söndag 15 februari 2009

Poliser diskrimineras också


Det är självklart att man inte ska tala hatiskt om andra människor, varken individer eller grupper. Det ska inte heller poliser göra. Men då kan det inte vara Ok att tala hatiskt om poliser, vilket ändå sker för jämnan.

Det kan inte vara lätt att vara polis. Ingen gillar dem förrän man behöver dem. Vi kan inte fortsätta att vara så omänskliga mot en yrkesgrupp som vi begär ska vara övermänsklig.

Det är dessutom så att vi väldigt ofta klandrar dem för vad andra är skyldiga till – exempelvis lagstiftarna, som bär det yttersta och definitiva ansvaret för vad polisen ska göra och inte göra, rättsväsendet som ofta gör det polisiära arbete om intet, politikerna som ideligen använder polisen som buffert när de har ställt till med något tokigt eller mäkta impopulärt. Och så vidare.
Poliser är verkställare, men så gott som maktlösa när det gäller vad de ska verkställa och hur.

Dessutom är deras egna chefer så gott som aldrig erfarna av konkret polisarbete ute i samhället. De är jurister med föga mer än domstolserfarenhet, även om de som polischefer älskar att klä sig i uniform och uppträda som om de vore stjärnor i Hollywoodfilmer.

Mönstret är tydligt: de som betämmer över poliserna är inte själva poliser, men det är poliserna som ideligen får ta kritiken och möter hatet.
Poliserna blir diskriminerade – även av sina egna chefer.

Det är tydligt i nuvarande mediastorm om det grova språk som en polis gjort sig skyldig till. Polischefer och politiker skyndar att ta avstånd från händelsen och förklara sig själva såväl oskyldiga som oförstående.
Det riskerar att landa i en än mer uttalad diskriminering av hela yrkeskåren och ännu sämre förutsättningar för den att göra sitt jobb.

Vi medborgare måste lära oss att se de verkligt skyldiga när vi möter orättvisa. Det är sällan poliserna, fast de ideligen hamnar i skottgluggen.

När det demonstreras vid politiska toppmöten är det politikerna som begär att demonstranterna ska isoleras och avlägsnas, så att politikerna kan frottera sig med varandra ifred och slippa skämmas för att de egna medborgarna protesterar. När hus utryms är det fastighetsägarna som begär det, även om kåken stått tom i åratal i väntan på ett gynnsammare marknadsläge. När polisen slår till mot kravaller var det så gott som alltid politiska beslut som tände gnistan. När man får böta för att man körde lite för fort eller parkerade fel är det myndigheterna som vill öka på de offentliga inkomsterna.

Poliserna vill jaga de riktiga skurkarna, och försöker i möjligaste mån koncentrera sig på det. Men det är ett jobb i hård motvind, speciellt som både deras chefer och politikerna som bestämmer spelreglerna är opportunister med ringa eller ingen känsla för polisiär realitet. De tycker dessutom att de inte behöver förstå polisiär realitet.

Polisen är den enda yrkesgruppen som ständigt får veta att den bara ska foga sig, utan att minsta hänsyn tas till dess situation. Vilken annan grupp i vårt samhälle skulle stå ut med det?

Sydsvenskan skriver om polisen här, här och här, DN här och här, Svenska Dagbladet här, här och här, Aftonbladet här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om

9 kommentarer:

  1. Diskriminering förekommer överallt, t o m vi "invandrare" diskriminerar andra "invandrare". Jag personligen kan ha förståelse för dessa poliser, skickas in och ska avvärja kravallerna i Rosengård. Tycker att det är synd, under arbetet träffar de en klick på 1-2% av de värsta vi "invandrare" har att erbjuda. Tycker att det är synd att de inte träffar de andra, som jobbar och pluggar som vilken "Svensson" som helst. Poliser har ett väldigt utsatt jobb och istället för döma så kanske vi borde tänka på var det går fel så att de uttalar sig på detta sätt./ Ali

    SvaraRadera
  2. Jag vet en annan grupp som måste stå ut med att försöka sig på att göra ett bra jobb under samma betingelser som poliserna, nämligen socialsekreterare. Som enskild socialsekreterare blir man ansvarig för sånt som lagstiftaren hittat på samt att många beslut ligger på domstolen......
    Lite får jag dock en känsla att det är mer okej att klanka ner på socialsekreterare tex i media att de är inkompetenta, oempatiska, olämpliga mm. (alltså personliga saker utan att titta på de betingelser som deras beslut tas i)
    Myndighetsutövning är alltid knepigt och det är bara människor som jobbar med det. Tycker inte polisernas agerande var okej men tycker om din vinkling att ochså titta på arbetets betingelser.

    SvaraRadera
  3. Instämmer med föregående talare. Ett utmärkt inlägg! Det är bra och viktigt att även polisens villkor lyfts fram, det är så lätt annars att det bara blir en hetsjakt.

    Samtidigt finns det tyvärr också en hel del mindre lämpliga poliser där ute, som är poliser för att de vill "vara nån" och betraktar sin uniform som ett frikort för att få köra med och sätta sig på sina medmänniskor. Det gör förstås situationen ännu svårare för den majoritet i kåren som ser sitt jobb som det serviceyrke - "allmänhetens tjänare" - som det är.

    Jag vet inte precis hur rekryteringen till poliskåren går till, men kanske finns det anledning att se över den och lägga än större tyngd på den psykologiska profilen. Att det finns det anledning att se över hur polisens chefer väljs står i alla fall utom tvivel.

    SvaraRadera
  4. Jag vet en yrkesgrupp till som är maktlösa och satta att utföra beslut som andra fattar: lärarna.

    Strängt taget tror jag att det här handlar om en mycket stor fråga: nämligen vem som skall få lov att utöva makt. Vi har avskaffat många auktoriteter på sistone, men kanske åkte barnet ut med badvattnet när vi avskaffade det auktoritära samhället. Om det inte finns en viss överenskommelse om vem som får bestämma, kommer makten ofelbart att hamna hos den starkaste, det vill säga den som bäst och våldsammast hävdar sin egna intressen.

    Med detta inte sagt att jag tycker det är okej att poliser är rasister eller kränker folk. Jag tror däremot att polisyrket, liksom många av de yrken som förut utövade en viss auktoritet, inte längre förmår rekrytera rätt kompetens.

    SvaraRadera
  5. Jag skulle säga att alla offentligt anställda faller inom kategorin som foga sig i att beslut fattas högt över deras huvuden, av personer som ofta har noll koll på hur verkligheten ser ut. Som förskollärare har jag blivit jag ålagd av kommunala amatörpolitiker att upprätta Individuella utvecklingsplaner för barnen, trots att vår läroplan och de sakkunniga på Skolverket talar mot det. Sedan i somras måste jag fylla i intyg om att Anna och Pelle verkligen varit hemma de dagar föräldrarna begär ersättning. En reform som kostar lika mycket som man räknar med att tjäna in i besparing på fusket! Barngruppernas storlek bestäms av vilka resurser som vi tilldelas, löften kan brytas från en termin till en annan.

    När jag jobbade inom handikapomsorgen var mitt handlingsuttrymme inte större. Besparingar kom upp i från ,och dem vi hjälpte klagade på oss på golvet över att de inte fick den hjälp de tidigare fått.

    SvaraRadera
  6. Tack för de tankeväckande kommentarerna. Jag tror att man kan sammanfatta det så att inom offentlig förvaltning råder en gammaldags auktoritär ordning med beslut uppifrån, som det är hög tid att bryta upp.

    Människor som dagligen arbetar i samhället får erfarenheter och kunskaper som makthavarna helt enkelt måste lyssna på och anpassa sig till, annars går det käpprätt åt fanders.

    SvaraRadera
  7. Mycket bra inlägg av Stenudd och vettiga kommentarer på sidan. Man kan nog sammanfatta hela krisen med att det anti-auktoritära samhället gått för långt, och det är till stora delar socialdemokratins fel som nedmonterat all respekt för poliser, lärare etc. Inte konstigt att poliser blir frustrerade när de bemöts med så lite uppskattning och respekt. Att man sedan slår över i rasistiska uttalanden är förstås fel - men ändå förståeligt tycker jag. Jag är absolut inte rasist men man behöver inte heller sticka huvudet i sanden. Det är helt oacceptabelt att priset för vår generösa flyktingpolitik ska bli att de människor vi tar hand om som flyktingar ska gå omkring på stan och förstöra vårt samhälle. Jag är själv ung och ofta ute i Malmö centrum och det är i 9 fall av 10 invandrarungdomar som springer omkring och trakasserar vanliga medborgare på bussar, följer efter tjejer på stan och skriker glåpord m.m. Varför ska vi låta respektlösa snutiga förortsgäng förstöra vårt samhälle på detta sätt? Många med utländsk härkomst är vana vid helt andra auktoriteter i sina hemländer och skrattar åt vår flathet och missriktade snällhet. Visst är rättighetsrörelsen fantastiskt men om den inte kombinderas med en parallell skydlighets- och ansvarsrörelse blir samhället en vänsterutopisk pannkaka. Börja ställ mer krav och sluta med vänsterdravlet i svensk politik!

    SvaraRadera
  8. Tänk att en man som inte arbetar som polis, eller inom polisen kan beskriva något på ett så pricksäkert vis..... Talar nog för de flesta poliser när jag säger tack. Hoppas du sänt denna artikel till samtliga polisens myndigheter...!?

    Pmynd Skåne

    SvaraRadera
  9. Pmynd Skåne, stort tack för de vänliga orden.
    Jag har inte sänt inlägget till några, men intresserade kanske hittar hit ändå?

    SvaraRadera