måndag 30 mars 2009

Tidningar olika njugga mot bloggarna


Sydsvenskan har sedan sin nya formgivning i början på mars ett annorlunda upplägg för kommentarer och blogglänkar på sin nätupplaga. De döljs bakom varsin flik vid varje artikel. Konsekvensen är att tidningen verkar vilja gömma dem. Är inte det ett steg tillbaka?

Avsikten har nog framför allt varit att skapa tydlighet. Tidningarnas nätupplagor är ofta rätt plottriga med allt de ska ha plats för. Men den här rensningen är olycklig. Den ger intryck av att kommentarer och bloggar är sekundära, avskilda från artiklarna och deras ämnen – som om de bara vore bakgrundsbrus.

Olika lösningar
Se hur det blivit, t.ex. med denna recension av Malmökonserten med Bob Dylan, som i och för sig fått ovanligt många kommentarer och blogglänkar.
Flikarna till kommentarer och bloggar är nästan omärkliga, och försvinner när man scrollar nedåt för att läsa artikeln.

Jämför Svenska Dagbladet som i sin recension av Dylan på Globen till och med låter läsarna sätta egna betyg. Där kommer kommentarerna direkt efter texten, och blogglänkarna under dem, som naturliga följder av tidningens text – vilket är precis vad de är.

Aftonbladet har en liknande lösning, där bloggarna är till höger och kommentarerna under artikeln. Å andra sidan måste man vara registrerad medlem för att kunna skriva en kommentar.

DN har en lösning som är närmare Sydsvenskans. Där måste man klicka på länkar för att komma till kommentarerna och bloggarna – men dessa länkar finns såväl till höger om artikeln som under den.

Jag misstänker att Sydsvenskans lösning har lett till minskade kommentarer och bloggar om tidningens artiklar. Det vet jag inget om, för alla tidningar är rent larvigt hemliga med sin internetstatistik.

Överhet på fallrepet
Hur som helst är det galen kurs när det gäller hur tidningar bör förhålla sig till diskussionerna som frodas på internet. De behöver gå dem till mötes, vara centrum i dem och stimulera dem, för att försäkra sig om att i framtiden ha en roll som åtminstone någorlunda hävdar sig mot deras forna storhet.

Tidningarnas redaktioner är njugga och kluvna vad gäller internet och bloggosfären. De förstår att de måste spela en roll även där, men de är egentligen irriterade över att alls behöva beblanda sig med internets många “amatörtyckare”. De är en överhet på fallrepet.

Bara om de lustfyllt omfamnar internet som det är – inte som de önskar att det hade blivit – kan de nå och behålla signifikanta positioner där. Då måste varje förändring vara mot en större integrering med debatten på internet. Sydsvenskans ändring signalerar motsatsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

6 kommentarer:

  1. Intressant iakttagelse. Har Anders Mildner tagit med sig deras tidigare positiva inställning till sitt nya jobb?
    http://www.mmmalmo.se/projekt.aspx?type=1&link=48

    SvaraRadera
  2. Farmorgun, hans nya jobb är något av ett mysterium. vad jag förstår är MMM ett slags satsning på utveckling av "upplevelseindustrin" (ett hemskt ord), finansierad av KK-stiftelsen..
    Jag undrar om han där kan vara samma skarpa kritiker av gammelmediavärlden kontra internet som han varit i sin tidigare blogg.

    SvaraRadera
  3. Jag får inte samma känsla som du av kommentarernas och bloggarnas osynlighet i Sydsvenskan. De verkar tvärtom praktiskt framlagda, tycker jag. Självklart måste artikeln ligga i första planet - det är ju den som kommentarerna och bloggarna förhåller sig till.

    SvaraRadera
  4. Mattias, du måste väl ändå medge att på internet betyder ett klick bort väldigt långt borta.

    SvaraRadera
  5. Tja, kanske det. Jag kanske gick dit med en förväntan om att hitta något betydligt värre efter att ha läst din analys. Förväntningarna styr vår upplevelse, som bekant.

    SvaraRadera
  6. Jag medger att min analys var aningen diffus, som mycket inom media och kultur måste vara. Jag såg en tendens eller en tänkbarhet, knappast mer.
    Signaler inom kulturen är obskyra ting, där vi alla är ungefär lika goda eller dåliga uttolkare.
    Tiden får avgöra.
    Jag sätter en slant på att Sydsvenskan gjort fel och får betala för det.

    SvaraRadera