söndag 6 september 2009

Aftonbladets reportage är reklam


Aftonbladet fortsätter obekymrat sin smygreklam i reportageform, där det blott handlar om att sälja böcker åt Bokus. Det är både skamligt och mot de pressetiska reglerna. Och det förstör tidningen.

Nu är det en artikel om kändisbiografier, som slutar med en lista på sådana och har en textannons till Bokus i direkt anslutning till artikeln. Texten har inte skrivits av någon journalist på Aftonbladet, utan av en medarbetare på Minimedia, ett företag som producerar just sådana reklamtexter som låtsas vara journalistik.

Jag har skrivit om det förut:
Pressen i maskopi med annonsörerna

Aftonbladet må tjäna lite extra pengar på detta sätt att vilseleda sina läsare, men det är katastrof för tidningens trovärdighet.
Gammelmedias enda argument för sin fortsatta existens är om de står för en seriös och tillförlitlig journalistik. Men om de ger upp den för att möta de allt svårare ekonomiska villkoren, då förlorar de all mening och kan lika gärna förpassas till kulturens soptipp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

 1. Sluttande planet...

  Böcker är ett "fint" och okontroversiellt område, jag misstänker att de valt det för att sticka tån i vattnet och se hur folk reagerar.

  SvaraRadera
 2. Mattias, det kan du ha rätt i. Reklam för böcker är liksom inte reklam, för att det är så "fint" med böcker.
  Å andra sidan har jag hört skvallras att Aftonbladet kört liknande deals med betydligt mer profana ämnen.

  SvaraRadera
 3. På Aftonbladets sportsidor har det vid minst ett par tillfällen på sistone berättats som en nyhet att Ladbrokes förlorat pengar på det ena eller andra resultatet. Eller med andra ord att spelarna har vunnit på bolagets bekostnad. Jag har inte hittat någon liknande nyhet gällande de andra spelbolagen, men skulle behöva gräva djupare för att kunna uttala mig säkert.

  Det luktar hursomhelst smygreklam.

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/spel/article5753323.ab

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/spel/article5654986.ab

  SvaraRadera
 4. Båda artiklarna kommer från Minimedia, så du har säkert rätt.

  SvaraRadera