tisdag 15 september 2009

Vem behöver vingar?


Några butikskedjor slutar sälja energidrycker till barn under 15 år. Andra kedjor torde snabbt följa efter. Det är säkert lovvärt och allt det där, men också en smula löjeväckande. Ska vi kanske flytta även sådana drycker till Systembolaget?

Det är klart att något är galet med en dryck som ger vingar... Det låter som centralstimulantia, en brygd för flummare. Likaså är det förstås en vansinnig överloppsgärning att ge barn stora doser socker och andra uppiggande substanser. Det är inte vad de har mest behov av.

Men så ser redan deras kost ut i hög grad, så fort de får välja själva. Coca-Cola, pizza och McDonalds. Socker och kolhydrater, som är socker det också. Energidrycker spär på med koffein och allt vad det kan vara. En ung människa kan inte bli annat än hispig.

Men förbud leder till komplikationer. Framför allt tenderar de att göra det förbjudna än mer lockande. Vi får kanske langare av Red Bull som smyger i kvarteren runt ICA och Coop?

Jag blir inte av med misstanken att dylika förbud är utvalda för att de möter ringa motstånd och är så mycket enklare än åtgärder för att förbättra barns och ungdomars situation på riktigt, där det verkligen behövs.

Här skriver Aftonbladet, DN, Svenskan och Expressen om energidrycksförbudet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

10 kommentarer:

 1. jag håller helt med!

  SvaraRadera
 2. jag är helt med också!

  SvaraRadera
 3. DE är bra med 15 års gräns

  SvaraRadera
 4. Ja, men inte 18, 15 kanske. För att de flesta enligt mig är 12 år och dricker för det är ”coolt” och för att cross åkare och andra extreme sports åkare dricker det och har det på sina hjälmar samt kläder. 15 åringar har mer vett och dricker säkerligen inte, kanske någon men det är inte lika många för att det är ”coolt”.

  SvaraRadera
 5. 15 för jag är 16 hihi

  SvaraRadera
 6. jag tycker att åldersgräns är bra!!!!

  SvaraRadera
 7. du fick mig att tänka när du skrev "ska vi kanske flytta även såndana drycker till systembolaget?". Det hade bara inte stämt..
  Gillar dina åsikter!

  SvaraRadera
 8. gillar hur du tänker, mannen!

  SvaraRadera
 9. jag tycker att det är bra !!

  SvaraRadera