tisdag 29 september 2009

Det sitter i bubblorna


DN berättar att forskare kommit fram till att smaken i champagne sitter i bubblorna. Ingen överraskning. Bubblorna är själva grejen, och det är noga med dem.

Det är tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences som har publicerat undersökningen. Där konstateras att de cirka 100 miljoner bubblorna av ungefär en halv millimeters diameter spricker när de når luften och då ger ifrån sig dofter som inte är identiska med dem i själva vätskan.

Nog är bubblorna grejen med skumpa, det är ingen nyhet – men nu har vi det vetenskapligt bevisat. Även dessförinnan var finsmakarna noga med bubblorna. I en fin champagne ska de vara små och många, samt ihärdigt färdas i ganska samlad trupp rakt uppför glasets mitt – i ett långsmalt champagneglas, förstås. Den gamla breda och låga sorten ger ingen sådan ordnad dans på bubblorna.

För övrigt får man bara gratulera de forskare som fick pengar för en så lustfylld undersökning. Jag anar att de drog ut på den, ej blott för att säkerställa resultaten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

  1. du,älskar din så sköna humor, som att doppa tån en härlig sen kväll i stockholms så fantasiska skärgård, förmodligen porten till himlen, eller hur?????Skål med bubbel i skalle och hjärta/thomas

    SvaraRadera
  2. Thomas, vi får skåla för Churchill, förstås.

    SvaraRadera