söndag 1 mars 2009

Hemligt internationellt avtal mot fildelning


EU, USA, Japan och några till av världens mäktigaste länder håller på att förhandla fram ett avtal mot bland annat fildelning, ACTA – men det är hemligt tills de har kommit överens och godkänt det. Vart tog demokratin vägen?

Ett och annat har ändå läckt ut om avtalet – till exempel kan det ge möjlighet för tullen att kolla vad man har för musik på sin MP3-spelare. Myndigheterna avfärdar det med att ingen tullare har tid med sådant – men inte går det att lita på om tullen har rätt till det.
Det väldiga övergreppet mot medborgarnas integritet borde självklart vara förbjudet!

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)ser över huvud taget ut att kunna bli ett dråpslag mot hela internet. YouTube och andra siter måste själva kontrollera att inget material där trotsar upphovsrätten. Det skulle till och med kunna bli så att man måste granskas innan man alls får publicera något på internet.

Jag tvivlar på att en sådan superkontroll går att genomföra – men bara att det utreds och begrundas är illa nog. Dessutom utan någon som helst insyn från allmänheten, inte ens från andra än ett fåtal av riksdagsmännen. Det framgår t.ex. av vad Svenska Dagbladet berättar:
”Att förhandlingarna är hemliga illustreras också av riksdagens näringsutskotts möte i förra veckan. Då stod Acta på dagordningen, men något skriftlig underlag om innehållet i förhandlingarna fick inte ledamöterna. Istället fick de gå till ett kassaskåp för att där läsa hemliga dokument. Ledamöterna har nu tystnadsplikt och får inte uttala sig, samtidigt som de hemligstämplade dokumenten ligger kvar inlåsta i kassaskåpet.“

Och Aftonbladet avslöjar:
”På justitedepartementet ligger förhandlingarna i sin helhet. Men 90 procent av det 35-sidiga dokumentet är överstrukit med svart tusch.”

Överhetens kontrollmani och hat mot det fria ordet har sällan varit tydligare.
Vi måste vara medvetna om att de som har makten vill behålla den, ja utöka snarare än minska den. Internet är i grunden en demokratiseringsprocess, i synnerhet vad gäller det fria ordet – och det är precis vad överheten ogillar mest, fast de skyller på fildelning, grooming, terrorism och allt vad det är.
De vill täppa till internet, så att det blir som gammelmedia – en fejkad åsiktsfrihet filtrerad genom lydiga representanter för överheten.

Kanske tvingar alla dessa kontrollåtgärder allmänheten att gå under jorden med all sin datoranvändning. Det är redan plättlätt, berättar min datorkunniga kamrat. Exempelvis finns för vissa versioner av Windows Vista en snabbkryptering av hela hårddisken,
Bitlocker, som tullen knappast tar sig igenom. Jag gissar att även PGP och andra gamla trotjänare sätta stopp för kontrollerna.
Så som myndigheterna håller på kommer dylika lösningar att bli mer regel än undantag för varje datoranvändare.

Med all rätt! Mänskliga rättigheter är mycket viktigare än myndigheters kontrollbehov. Det är dags för politikerna att inse allvaret och sätta dessa ting i rimliga perspektiv.
Vi slapp 1984 när det året kom och gick. Det vore en tragedi att se det genomföras nu, 2009.

Märkligt nog har DN ännu inte skrivit om ACTA, vilket kan bero på att saken senast uppmärksammades i en debattartikel hos huvudkonkurrenten Svenska Dagbladet, som också har skrivit om det här. Aftonbladet skriver om det här, men Sydsvenskan är hittills lika tysta om saken som DN.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

8 kommentarer:

 1. Läs psykopatbloggen. Han är en brottsling och skriver otroligt bra! Skrämmer skiten ur en samtidigt som det är ren poesi.
  http://nimrodofobi.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Jag har hittat på ett nytt ord: Trickleup-demoktrati. Det fungerar enligt liknande ekonomiska metoden trickledown. Men där det är tänkt att man ger rika mer pengar som sen ska strila ner till de fattiga som behöver det mest så fungerar trickleup-demokrati så att man röstar på någon långt ner i kedjan. Sen på något magiskt sätt så ska våra åsikter nå upp till de i toppen.
  Uttalad upplyst despoti hade iaf varit mer ärligt...

  1984 är bland de mest deprimerande böckerna som jag har läst, föredrar det lite mer hoppfulla slutet i Farenheit.
  Omslaget som du hittade stämmer dock inte överens med min syn på hur London ser ut i boken. Tycker att alla borde vara mycket fulare :)
  Ful stad, fula människor.

  SvaraRadera
 3. Omslaget är från en utgåva i början på 1950-talet av ett amerikanskt kioskboksförlag. De försökte sälja boken som något den verkligen inte är...

  SvaraRadera
 4. Om ACTA avtalet kommer till stånd och i så fall i de länder som är med i ACTA fördraget och dess tullmyndigheter, har alltså rätt att under rimlig misstanke undersöka min laptop, mobiltelefon, mp3 spelare och alla andras detta handlar inte bara om illegal nerladdning. Detta ger möjlighet till avancerad och legaliserad industri spionage , jag skulle vilja se till exempel när tullen kallar in person med en virus och spiongram säkrad laptop med företags hemligheter och ber om att få undersöka denna laptop för illegala program. En hel del intressanta reaktioner kommer att uppstå, eller om man skrivit ner sina allra mörkaste tankar och känslor, om man nu har någon udda böjelse, eller liknande. Den personlig integriteten kommer att försvinna, de mänskliga rättigheterna säger varje människa har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet, bespara oss från detta hemska avtal.

  SvaraRadera
 5. Våran nuvarande utveckling får 1984 och framstå som en urvattnad blekt försök till världsregering.

  Det är dags för oss och agera.

  Att börja trycka flygblad och bli aktiva.

  Att gå ut och informera våra systrar och bröder och vad som håller på och hända.

  Bränna riksdagen och införa DIREKT DEMOKRATI.

  Blev ni rädda nu och delta?

  JA sanningen kan göra ont och det kan vara svårt att leva som man lär, men plonka på en keybord är lätt.

  When man stops to act, The world will go under.

  För människors del.

  Nostredamus.

  UNITE UNITE UNITE.

  Vi behöver inte dessa bakåtsträvande politiker och deras styre ,, och vi har aldrig behövt dem.

  Det är bara vad dom fått os och tro.

  Sanningen ligger i att deras makt baseras på monopol som är grunden till ett bakåtsträvande samhälle.

  Jag har studerat fysik i 15 år och frågar du mig lever vi i fucking stenåldern i jämförelse med den kunskapen som finn tillgänglig.

  Men nejdåden ska hållas hemlig underjord.

  Och patentverken markerar revolutionära uppfinningar direkt som en gollbög till dom stora bolagen så det är fritt fram och skicka torpeder.

  Naiva MEdborgare Ättestupan väntar Reinfeldt och hans vänster/höger kumpaner komemr sparka ner er pga folket indoktrinerats så hårt att dom inte ensa kan skilja mellan vad som är rätt och fel utan en politiker eller en lagbok.

  Säger väl allt.

  Lagen är en tolkningsfråga.

  LÅT INGEN ANNAN NÅGONSIN FÖRSÖKA INTALA DIG MOTSATSEN.

  PP OCH DIREKT DEMORKATI FUR ALLE.

  SvaraRadera
 6. Anders, det du skriver är redan verklighet i USA där de utan tvekan skickar tillbaka dig om du inte vill visa upp innehållet i din laptop.

  Inte ens jänkarna själva går säkra. det var nyligen ett fall i USA där en man miste sin rätt att åberopa "den femte" dvs att inte bli tvingad att ge bevis mot sig själv.

  SvaraRadera
 7. Anders Heinonen, kul att du ville vara med och kommentera!
  Jag håller med dig. Det är en gammal sanning om makten att vi behöver skydda oss emot hur den kan komma att missbrukas. För makt kommer alltid att missbrukas. Det ingår i dess natur.

  Därför ska överheten inte tillåtas verktyg som gör maktmissbruk lika lätt som en knapptryckning - dessutom i hemlighet.

  SvaraRadera
 8. Mike, har du läst 1984? Det må vara så att utvecklingen går mot det samhället och det är något som oroar mig. MEN, vi är långt ifrån 1984 ännu. Ingen anledning att överdriva läget, det gör bara att folk slutar lyssna på det andra man säger.

  SvaraRadera