fredag 27 mars 2009

EU värnar om yttrandefriheten på nätet


EU-parlamentet säger bestämt nej till övervakning av medborgarna via internet. Det kanske inte är så dumt att vara med i den Europeiska Unionen i alla fall...

EU-parlamentet beslutade med överväldigande majoritet att begränsa myndigheters möjlighet att övervaka internettrafiken. 481 ledamöter röstade för förslaget, 25 mot, och 21 fegade genom att lägga ner sina röster.

Det är ett radikalt så kallat initiativbetänkande som har antagits, med långtgående skrivningar om yttrandefrihet och integritet på internet. Det går tvärs emot sådana lagstiftningar som t.ex. den svenska FRA-lagen och IPRED.

Betänkandet har också bestämda skrivningar om att man fritt ska få komma med åsikter på internet, utan repressalier, även om dessa är mycket provokativa. Alltså en åsikts- och yttrandefrihet som även ska gälla på nätet.

Makten annorstädes
Tyvärr är det inte parlamentet som bestämmer i EU, trots att det är störst och röstas fram i allmänna val. Av de tre stora institutionerna i EU har parlamentet minst makt. Därför är detta betänkande endast rådgivande.

Den absoluta makten ligger hos Ministerrådet, som helt enkelt är de europeiska regeringarnas ministrar som samlas och beslutar som de har lust. EU-kommissionen är också mäktigare än parlamentet, fast det egentligen är att se som ett kansli av anställda tjänstemän.

Ändå kommer det att vara svårt för Ministerrådet och EU-kommissionen att ignorera detta betänkande, eftersom det röstades igenom med sådan svindlande majoritet. Parlamentet kommer att koka annars, och det kan få följder för hela EU:s framtid.

Så låt oss hoppas att bland annat den svenska regeringen tar sitt förnuft till fånga och börjar respektera åsikts- och yttrandefriheten även på nätet.

Här skriver Svenska Dagbladet och DN om EU-betänkandet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

5 kommentarer:

  1. Det är för tidigt att ropa hej - på tisdag börjar omröstningen om Telekom-paketet och där finns allt det som en del nu inbillar sig att EU uttalat sig mot. Men SvD skrev också ”Samtidigt som det jublas i parlamentet får dock betänkandet inga juridiska konsekvenser. Ett initiativbetänkande ska enbart ses som ett sätt för parlamentet att skicka signaler till EU-kommissionen och ministerrådet – inte som ett konkret lagförslag”. Ta bl a del av vad Erik Josefsson skriver här
    http://www.erikjosefsson.eu/blogg/2009/03/26/telekompaketet-blackout-europe-31-mars

    SvaraRadera
  2. Farmorgun, just att EU-parlamentets betänkande enbart är rådgivande betonade jag i mitt inlägg.
    EU styrs av Ministerrådet, som bara givit ifrån sig minimalt inflytande till parlamentet som ett slags alibi.

    SvaraRadera
  3. Som vanligt manipulation från politikernas sida. De säger en sak men gör tvärt om, eu parlamentet säger nej till övervakning men ändå har vi kgb och stasi liknande övervakning, ( jag ser då ingen större skilnad ). Och hela tiden pratar de om DEMOKRATI....

    SvaraRadera
  4. Något som upprör mig är att man inte är skyddad om man vill eller behöver det. Exempelvis Birthday.se lägger ut ens adress och karta där man bor, fast man har valt hemligt nummer för slippa ligga utpekad på Internet var man bor. Man måste ha rätt till sin integritet och skydd för sin person även på nätet. Man måste få bestämma det själv.

    SvaraRadera
  5. Sovleig, jag håller med dig helt. Man ska få välja själv hur mycket av ens privatliv som exponeras på nätet.

    Vi får bara se upp så att inte det tas som skäl för censur och åtstramning av den livsviktiga yttrandefriheten. Ibland kan dessa båda rättmätiga behov krocka.

    SvaraRadera