fredag 13 mars 2009

Mjölk och kapitalismens kamp mot valfrihet


Coop gav bara upp till hälften inför motståndet mot Arlas mjölk i skånska butiker. De förbjuder inte Skånemejeriers produkter – men de bygger om butikerna för att passa enbart Arla. Detta är ett tydligt exempel på hur kapitalismen strävar mot monopol och bort från valfrihet.

Coop ger sina skånska butiker rätt att välja om de utöver Arlas produkter också vill ha mjölk från Skånemejerier – men alla butiker ska byggas om för att passa Arlas leveranser och sortiment, så i praktiken har butikerna inget särskilt fritt val.
Det blir så bökigt och krävande för dem med dubbla sortiment att det förmodligen med tiden måste ge upp den saken i alla fall.

Kapitalismen
Kapitalismen brukar hylla sig själv som systemet som leder till valfrihet. Men denna valfrihet begränsar de så fort de har chansen. Kapitalism handlar egentligen bara om att maximera profiten och det gör man lättast genom att begränsa urvalet. Det gäller även Coop, fast det är ett kooperativ (såsom Arla och Skånemejerier) – de agerar som fullblodskapitalister på en kapitalistiskt styrd marknad.

Helst vill de stora företagen – oavsett bransch – att alla konsumenter bara köper en och samma produkt. Det blir allra enklast och billigast för företagen.
Det är drivkraften bakom företagsuppköp för att slippa konkurrenter, bakom begränsningar av urvalet, bakom stora leverantörers tryck på butikerna att bara ha just deras produkter i sortimentet, och så vidare.

Monopol
Kapitalismen strävar inte alls mot valfrihet, utan mot begränsningar och monopol. Vårt samhälle behöver starka motkrafter och skarpa antitrust-regler för att motverka denna ständiga tendens i näringslivet.
Det har vi inte.

Därför har nästan alla datorer på vår planet samma operativsystem, varje köpcentrum i Sverige har ungefär samma butiker, varje livsmedelsbutik så gott som samma sortiment som varje annan livsmedelsbutik. Därför har vi bara en handfull banker i Sverige, med ytterst små skillnader i villkoren de ger sina kunder, och därför är de svenska tidningarna fördelade på allt färre ägare, trots den uppenbara risk det utgör för åsikts- och yttrandefriheten. Därför är det ett litet antal människor som i praktiken styr över hela den svenska börsen, som trots sin makt opererar så gott som helt utanför demokratisk kontroll.

Karl Marx, som verkligen inte är inne nu för tiden, förutsade allt detta på 1800-talet. Jag tror inte att kommunismen är något lysande alternativ, men det hindrar inte att Marx ekonomiska teorier är hur sanna som helst – och bör beaktas.

Jag har skrivit om mjölkkriget här och här. Sydsvenskan har skrivit om det här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

1 kommentar:

  1. Problemet är väl att vi människor ofta inte inser hur bra något är förrän vi förlorat det...

    Skåne har den godaste mjölken i landet.

    SvaraRadera