fredag 11 september 2009

Säpo sviker


Länspolismästaren i Stockholm larmade Säpo, men ingenting hände. De som hade jouren låg förmodligen och sov. Så mycket för rikets säkerhet. Säpo dräller av skandaler och har så gjort i en väldig massa år. Bakom hemlighetsmakeriet döljer de sin inkompetens.

Säpo har som motto: “Vi skyddar Sverige och demokratin”. Det måste vara ironiskt menat, för i många stunder av kris är de bara fulla av ursäkter.

Olof Palme var oskyddad när han sköts ihjäl, för Säpo ansåg att ingen risk mot honom förelåg. Sammalunda när Anna Lindh mördades. Säpo hade till och med mage att efter morden insistera på detsamma – ingen risk förelåg mot dem.
Då menar kanske Säpo, i analogi med Tage Danielssons roliga vers om den osannolika kärnkraftsolyckan i USA, att det inte har hänt? Kul för Palme och Lindh.


Olof Palme lärde sig tidigt att Säpo var så lagom att lita på. När han blivit statsminister fick han reda på att Säpo hade registrerat honom som en säkerhetsrisk för att han demonstrerat mot Vietnamkriget. Säpo var väldigt högervridet och frågan är om det har vridit sig åt något vettigare håll nu.

Här berättar Säpo själva i korta ordalag sin historia, som började 1914 men givetvis hade diverse informella föregångare i svenskt polisväsende.

Under andra världskriget ägnade de sig bland annat åt att avlyssna telefoner och granska brev. Astrid Lindgren jobbade med just det sistnämnda under några år, vilket hon har kallat sin tid vid “Statliga snuskbyrån”. Efter världskriget gick Säpo med liv och lust in i det kalla kriget, och dess högervridning var ett faktum.

Varje land behöver någon form av säkerhetspolis, kontraspionage och så vidare – men sådana organisationer måste övervakas noga för att inte falla in i det maktmissbruk som ofrånkomligen blir följden när man får vara hemlig.

Något har gått fel hos Säpo när på bara de senaste decennierna två ministrar har mördats i vårt fridsamma land. Ändå lär de sig inte. Polismästarens larm ignorerades, förmodligen för att det var mitt i natten – som om Säpo tror att skurkar sover då.

De svarar som de brukar. Saken utreds men alltihop är hemligt. De låtsas att saker som vi vanliga medborgare inte kan få veta förklarar och ursäktar alltihop. Knappast. Länspolismästaren Carin Götblad fick rädda sig själv (i och för sig vid blott en olycka i hemmet, men det kunde inte Säpo veta). Palme och Lindh dog.
Har det alls varit något attentatsförsök som Säpo har lyckats avstyra? Det är säkert också hemligt.

Här skriver Aftonbladet, DN, Svenskan och Expressen om Säpos fiasko.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

6 kommentarer:

 1. Sorgligt men sant!

  SvaraRadera
 2. Hmmm Olof Palme som sa NEJ till ständig övervakning, Kvällspressen som ifrågasatte utökat skydd för riksdagsmännen, Expressen som publicerade bilder på Palmes nya våning med ett fint flygfoto "här är Palmes nya väg till jobbet" Ja allt var Säpos fel.......

  SvaraRadera
 3. Anonym 23:12, allt var inte Säpos fel - men när du lägger ihop deras tabbar genom åren målas en inte särskilt smickrande bild. Framför allt verkar de oförmögna att lära sig av sina misstag.

  PS: Palme sköts inte på väg till jobbet.

  SvaraRadera
 4. Det var kanske just det de gjorde , skyddade demokratin... Götblad har ett smutsigt förflutet från Gotland , något som gynnade henne i sin spark snett uppåt.En riktig polis gillar inte sådant förfarande...

  SvaraRadera
 5. var inte Mijailović psykiskt sjuk?

  SvaraRadera
 6. Manen, enligt Wikipedia dömdes han av HD till livstids fängelse, vilket torde betyda att de inte ansåg honom psykiskt sjuk - i alla fall inte till den grad att han skulle ha handlat i oförstånd.

  SvaraRadera