måndag 28 september 2009

Vart tog Felix vägen?


Idol har klarat av slutauditionen och fått ett brokigt tjog deltagare för TV-publiken att börja rösta på. Men vart tog Felix Margulies vägen? Han var med till sista auditionen, där han glänste som få. Se TV4:s klipp nedan (där hans namn är felstavat). Ändå skickades han hem. Obegripligt.Man hör Andreas och Lailas beundrande kommentarer, som gör hans uteslutning ännu obegripligare.

Också de tidigare auditionerna skåpade han hem med eftertryck. Den kraftiga stämman och den nyanskänsliga hanteringen av melodin skiner fram, men det som i än högre grad gör att han höjer sig över de flesta deltagarna är inlevelsen, som avslöjar den allra viktigaste egenskapen hos en stor artist: livsnödvändigheten.

Han sjunger som om han bara då står ut med livet och höjer sig ur et djupt inre svårmod. Sången är hans tröst, musiken hans himmel. Därför var han också en av de få som sög i sig bandets stöd och njöt som en berusad av att musiken fyllde rummet.
Det är sådana artister jag tror på. De som inte skulle stå ut utan musiken. Katharsis.

Ladies Night
Så varför kom han inte med bland de 20 finalisterna? En Googlesökning visar att han nyss vann Mix Megapols Artistjakt. Var det i vägen? I så fall tragiskt för honom, eftersom den tävlingen bara ledde till att han ska få turnera med Ladies Night under hösten. En fjantighet inte utan likheter med Idoljippot, men med betydligt mindre medialt buller.

Förmodligen var han redan bunden av kontrakt till den turnén. Synd – framför allt för Idol, som missar en riktig pärla. Synd för honom också, men jag kan inte tänka mig att en så fullödig artist förblir perifer särskilt länge.
Det hänger mest på om han får fram intressant eget material. Covers på gamla rockballader räcker inte särskilt långt.

Här är Felix Margulies egen hemsida.

Aftonbladet skriver om Idol här, här och här, Expressen här och här, Svenskan här, här och här. DN verkar inte bry sig.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

4 kommentarer:

 1. Hej

  Felix hade redan åkt ur Idol när han ställde upp i artistjakten. Han har en fantastisk röst men är inte speciellt medial. Visade inte den där rätta glädjen eller grät sig igenom som Unna eller vad hon hette. Han släpper i alla fall en singel nu i dagarna som han fick som pris i artistjakten. Ladies Night var mest skräp han sjunger sin singellåt under middagen och that's it.

  Peter

  SvaraRadera
 2. Peter, tack för informationen. Så han var liksom lite för cool för Idol. Bara bra för honom. Kul att han fortsätter och har saker på gång.
  Nu gäller det för honom att få fram bra låtar - helst egna.

  Det är ändå märkligt att han åkte ut, när han var med till sista uttagningen och där gjorde fabulöst bra ifrån sig - vilket också Laila kommenterade hänfört.

  SvaraRadera
 3. Tjena Felix va det här!

  Stefan, skit kul att du diggade mig!
  Idol var ingenting för mig, och apropå det Peter sa, så är det helt rätt; Idol var ingenting för mig, och Ladies Night är ett jävla jippo, men visserligen ganska kul. På G med eget material, som förhoppningsvis Bonnier Amigo förhoppningsvis kommer att släppa inom snar framtid. Jag tror att det kan vara någonting du gillar.

  skulle vilja ha kontakt med dig,
  skicka gärna ett litet mejl via hemsidan: felixmargulies.com

  MVH/ felix

  SvaraRadera
 4. Felix, det var glädjande - eget material är hela grejen.

  Men förklara gärna vad som hände efter sista uttagningen, med kompband, där du gjorde en uppenbart strålande insats - vilket också både Laila och Andreas bekände i kommentarer som halkade ur dem under ditt framförande.
  Tyckte de kanske att du var för "färdig" som artist? För lite dokudrama. Annars kan jag inte förstå varför de inte ville ha dig bland de tjugo.

  Jag har skickat dig en mail via din hemsida.

  SvaraRadera