tisdag 8 september 2009

Interaktiviteten är grejen


Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skryter om tidningens stigande läsarsiffror – i synnerhet på nätet. Men det som har ökat allra mest är antalet läsarkommentarer. Interaktiviteten är internets kärna.

Så här säger Jan Helin om det:
”Förra veckan hade vi 20.000 artikelkommentarer. Vi kan jämföra det med samma vecka förra året. Då hade vi 1.500 kommentarer. En ökning med 1.200 procent... Dels har våra funktioner för kommentarer utvecklats under året, men det är också en del i ett nytt beteende.”

Nu är förstås sådant som läsarnas engagemang avhängigt av hur berörda de blir av nyheterna. Svinflunsan, till exempel, har säkert bidragit ordentligt till kommentarrikedomen.

Ändå är det svindlande. Aftonbladet har förbättrat sina kommentarmöjligheter och läsarnas svar är denna väldiga ökning. Allmänheten vill både läsa och skriva.

Så har det alltid varit, fast det före internet inte fanns någon smidig form för det. Insändarsidorna i papperstidningarna är långsamma och hårt redigerade. Sådant lockar inte till debatt.
På internet sker det på ögonblicket.

Några tidningar är fortfarande snåla med kommentarmöjligheterna och länkarna till bloggar – men de hör forntiden till, vare sig de begriper det eller ej. Aftonbladet är också ute på djupt vatten när de har slussar mellan den offentliga tidningen och Plusdelen, som man måste betala för.
Internet ska vara fritt och öppet. Annars är det inte internet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

2 kommentarer:

 1. Internätt som "distrbution" medel hör frammtiden till. Men de skappar också mekaniserat umgängesliv. Kulturliv (odlingar)
  i naturliga former måste få en renesans som motvick till dattoriseringen i dagens sammhällsliv. De akustiska instrummenten och den "öppna senen" inte att förglömma.

  Inneordet "TÄNNKET" står för något vicktigt
  i det moderna posindustiella sammhällett.
  Det är en kraft i våra tankar som vi i fram-mtiden får lära oss mera om.
  Vi är den vi tänker oss vara!

  Här är de traditionella BÖNEN en vicktig faktor och hjälp när vi känner oss villse i tillvaron. Och bönen i din kammare är helt annorlunda än den gemensamma bönen i en försammling.

  rålle

  SvaraRadera
 2. Rålle, du har alldeles rätt i att umgänget på internet behöver kompletteras med umgänge IRL, verkliga möten mellan människor. Annars hamnar vi på små isolerade öar, allihop.
  Jag tror att parallellt med utecklingen av internet kommer intresset för verklig kontakt att växa och få sina nya former.

  Och livemusik blir allt populärare, inte alls blott för att fildelning konkurrerar ut CD-försäljningen.

  SvaraRadera