skadlig, de är verkligen hiskligt anskrämliga, Bratz Babyz. Urfånigt namn också.

  SvaraRadera
 9. Mattias, jag kan alltså lugnt hålla mig till den lätt transvestita hakaman, som ser ut som en kjol.

  SvaraRadera
 10. Just det, som du dessutom med ömt/kvinnligt tålamod viker ihop efteråt. Verkar lovande tycker jag, men det ska kanske en kvinna till för att säga om det brädar badbrallorna eller inte.

  SvaraRadera
 11. Kanske är det bevisat genom att kvinnor föredrar att jag behåller hakaman på...

  SvaraRadera
 12. Men badbrallorna ser de helst att du tar av dig, typ?

  SvaraRadera
 13. Jag ska försöka tolka det så ;)

  SvaraRadera