måndag 21 september 2009

Vilken Anka!


Paul Ankas trophy wife Anna sprider sig som ett virus över tidningarna. Det är ingen överraskning i kvällspressen, som lever på att banalisera världen, men nu har också DN blivit sjövild. Anna Anka är ändå blott en tidningsanka, en falsk nyhet uppdiktad av media.

Vulgära media strävar hela tiden efter att visa upp en grovt banaliserad verklighet, som de tror är deras frälsning. Det är därför inget konstigt alls att TV-serien Svenska Hollywoodfruar går på TV3, som alltid varit den mest fördummade av kanalerna (i och för sig i tätstrid med alla andra kanaler).

Inte heller är det något mysterium att kvällspressen hakar på. De har sedan TV:n kom till Sverige på 1950-talet gjort det till sin livsuppgift att skriva om vad som sker i dumburken – ju dummare, desto fler spaltmeter.

Men DN? En morgontidning bör ha en sansad och genomtänkt urskiljning, för det är vad dess läsare förväntar sig. Det är ett utdraget självmord att krypa allt närmare kvällspressens fånjournalistik, men det är precis vad DN förfaller till, vilket tidningens uppmärksamhet på Anna Anka bevisar.

Fem länkar på förstasidan
Idag är det fem länkar till texter och videosnuttar om Anna Anka på nätupplagans förstasida. Som om hon vore nästa års riksdagsval.

På avdelningen Livsstil är det en lång intervju med henne, som om hon skulle ha något vettigt att säga. DN På Stan gör henne till “Veckans lantis” som ursäkt för att också intervjua henne. DN:s webb-TV har en video med scener ur nästa program i serien, som om ytterligare reklam för den behövdes.

I ett annat inslag på DN:s webb-TV pratar tidningens kulturchef om hur Anna Anka “piggar upp” debatten, vilket när det gäller just Schottenius tänkande knappast överraskar. Hon menar till och med att Anna Anka ställer “intressanta frågor”.

Även veckans Nutidstest har Anna Anka bland frågorna och är noga med att poängtera det, fast kvinnan snarare hör hemma i en fjärran forntid.

Inget nytt med denna Anka
Det är verkligen ingenting nytt med Anna Anka, inte heller finns något intressant att debattera i hennes parad av grodor. Hon är bara ännu ett exempel på att media älskar att fördumma mänskligheten och låtsas att de ger en rättvisande bild av verkligheten.

Men i verkligheten går det tusentals vettiga människor med något klokt att säga på en Anna Anka. Hon är inte representativ för någonting annat än den pyttelilla klick av troféfruar som ofta bor i Bel Air och shoppar i Beverly Hills, precis bredvid. Även rent geografiskt en ytterst trång värld, väldigt långt från vår.

Det är lustigt att hon heter Anka, eftersom det är ett gammalt uttryck inom pressen för en nyhet som visade sig vara bluff – ingen nyhet alls.

Det skrivs så mycket om Anna Anka att det är föga mening att länka till allt. Men en koll på DN:s närmaste konkurrent Svenska Dagbladet bör göras som jämförelse. På dess nätupplagas förstasida hittar jag faktiskt ingenting om Anna Anka. Heder åt Svenskan! Fy skäms DN!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

10 kommentarer:

 1. Hm, jag vet inte vad du menar med att ståhejet kring Anna Anka är en "falsk nyhet"? Har hon inte sagt det som sägs ha sagt? Det må vara en trivial nyhet, men "falsk"?
  Det allra lustigaste är hennes namn! Anna Anka! Smaka på det...
  Någon tidning ordnade en omröstning om vem som var roligast. Kalle Anka fick flest röster. Sedan kom Arne Anka. Anna Anka hamnade först på tredje plats.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 2. DN... När börjar palatsrevolutionen? Eller har utvecklingen redan gått förbi det stadiet att ens tanke på en tillskärpning är möjlig?

  SvaraRadera
 3. Du,Stefan, detta måste väl i ovan sagda, rimma mer med sk verklighet. Kalle anka är väl mer nära den sk sanningen en denna Anna Anka, eller hur????/thomas

  SvaraRadera
 4. Thomas, både Kalle och Arne kommer mycket närmare sanningen än Anna. Men verkligheten överträffar dikten.

  SvaraRadera
 5. Ahrvid, du läser min text dåligt. Vad jag säger är att det Anna säger inte är några nyheter. Allt som händer är inte nyheter bara för att det händer. Läs igen.

  För övrigt tycker jag nog att Arne är roligare än Kalle. Men Joakim är allra roligast - och han är mycket verklighetsnära.

  SvaraRadera
 6. Arne har jag nu inte läst på många år, men bara det sätt han satte Disney på plats gör honom förtjänt av en staty centralt någonstans.

  Om han är så rolig annars vet jag inte. Lite för fast knuten till sin tid och miljö kanske. Jag gillade Klas Katt bättre, på den tid det begav sig.

  Och så tycker jag ju som du väl vet, Stefan, att Pålle Anka är en riktig pajsare. Härligt att se hur han njuter av att vara den han är. Frun ser han nog mest som ett praktiskt soffbord misstänker jag. DET är däremot tragiskt.

  SvaraRadera
 7. Det sista var över gränsen känner jag. Klart han inte ser henne som ett soffbord. Men att... Äh, vi lämnar det åt dem själva att reda ut tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Stefan, hur skall man då uppfatta frasen "en falsk nyhet uppdiktad av media"?
  F ö menar jag att en nyhet är något som a) har hänt (helst nyligen), b) tidigare inte känt (vilket normalt betyder att det måste vara oplanerat, oväntat, spontant) och c) har en eller annan grad av allmänintresse. Om vi tar b) är det visserligen sedan länge känt att Anders Borg skulle släppa budgeten i går, så det i sig är ingen nyhet - men innehållet var i huvudsak okänt för allmänheten, så det blir förstås en nyheten
  Jag är inte så säker på att mycket av dagens "nyheter" i form av utspel och undersökningar kvalificerar som nyheter. Det är inte spontana händelser utan åsikter som planteras ut. (Och "undersökningarna" tenderar att hålla en extremt låg statistisk kvalitet. Det är ofast någon intressegrupp som skruvar till något extremt vagt reesultat för att få det att låta som om deras intressen stödjs.)

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig om att det numera är många "nyheter" som knappast lever upp till begreppet - bland annat detta om Anna Anka.
  Propagandan som smyger sig fram som nyheter är ett tilltagande problem, eftersom journalistiken inte håller vakt mot dylikt - vilket jag har berört i andra blogginlägg.

  SvaraRadera