lördag 26 september 2009

Cannabis finns ändå


Politiker i Köpenhamn diskuterar om cannabis ska legaliseras. Det är långt ifrån att gå igenom, men att frågan denna gång väcks av politiker är ändå tänkvärt. Och det finns tyngre skäl för legalisering än mot den.

Alldeles säkert är det bäst för människans fysiska hälsa om alla droger försvinner – men det är inte realistiskt. Vi må dämpa spridningen av några, men genast är där andra som tar deras ställe, och det kan bli ur askan i elden.

Droger har uppenbarligen en stark plats i människors liv. Det märks i varje kultur, även om drogerna varierar. Jag tror att de spelar roll i hur vi sköter vår mentala och emotionella hälsa. Ungefär som det skådespelets katarsis Aristoteles underströk vikten av. För den delen varje konstforms befriande påverkan på människor. Drogerna är kanske vår säkerhetsventil, så att vi i övrigt förmår vara sociala, välordnade varelser.

Alkohol är värst
Många människor klarar inte ett behärskat drogbruk, eller inte just den drog de använder. De flesta drogerna är definitivt skadliga i långa loppet, om inte snabbare. Så de medför sina egna problem. Men det är långt ifrån säkert att vi människor skulle klara oss bättre utan dem.

Cannabis är inte den farligaste eller värsta drogen. Den platsen innehas i realiteten av alkohol – för dess spridning, dess hälsoeffekter och den omdömeslöshet drogen skapar, ofta i kombination med aggressivitet. I jämförelse med vad alkoholen ställer till är cannabis rena geléhallonen.

Kriminalitet gynnas
Men idag är cannabis jämte annan narkotika en omfattande födkrok för allehanda kriminalitet, och det är mycket kostsamt för samhället. Liknande problem har uppstått när alkohol har förbjudits eller ransonerats. Det var skälet till att de flesta länder har tagit bort sådana restriktioner mot alkohol. Kanske är det dags att göra detsamma med cannabis?

Om cannabis blir laglig försvinner definitivt en hel del kriminalitet, och en hel del pengar från den undre världen. Jag är också säker på att det i mindre grad än nu blir så att cannabisbruk leder till användning av annan, tyngre narkotika. Den kopplingen är nu stark, eftersom drogerna säljs och sprids av samma kriminella kanaler.

Eftersom narkotikan och dess kriminalitet fortsätter att vara ett allvarligt problem i vårt samhälle, som hittillsvarande metoder har misslyckats med att stoppa eller ens nämnvärt dämpa, måste det vara dags för nytänkande.
Kanske är legalisering av cannabis ett steg åt rätt håll.

Aftonbladet skriver om det danska förslaget här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

31 kommentarer:

 1. Klart intressant.

  Jag ställer mig dock frågan vad som är den större faran på samhällsnivå. Det faktum att kriminella har en födkrok i drogförsäljningen eller de skadeverkningar det skulle ha om det blev lika lätt att köpa cannabis som det är att köpa alkohol idag?

  Jag tar mig friheten att använda mig själv som exempel. Det skulle inte falla mig in att köpa cannabis av någon skum typ. Den sortens kontakter har inte jag och vill heller inte ha. Däremot misstänker jag att om cannabis såldes fritt på systembolaget så skulle jag prova på. Som den självcentrerade människa jag är så tar jag för givet att det finns många andra med samma inställning.

  SvaraRadera
 2. Jag är överens. Så mycket vi har att ta itu med efter våra politiskt korrekta årtionden. Nils Beijerot sa Fy, och vem tordes sätta sig upp?

  Nu räds De Etablerade Sverigedemokraterna (och lär använda det spöket för att kräva mer kontroll). Utan att inse att SD är deras egna onda tvilling, född i skuggan av allt hopskrap av allt de inte velat se i ögonen och konfrontera under en lång, självgod vetabästtid.

  SvaraRadera
 3. Jag anser inte att cannabis skall legaliseras. Och att det skulle vara ofarligare än alkohol är fel. Cannabis skruvar till skallen på ett mycket allvarligare sätt, och det i doser som är mikroskopiska.
  En cannabisdos är på i storleksordningen 10-talet milligram, dvs en hundradels gram. För alkohol är dosen för effekt 1-2 deciliter, ca 100-200 gram alltså. I bägge fallen talar vi om bara det aktiva rusämnet, vilket för cannabis alltså är 1000-2000 ggr starkare.
  Cannabis är hallucinogent, vilket alkohol inte är (annat än i extrema undantag, efter mycket långvarit bruk). Cannabis kan inducera psykoser (se förra parentesen för alkohol). Alkohol kräver åratals bruk för beroende, och decenniers bruk för skadeeffekter - för cannabis torde sådant uppstå efter något i stil med tiondelen av tiden.
  Att vi till dagligdags *ser* mer effekter av alkohol beror förstås på att lakoholbruk är lagligt och antalet alkoholanvändare är väldigt mycket större. En alkoholbrukare kan gå ut på gatan och bete sig dumt, medan en cannabisbrukare gör bäst i att hålla sig undan. Skulle cannabis bli legalt fick vi dock se en rejäl ökning av psykotiska människor som ser i syne och dessutom inte kan ta hand om sig själv vinglande runt på gator och torg.
  Och drogkriminaliteten skulle vi knappast bli av med. Sådant handlar framför allt om ännu tyngre droger som heroin, amfetamin och kokain, och med mindre än att man föreslår legalisering av dessa också lär drogkriminaliteten bara påverkas marginellt.
  Jag tycker dock att det är rimligt att mildare droger som alkohol, koffein, nikotin o dyl fortsätter vara legala. De skruvar inte till skallen på ett lika allvarligt sätt. Människan har också haft en relation till exempelvis alkohol i 10 000-tals år (man har hittat kärl för ölbryggning från 8 000 f Kr, t ex) och det har en helt annan kulturell roll.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 4. Till Ahrvid.

  Lite punkter jag tycker borde kännas till..

  Cannabis har existerat minst lika länge som alkohol (t.ex, siffror som 25000 år förekommer..), för att inte tala om att den har använts som
  medicin, och har tusentals andra användningsområden som t.ex. segel, rep, nedbrytbart material till kläder och papper, och mycket annat som alkohol inte kan användas till.

  Ja, cannabis kan mycket väl "skruva till skallen" på folk, precis som det finns folk som blir totalt tokiga av den mest "mikroskopiska" mängd alkohol, pga allergiska reaktioner. Dock erkänner jag att, ja, det finns folk som inte kan hantera cannabisens effekter. Det finns dock ingen som tvingar dessa människor att bruka cannabis.

  Om vi nu tittar lite på ett litet land som heter Holland kan vi också se att det inte finns speciellt mycket tungt drogbruk där. Och, fantastiskt nog, inte heller är fullt av psykopater på gatorna, även fast den demoniska superdrogen cannabis är laglig där..

  Och det enda skälet till att cannabis är olagligt i usa, även fast det kultiverades av personer som Benjamin Franklin, är att en viss pappersmagnat startade en smutskastningskampanj mot "Dödsdrogen" då det stod klart att han kunde bli ruinerad av hampa-papper, då han just investerat kraftigt i pappersverk. Ett "bevis" som upplästes för senaten var en tidningsartikel han själv låtit trycka i en tidning han ägde, och denna innehåll starka rasistiska övertoner av sorten: "'rasistiskt ord för färgade personer' och mexikaner röker djävulsplantan och våldtar vita kvinnor.". Rättvisan är tydligen blindare i somliga fall där en rik man vill förbjuda något...

  SvaraRadera
 5. Jaja Ahrvid leker duktiga med detta skitsnack ni negativa låter precis som alla andra as*sholes... vet du vad det får för medföljder för att nån högt uppsatt som behöver instruktioner för livet utan att veta om det vill att de ska vara olagligt..ja, torska på vägen när du ska möta han som håller i det för tillfället eller att dom kanske drar ditt körkort i sisådär 2 år...har massa kompisar som blivit av med sitt körkort för dom råkat ha lite thc i blodet som inte ens märks av under tiden du röker det okej att du blir stuk men det e överreklamerat,är kapabel till att göra allt en ickerökare kan om inte några tusen gången skickligare när ja har rökt dessutom, ...det är guds medicin till människorna det är därför den är olaglig i sverige...jag varker dricker tar medicin eller knarkar röker bara Hampan, är aldrig sjuk ja tackar gud för det är född me tredje ögat så ja har mitt öga på evil o ni är evil ni som ger en så oskyldig blomma ett så dåligt namn kallar den saker som knark eller narkotika fyyyy skäääms skääääms på er...skulle det dessutom vara lagligt hade jag aldrig köpt cigaretter...hade inte behövt dom plus att ja och alla jag känner kanske hade rökt mellan 5 och 7 jointar om dagen har ja inget hasch lr maja blir det ett packet Marlboro på 20 cigaretter istället som inehåller Cyanid låter bra eller nääääh knappast!!!! men det e Budweissers m.m strategi..dom sponsrar Drug Free America som senare rövslickande svenskar tar efter...Det e knappast nån demokrati i sverige, Folket ska rösta hur det ska vara inte nån som väljer alternativ åt folket...vet du hur många barn/ungdomar jag träffat på olika anstalter just pga att dom rökat av ren nyfikenhet just pga av att stackars barnen med hälso/familjära/ekonomiska problem som är brända av detta samhälle...dom har också familjer det är tid de aldrig får tillbaka men det kanske är meningen så att dom svaga begår större misstag misstag o misstag systemet skapar minsta lilla till ett missstag...och varje person kostar staten drygt 2 miljoner för att vara omhändertagen där som om det är nån behandling dom behöver...dom förvränger ljuger o manipulerar i rapporterna om varje fånge för att ha skäl att dom ska vara kvar..
  ja vet för mkt ja orkar inte skriva mer det e lungt ja röker vare sig dom gillar det eller inte så mkt en broder måste lida för han ville ha en lugn stund me sig själv/nära och en joint...Cannabis måste bli lagligt..
  If i only could melt down the words and put them in plastic sluggs rip it to the nation let it go,b buck buck!!!

  SvaraRadera
 6. 5 till 7 menad jag hahahah

  SvaraRadera
 7. Alkohol leder ofta till allvarlig skada, till och med dödsfall, redan vid ett första användande - beroende på att dess rus försämrar omdömet men ändå stimulerar aktivitet, impulsivitet och aggressivitet. Vi gör massor med dumheter när vi är fulla.

  Därför är alkohol en livsfarlig drog, redan vid debuten. Vårt samhälle dräller av bevis på det.

  Det är svårare att hitta tillförlitliga siffror på cannabis skadeverkan, speciellt som drogen är olaglig och de mörkertal som därav följer.

  Mitt högst ovetenskapliga intryck är att cannabis, som alla andra droger, har skadeverkningar på lång sikt, i vissa ovanliga fall även efter korttida bruk, men att dess rus inte alls ställer till med så många problem som alkoholens, när det gäller t.ex. omdömeslöst handlande, aggressivitet och så vidare.

  Men jag vet inte säkert - det är tyvärr så att säkra fakta om saken är svårfunna, eftersom de varierar från källa till källa (och alltid förvanskas av "parter i målet").

  SvaraRadera
 8. Jonas, ditt påpekande sätter fingret på det centrala dilemmat: Skulle legalisering av cannabis skapa större problem än det löser?
  Det beror nog på just hur många som därmed börjar bruka drogen - och hur det står till med dess skadeverkningar egentligen.

  Jag tror att legalisering skulle öka bruket. Det är i alla fall vad ansvariga beslutande måste begrunda som en trovärdighet. Hur mycket är svårt att säga - det beror nog på i vilken grad den ersätter alkohol i människors drogvanor.

  Jag tror att det är fullt tänkbart att om cannabis i hög utsträckning ersätter alkohol som en folklig "rekreationsdrog" kommer vårt samhälle att tjäna på det. Mindre våld, mindre trafikolyckor, mindre hälsoskador, och så vidare.

  Men det är mycket komplicerat att vetenskapligt reda ut på förhand. Vi vet vad vi har (och det är sannerligen kostsamt för oss på många sätt), men vi vet inte vad vi får.

  En liten indikator får vi säkert av att studera länder och kulturer där cannabis i högre grad än alkohol används som "rekreationsdrog", men det kan ofta vara svåra jämförelser eftersom så mycket annat spelar in, såsom andra kulturella skillnader.
  Opartisk forskning behövs, men den är svårgenomförd.

  SvaraRadera
 9. Div svar:
  Jag drog till med "10 000-tals år" för att ha säkerhetsmarginal. I själva verket finns det som tyder på att alkohol ingått i dieten hos människan - och här snarare hennes föregångare, bland hominider eller däggdjur - i miljoner år. Vi har särskilda enzymer vars enda funktion är att underlätta förbränning av alkohol. (Och skälet är att alkohol uppstår spontant i naturen - frukt kan börja jäsa, t ex - och våra förfäder har ofta stött på det.)
  Alkohol är allmänt sett ett "nedåttjack", om man får använda den liknelsen. Det dämpar. Ja, omdömet kan avtrubbas, beroende på att vissa hämningar dämpas, men tar man ännu mer så dämpas hjärnans aktivitet i allmänhet och man blir bara trött. Den som dricker litet mer tenderar helt enkelt att somna.
  Detta samt kräkreflexen, gör att det blir otroligt svårt att överdosera alkohol. Börjar man dricka för mycket så först kräks man ut det, och envisas man så somnar man. (Att det ändå förekommer enstaka överdoseringsfall beror på att alkohol har miljarder användare.)
  I allmänhet är det orimligt att tänka sig att alkohol skulle försämra omdömet mer än cannabis, då det senare förutom att påverka omdömet direkt också kan orsaka psykoser och hallucinationer! De sista två sakerna är verkligen sådant som försämrar omdömet. Om man inte kan uppfatta världen korrekt finns noll omdöme - vi snackar inte om att uppfatta omvärlden dimmigare eller svagare, utan om att se saker som inte finns där ö h t.
  Nej, vi lär inte se så många psykopater på holländska gator, då coffee shops kräver att man konsumerar varorna i butiken. Och det finns reglering om att personalen skall hålla efter folk - den som är oregerlig serveras inget mer. Dessutom berör cannabisbruk via coffee shops fortfarande bara en liten minoritet. (Men troligen har Holland ändock mer både ordnings- och hälsoproblem av cannabis än t ex Sverige.)

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 10. Vad gäller skadeverkningar så är det otroligt svårt att veta. Om man bortser från hasch-tomtarna och nykteristerna som båda har sin åsikt färdig redan utan några fakta så finns inte så mycket kvar.

  Forskning finns som klart och tydligt visar att cannabis är en hälsorisk även i små doser men det tror jag inte att någon bestrider heller. Framför allt finns klara data som tyder på en koppling mellan cannabis-bruk och ökad risk för att utveckla en psykos som kan bli permanent.

  Jag tycker det du skriver om drogbruk som social säkerhetsventil är mycket intressant. En ny tanke för mig och ett område som det vore oerhört intressant att få forska på.

  Det är svårt att föreställa sig hur den forskningen skulle se ut. Etiken bakom att introducera rekreativt cannabisbruk i förebyggande syfte mot stress blir lite tveksam när både skadeverkan och eventuell nytta är ofullständigt kända och det är otroligt svårt att säkert etablera en koppling mellan drogbruket och en eventuell förbättring i livet.
  Ändå en intressant tanke, väl värd att fundera på.

  Det välbehag jag får då jag på fredag kväll häller upp en god whisky och njuter av den rökiga doften, värmen och en lätt lummighet är definitivt en källa till avslappning och glädje i mitt liv som jag ogärna skulle vara utan. Måhända skulle en fredags-joint fylla samma funktion.

  SvaraRadera
 11. jag har rökt cb i över tjugo år sen jag upptäckte att allt dom dunkade i oss på 70-talet bara var lögn och propaganda har träffat såå många cannabisanvändare som MÅR bra på att röka lite, två psykoser har jag sett men dessa har annvänt anndra preparat samtidigt vilket jag tror är den utlösande faktorn .

  SvaraRadera
 12. I Argentina blev cannabis för personligt bruk lagligt för några veckor sedan. Utvecklingen går nog åt det hållet, internationellt sett.

  Den svenska debatten har länge varit onyanserad. Bejerot, som var den mest tongivande, började sin karriär med att stämpla serietidningar... Sedermera lyckades han operera in likhetstecken mellan cannabis och tunga droger; hade man en gång börjat var det mer eller mindre kört, hette det.

  Jag har knappt ens provat cannabis. Ändå höjer jag min hand till förmån för legalisering. Inte minst för att dra undan lite av underlaget för maffian.

  SvaraRadera
 13. Ahrvid: Din jämförelse mellan alkohol och cannabis går inte att ta på allvar. Du är lika onyanserat positiv åt ena hållet som negativ åt det andra.
  Jag håller med Stefan: Cannabis är skadligt och bör undvikas. Men vi ska inte överdriva.

  SvaraRadera
 14. Det här är en komlicerad fråga som avspeglas i diskussionen ovan här. Att alkohol är den drog som påverkar och sliter ned kroppen rent fysiskt mest är det nog dock inget tvivel om. Alkohol skadar vid långvarigt bruk de flesta av kroppen organ, mer än nästan alla droger, möjligtvis undantaget barbiturater som inte ens finns på markanden längre.

  Dock så är andra droger långt farligare vad gäller beroendebildningen. Alkohol är för många människor inte beroendebildande alls, medan en drog som amfetamin kan vara fruktansvärt beroendebildande om man är predestinerad för den. Det kan räcka med en dos för att vissa människor skall fastna för den. Människor som är i farozonen kan i vissa fall pejlas in redan innan han tagit drogen, ofta människor med litet sömnbehov, rastlösa, aktiva (hyperaktiva) och med en lite stökig uppväxt, kan trilla det efter första gången.

  Hjärnans påverkan är ännu mer komlicerad. Alkohol har en mer rent dämpande effet, att den kan upplevas som stimulerande beror på att den dämpar hjärnan ojämt, ofta är det den logiska delen som dämpas mer än den kreativa, det tror jag vi alla upplevt.

  Cannabis har helt andra effekter som snarast talar till dess nackdel när det gäller känsliga människor som är predestinerade för psykoser. Vad jag vet finns inga kliniska undersökningar som studerat effekterna mer i detalj, men länka gärna om jag har fel.

  Men vilken vuxen människa röker cannabis? Det hör väl tonåren till. Skulle aldrig få för mig att dra en "brajja", nästan overkligt.

  SvaraRadera
 15. Alkohol skiljer sig faktiskt markant från andra droger. Detta för att den har en klockren dämpande effekt på nervimpulserna. Den bromsar nervimpulserna och sänker kramptröskeln (vid långvarigt bruk höjs så kramptröskeln eftersom den varit nedtryckt så länge och alkoholisten får epilepsianfall). Att olika effekter upplevs beror på som sagt att den dämpar hjärnan selektivt.

  Alkohol skiljer sig också för att den förbränns i levern med sådan intensitet, det sliter ut levern. Alkohol förbränns enligt den 0:te kinetikens lagar, den förbränns med samma hastighet oavsett koncentration, vilket gör att fyllan går över så fort och baksmällan gör sig påmind nästan innan festen är över (i alla fall för mig). De flesta andra droger förbränns med den 1a kinetikens lagar, vilket gör att den försvinner något skonsammare från våra kroppar.

  SvaraRadera
 16. Intressanta tankar om droger, som jag tackar för. Det är nog alltjämt så att vi behöver forskning som inte börjar från en propagandistisk ambition.

  Vetenskap är alltför ofta ungefär lika otillförlitlig som gammelmedia. Den har också ofta sina bakomliggande intressen och avsikter.

  SvaraRadera
 17. Döm själva vilken är bäst :D

  http://www.youtube.com/watch?v=nIWB-Neyj-c

  Ha det gott!
  D.

  SvaraRadera
 18. Här är mna tankar om cannabis.
  Jag kan med gott samvete säga att man brukat cannabis i snart 7 år till och från. Jag har ett eget företag, vänner och tränar titt som tätt. Enda skillnaden är att ajg tar en joint en fredagskväll istället för ett glas vin. Av mina erfarenheter så har jag aldrig fått någon form av hallucination pga av cannabis. Bara de personer som rökt vet om detta resten har hört det från nån tomte som antingen hittar på saker eller nån propaganda snubbe. Jag fungerar i princip likadant bara att man blir lite paranoid pga jointen. detta beror på att drogen är olaglig, det är därför man blir paranoid av polisen osv. Att säga att alkhol inte ger hallucigena effekter stämmer liksom inte heller. Hur många gånger på fyllan har man haft minnesluckor eller tror att man gjort nått men i själva verket har det aldrig hänt. Man liksom förvränger verkligheten totalt och gör saker man aldrig skulle gjort nykter. Detta händer inte med cannabis, röker du en joint så blir du hög och kanske blir lite skrattig och lite slö, röker du en till så det enda som händer är att du behåller samma höga känsla du alltid haft. finns bara en gräns som inte kan gå uppåt utan den stannar på samma nivå.

  Men jag håller med att man kan säkert få psykoser men i det fallet som jag kände nån som fick det brukade en massa annat också som alkohol osv. alkohol är en gift medans det aktiva ämnet i cannabis vilet är THC faktiskt stimulerar vissa delar i kroppen som tex nervsystem.

  Cannabis har funnits i många år och då menar jag verkligen många år, indianerna använde det som medecin osv långt före oss.

  Om ni kollar in WHO(world health organisation) rapporter så ser ni att cannabis inte alls är så farlig som alla tror medans alkhoholen ligger nästan vid samma nivå som heroin vilket är verkligen beroende framkallande, nu är inte jag expert på heroin då jag inte har brukat det.

  Nån sa att det är svårt att överdosera på alkohol vilket inte riktigt stämmer eftersom alkohol är en gift så stora mängder av det så dör man, så enkelt är det. med cannabis brukar du det tillräckligt länge så somnar du vilket medför att du aldrig kan överdosera.
  Att säga att bara tonåringar brukar cannabis är verkligen inte sant vilket är som att säga att bara gubbar dricker alkohol, det stämmer liksom inte.

  Det kanske uppfattas att jag är emot alkohol men så är inte fallet, jag vill bara jämföra och det var enklast att ta alkholen. Den som vill bruka alkhol varsågod och den som vill bruka cannabis varsågod. Lev livet som ni vill ha det.

  SvaraRadera
 19. Rent medicinskt så skadar thc fettvävnader i kroppen(hjärna, tarmar främst) medans alkoholen skadar hela kroppen(alla organ). inkörselporten till beroende är kortare för thc än alkohol. Samhällskostnaderna för långvariga beroende är mycket svåra att uppskatta men i Holland är de lika dyra med en svag övervikt för alkohol.

  Det är ju upp till var och en vilken typ av knark man vill snöa in på, mitt personliga val är lakrits och kaffe.

  SvaraRadera
 20. Jag tycker det är roligt att du är för en legalisering och vågar stå för det!

  Sedan tycker jag det är lite tråkigt att de flesta som "argumenterar" emot en legalisering/avkriminalisering vet alldeles för lite om Cannabis och dess effekter, både negativa och positiva.

  För visst är det så att de finns olika effekter av Cannabis, men de negativa effekterna av Cannabis är bra mycket mildare än de flesta drogerna.

  Jag själv rökte som mest dagligen i 2år från jag var 18 till jag blev 20, Eftersom man flyttat hemifrån och slapp smyga med det, Men sedan blev jag less (vilket de flesta som röker mycket blir) och hade absolut inga problem att sluta eftersom Cannabis inte är fysiskt beroendeframkallande,

  Man sover dåligt i en vecka sen är det över.
  Skulle jag supa varje dag i två år kan jag garantera att jag skulle ha bra mycket svårare att sluta med det,Och min kropp skulle vara helt skadad också.

  För er som tvivlar på Cannabis milda effekten bör ni se filmen "Super High Me"
  lite av en Komedi/Dokumentär där huvudpersonen gör ett antal psykiska och fysiska tester med läkare under en 30-dagars period, Sedan röker han Cannabis varje dag i 30-dagar och får göra om alla tester.

  för er som vill ha lite objektiv information rekomenderar jag en bättre film inom ämnet "The Union(the business behind getting high)" som går att hitta på piratebay,och sidan www.cannabisera.se där det finns sammanfattningar av WHO (world health organisation) och andra stora forskningsrapporter om Cannabis, som håller sig mer till sanningen än Hashboken.

  SvaraRadera
 21. Tyvärr har jag själv på nära håll fått se ett exmpel på motsatsen, en kille som förändrats från att vara en blivande civilingenjör till att vara ett socialfall som vid 23 års ålder som åker ut och in på psyket på grund av sitt drogmissbruk. Hans drogkarriär startade med smygrökning av cannabis, följdes sedan av experimenterande med andra droger, mera droger, fängelse, ut igen, in på psyket, ut igen, mera cannabis, hittad drogad i snön utan riktiga kläder osv.

  SvaraRadera
 22. Anonym 20:58, visst är alla droger farliga, men jag tror dels att cannabis närhet till andra droger beror på att det är olagligt, och dels att även alkohol i olyckliga fall leder till just det du beskriver.

  SvaraRadera
 23. Tack för ett bra inlägg. Det har varit intressanta diskussioner som förts i Sverige det här året. Både med tanke på avkriminaliseringar ute i världen, men även på grund av vad som händer i Danmark.

  Jag själv har ingen åsikt om legaliseringsfrågan. Däremot försöker jag få tillgång till cannabisläkemedel. De existerar i flera EU-länder, men inte här. I Sverige är cannabis och heroin, från Läkemedelsverkets vinkel, samma sak och saknar normalt medicinsk användning.

  Så ja, jag är absolut glad att ämnet cannabis diskuteras - det behövs, tillsammans med mer och oberoende forskning.

  SvaraRadera
 24. Ahrvid har verkligen gått på skräckpropagandan från usa mm. Hur vore det om man tog reda på fackta innan man uttalar sej.. Hur kommer det sej att vi har cannabonid reseptorer i hjärnan, alcohol kan man dö ut av..?? Cannabis kan du inte dö ut av har ingen toxisk effekt, reseptorerna slutar ta upp thc'n vid en viss dos ( du blir inte mer väck även om du skulle äta ett halv kilo. Förutom ont i magen..)Har 100tals vänner/annhöriga som röker och ingen av dom är sjuk på nå vis har jobb mm..

  SvaraRadera
 25. Haha, äntligen någon som vågar ta tag i det här! Rökte min första holk 16 år gammal och har fortsatt med det till och från (fyller strax 50 ) De e väl inget snack om saken, man blir dum i huvet av alkohol.Riktigt dum tydligen eftersom dom flesta mordhemskheterna man läser om i tidningarna har skett efter alkoholintag! Men vad vill dom som förespråkar anticannabis egentligen? Att drogen stannar kvar i kroppen: farligt
  vadå farligt , verkan har ju klingat av. Nä jag tror det är såhär; det är lätt att göra politisk karriär i detta minfält. Det mest paradoxala är att det kan inte göras någon forskning om cannabinoider i sverige för det är förbjudet att hantera. Så grattis ni förbudsivrare, ni stödjer eran tro på belägg ni inte vet riktigt var dom kommer ifrån.P S röker inte dagligen men när jag gör det har jag roligare än förbudsivrarna har, helt säkert

  SvaraRadera
 26. Finns så mycket kommentarer som innehåller påhitt men jag ska bara ta upp ett par.

  En rolig sak jag läste av arhvid, att alkohol varit med oss så pass länge, och försöker jämföra detta med cannabis genom att dra parallellen att det förekommer i naturen naturligt.. ja arhvid det gör det, även kväve och svavel förekommer naturligt, och jord? Men Cannabis har använts som medicin i många många tusen år.

  Och babblet om att cannabis skulle försämra ens omdömme mer än alkohol är helt befängt. Vet inte vart ni får eran fakta ifrån, men det är absolut inte från vetenskapliga källor. Det var t o m en studie från brittiska staten som konstatera att cannabispåverkade bilister körde lika bra som nyktra.

  En annan sak angående psykos och cannabis, det finns inga vetenskapliga bevis. Absolut inga. Det som finns dock är teorier och enda slutsats man har kunnat dra är: Om du skulle t ex bli schitzofren vid 40 men använder cannabis, finns risken att du blir det vid 30 istället. Detta är inga bevis utan spekulationer.

  Denna diskussion om vilken drog som är skadligast, alkohol vs cannabis är så tragisk att ha, eftersom vetenskapen redan gjort klart detta. Sånna som arhvin kan spekulera angående mängden hit och dit, men det bevisar endast okunskapen om den molekylärafaktan kring substanserna.

  Det råder ingen diskussion om vilken drog som är den farligaste, det är utan tvekan och helt vetenskapligt bevisat ALKOHOL på långa vägar. Och efter detta är det TOBAK. Vet ej varför folk diskuterar detta än, det är inget att diskutera ens. Antingen tror man på fakta, eller så gör man det inte.

  Men ni diskuterar helt fel ämnen, det är droger ja. Men varför ska staten bestämma om vad jag får göra med min kropp så länge jag inte skadar andra? Vi vet ju redan att alkohol skadar både ens kropp och användningen orsakar ofantligt mycket problem i vårat samhälle, men det är accepterat.

  Däremot en drog som ifall överdoseras EXTREMT får dig att somna eller äta mer än vanligt, och som efter 30 års hårda studier för att bevisa dess skadliga effekter på order av DEA, inte kunnat bevisas ha skadliga effekter förrutom den varma röken och tjäran, denna drog är dock olaglig.

  Det vi borde tala är hycklerin i vårat samhälle, och denna otroliga mängd människor som inte ens håller sig till vetenskapen och faktan. pinsamt

  SvaraRadera
 27. Jag har sprungit hos läkare som en tok med min värk. Massor av tabletter hit och dit som ger beroende och enormt mycket bieffekter. Inga bra resultat där.

  Sen fann jag detta ogräs. Värken är så gott som borta och se, inga bieffekter. Om det skulle visa sig att jag dör i förtid så kan jag säga att det har varit värt det.

  Att leva ett rikt liv utan den smärtan. Jag säger bara det, livet leker. Jag har inte tagit en joint på två veckor nu och jag har då inte kännt av några abstinensbesvär. Inte heller känner jag att jag måste testa tyngre droger bara för att jag röker cannabis. Helst vill man inte sylta in sig med de extremt kriminella men jag väljer fortfarande inte värk framför att må bra och känna mig frisk.

  Att odla själv skulle absolut vara det smartaste. Varför folk ska vara så extremt rädda för allt kan jag inte förstå. Speciellt när det inte ens berör dem.

  SvaraRadera
 28. Anonym, cannabis goda medicinska egenskaper är en stark anledning till att vi måste lämna det nyanslösa fördömandet. Och sannerligen, många etablerade mediciner har väldig skadeverkan.
  Kul att du funnit ett medel mot värken!

  SvaraRadera
 29. Fan vad bra BLOGG detta är fantastiskt.

  SvaraRadera