söndag 13 september 2009

Rättvisa svider, men orättvisa ödelägger


Dagens regeringar har registerdille. Nu ska England skapa ett register över alla som har med barn att göra, även om det är på fritiden. För att komma åt pedofiler, sägs det, men det är svårare att visa hur.

Alla som har med andra än de egna barnen att göra, oavsett om det är yrkesmässigt eller på fritiden, måste registrera sig eller betala cirka 60.000 kronor i böter, enligt den nya så kallade VBS-lagen som håller på att genomföras. Det beräknas bli 11 miljoner personer.

Registret ska korsköras med kriminalregister med flera. Man hoppas på det sättet kunna spåra pedofiler innan de begår sina brott. Men frågan är hur, om de dessförinnan inte är dömda. Förmodligen vill man komplettera med spaningsregister och liknande uppgifter, som blott innehåller misstankar eller misstänkt beteende.

Oskyldig tills motsatsen bevisats
Därmed överges rättvisan, som säger att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats. In kommer skvallret, angiveriet och spekulationerna, som kan leda till ett skenande misstänkliggörande, inte långt ifrån hur situationen var i gamla öststater med deras nippriga underrättelseorganisationer. Ett samhälle impregnerat av förföljelsemani.

I England tror man att lagen kan leda till att många människor helt enkelt avstår från att jobba med barn, såväl yrkesmässigt som ideellt, för att slippa obehaget att vara registrerade och därmed från början känna sig misstänkta – kanske rentav bli det på väldigt lösa grunder.
Ska det leda till ett bättre samhälle, ens för barnen?

Det är en hysterisk lag, tillkommen i den fasa som England kände efter att en pedofils grymma brott hade uppdagats. Han hade tidigare åtalats men inte fällts för sexbrott mot barn. Det måste ju betyda att han hade friats.

Rättvisa kostar
Rättvisans grund är kostsam, ibland förbi vad vi vill betrakta som uthärdligt. Men vi måste väga in vad motsatsen skulle leda till – summariskt rättsskipande, förföljelse av oskyldiga, och så vidare. Man brukar säga att det är bättre att flera skyldiga går fria än att en enda oskyldig blir dömd. Ju värre brott, desto viktigare att vi orkar hålla på den principen – helt enkelt för att det är värre för den oskyldiga.

Det är svårt att acceptera inför ohyggliga brott, men är inte mindre sant då.

Våra regeringar har en alltför ogenomtänkt iver att ta till övervakningssamhällets ökade tekniska resurser, när datorerna och internet har öppnat portarna till möjligheter de tidigare bara kunde drömma om. Men de måste sansa sig och hålla fast vid det öppna demokratiska samhällets grundprinciper – även när det kokar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

8 kommentarer:

 1. Stefan!

  Mycket klokt skrivet. Det är inte bara Sverige som är ett land av trygghetsnarkomaner. Även England verkar vara ett land med nationell panikångesten och som skapar helt vansinniga lagar för att försöka motverka alla små känslor av otrygghet som överhuvudtaget finns, naturligtvis på bekostnad av alla enskilda individers frihet och förmåga att ta eget ansvar för sina liv. Pappa staten förväntas istället curla sina små medborgare och skydda dem mot allt ont.

  SvaraRadera
 2. Pedofili och barnporr är integritetsangriparnas atomvapen. Ropar man "barnporr!" sprängs alla integritetskydd.
  Jag menar:
  1) Det finns saker som är värre än barnporr, t ex mord, dråp, terrorism,
  2) Jag tror att pedofili och barnporr är överdrivna som problem. Pedofilerna i Sverige är säkert inte mer än några tjog personer, 100 max. (Och de flesta agerar inte ut sina böjelser, utan är passiva.)
  Förklaringen till britternas märkliga böjelser för övervakningsamhället (landet som födde Orwell och 1984) kan nog stavas IRA. Rädsla för IRA:s aktiviteter har fött en hel del brittiska dumheter. På senare tid har "kampen mot terrorismen" i allmänhet (T-banebomberna i London t ex) givit ny näring.
  Jag undrar hur registreringslagen skall hanteras av alla bekantas bekantas barnvakter? Det måste väl i Storbritannien liksom i Sverige vara vanligt att man ger några pund till grannflickan för att vakta barnen när föräldrarna skall ut. Skall barnvakten betala 60 000 kronor om hon inte registrerar sig?
  "60 minutes" hade nyligen ett reportage om hur sådana "sexförbrytarregister" missbrukas i USA. De innehåller helt enkelt fel.
  En mor blev registrerad som "sexbrottsling" mot följande bakgrund. Hennes dotter hade blivit utsatt för något, men man hanterade saken civilt utan rättsväsendet. Men i och med att hon inte anmälde det blev hon betraktad som "medbrottsling" till en sexförbrytare - och registrerad!
  En man blev av en granne tillfrågad om att skjuta dennes hund, som blivit oregerlig. Dottern i familjen, som tydligen älskade hunden, reagerade med att anklaga mannen för sexbrott (tydligen i ett försök att ta bort fokus för hunden). Han var helt oskyldig, men rättsprocessen skulle kosta massor av pengar, mannen hade inte råd och han gick med på en "plea bargain" om att erkänna sig "skyldig" till en låg grad av "sexbrott".
  Oskyldiga och folk med extremt låg grad av inblandning, hamnar i sådana "register". Registrering av sexförbrytare funkar inte. I alla fall är faran för integriteten med slikt större än nyttan.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 3. Vet ni vad jag tror, jag tror detta kommer skapa större spänningar, ångest och oro, och ju mer sådant föder bara mer våld av sådan karaktär vi inte vill ha.

  Vänta och se.

  För Reinfeld är också en sådan trendsmakare, eftersom han tycks ändå ha velat gå Storföretagens ärenden att sänka demokratin något och öka övervakningen i vårt land. Så det är bara vänta, tills vi alla blir ett registrerat folk.

  Var inte det sådana här saker man skrattade åt i de där mörka scifi-filmerna som handlade om hur korrupt framtiden kunde se ut?

  Ja... det var inte långt ifrån.

  SvaraRadera
 4. Anonym, nog är det så att vi är en liten aning sent på det, men Orwells 1984 håller på att bli verklighet.

  SvaraRadera
 5. Med den nya BVI-lagen som tillkommit i UK känns det lite som de försöker slå ut myror med asteroider och ger blanka f-n i om de skadar oskyldiga på vägen.

  SvaraRadera
 6. Eftersom båda länder är med i EU så kan engelska polis jaga svenskarna i Sverige (eller låta svensk polis hämta en misstänkt).
  Svenska lärare, idrotts- och scoutledare m.fl. som skall åka med barnen till England borde tänka på och anmäla sig hos VBS - innan gruppresa!
  Fråga gärna den engelska ambassaden.

  SvaraRadera
 7. Det är inte första gången engelsmännen är ute och cyklar. Det Orwell skrev i sin bok 1984 var egentligen inget nytt.

  I början på 1910-talet begärde den unge Churchill i det engelska parlamentet om en ny lag där alla som inte ansågs vara "värdiga" skulle förhindras att reproducera sig, alltså kastreras.

  Vilka som inte ansågs "värdiga" skulle givetvis avgöras av samhällets högsta kaster.

  Sån tur för England, så röstades det ned.

  Efter denna händelse så tog både jänkarna, ryssarna och tyskarna intryck av detta. I Ryssland och Tyskland ledde detta ytterst till koncentrationsläger, där nazisterna/kommunisterna massutplånade miljontals människor.

  I USA var de på god väg att på 1920-talet införa samma system men det stoppades i stort sett efter folkliga protester.

  Dock, där asvkaffades lagen om tvångskastrering av män och kvinnor i början av 70-talet. Vi hade motsvarande system även i Sverige.

  Detta och mycket mer kan man se i en serie nyproducerade BBC-dokumentärer om Darwin och hur han misstolkats.

  Det finns fler historier att berätta om detta, så man baxnar. Jag stoppar dock här.
  Titta på BBC-dokumentärerna själv. Jag återkommer med länkar.

  SvaraRadera