onsdag 16 september 2009

Nättidningarna har gamla förstasidor


Tidningarnas nätupplagor är slasktrattar. Massor läggs upp, inget tas bort. Det är en poäng på internet – men inte att dagstidningarnas nätupplagor har gammalt material på sina förstasidor. Det är bara slapphet.

Dagstidningarna slarvar med förstasidorna på sina nätupplagor, fast alla som håller på med internet vet att inget är viktigare. En stor majoritet av besökarna på en webbplats bryr sig inte om mer än just förstasidan.

Ändå låter dagstidningarna sina förstasidor på nätet drälla av artiklar som är flera dagar eller någon vecka gamla, ibland flera månader. Här är t.ex. de äldsta artiklarna jag idag hittade på DN:s förstasida:
21 juni, 22 juni, 28 juni. Allihop är uppemot tre månader gamla.

Med papperstidningarna är det självklart att varje dags förstasida innehåller helt nytt material. Sammalunda med alla andra sidor i tidningen. På nätupplagornas förstasidor är sådär hälften av materialet gamla nyheter. Varför denna slapphet på nätupplagorna?

Jag misstänker att en orsak är grötigheten på tidningarnas nätupplagor. Deras förstasidor är en röra av artiklar, bilder, länkar, annonser och allt vad det är. Förmodligen har även nätredaktionerna gått vilse på dem.

Nätupplagornas sidor är så trassliga konstruktioner att det inte är ovanligt att besökarnas webbläsare krånglar och fastnar. Redaktionerna fastnar nog också, ger upp och fyller bara på. Jag gissar också att det är olika avdelningar på dessa redaktioner som matar nätsidorna från olika håll – och då kan det bara bli pannkaka.

De behöver rensa upp. Och de behöver definitivt visa att de är dagstidningar, inte vecko- eller månadsdito. Det gäller framför allt förstasidorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar