torsdag 19 februari 2009

Åja, alldeles oskyldiga är ni inte


Rättegången mot The Pirate Bay är inne på sin fjärde dag, nu med förhör av de åtalade. Och de är så väldigt oskyldiga, som om de inte hade ett dugg med någonting att göra någonsin. De går för långt – för visst är de djupt delaktiga i vad som försiggår på TPB och medvetna om att det allraminst är en upphovsrättslig gråzon.

Det är förstås frestande inför ett åtal att hävda sin oskuld på varje tänkbar punkt, men i detta fall kan det råka bli lika oavsiktligt komiskt som många av åklagarens pinsamma försök till svartmålning.

Naturligtvis har de åtalade alltid varit medvetna om att TPB används för omfattande nedladdning av upphovsrättsskyddat material, och de har gjort det som en medveten och uttalad utmaning mot rådande upphovsrätt – eller snarare mot bolagens tolkning av den.

TPB är ett projekt av civil olydnad, i politisk avsikt att ifrågasätta upphovsrätten med anledning av den nya tekniken, som förvisso på många sätt gjort den föråldrad.
Men om TPB:s ledare nu avsvär sig alltihop, då motverkar de detta syfte med TPB – och dessutom riskerar de att göra sig själva löjliga och förlora all trovärdighet.

Jag är övertygad om att det vore ett bättre försvar att insistera på att deras tolkning av upphovsrätten är den enda rimliga, även om den nya tekniken därmed tvingar fram radikala förändringar för hela branschen.
De måste våga stå på sig.

Sveriges Radio sänder direkt från rättegången hela dagarna. Här är det: Direktsändning från rättegången

Aftonbladet skriver om rättegången här, här, här och här, DN här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här och här. Sydsvenskan ska också ha bevakning på plats, men jag har gett upp att försöka hitta den på tidningens hemsida.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

35 kommentarer:

 1. Jag håller med dig -självklart är de åtalade både medvetna om åtminstonde stora delar av det som pågått, samt troligen i många fall sympatiserande med det.

  Men dessa saker är i sig inte olagliga som jag ser det !

  Skälet att man ger sig på TPB istf. tex google är väl att TPB's symbolik och jargong är mer provocerande

  /K

  SvaraRadera
 2. Just så reagerade jag på Neijs snack. Självklart har han varit oerhört medveten om att det delas upphovsrättsligt material. Det blir liksom bara tramsigt att gå runt runt.

  SvaraRadera
 3. I den mån TPB-killarna har ett politiskt syfte så tror jag inte att de har speciellt mycket att förlora på vad de säger under rättegången. I slutänden är det ändå bara domslutet som rymmer den riktigt mediala sprängkraften.

  Jag undrar ändå om det tjänar någonting till att medvetet undvika att svara på frågor där varje person med sunt förnuft redan inser svaret (att de varit medvetna om att torrent-filerna länkar både material som är lagligt och olagligt att överföra). Vore intressant att höra någon med erfarenhet från domstolsprocessen svara på det.

  SvaraRadera
 4. Det är väl trots allt mer som skiljer TPB pch Google åt. TPB måhända är en sökmotor men kan bara söka på eget material. Google har inget sådant material och driver dessutom en tracker.

  Det Stefan har skrivit är klarsynt och bra.

  SvaraRadera
 5. Vem är helt oskyldig? Ingen skulle jag tro. Klart de vet vad torrents kan användas till - och troligen används till i många fall. Och visst är det barnsligt att låtsas som man är dum. Men ... det är lätt att säga när man inte själv står inför rätten som åtalad.

  Det är svårt att gissa vad en domstol använder emot en. Vad händer om man säger precis som det är? "Jo da - vi satte upp dessa servrar för vi tror på fri kultur - vad är det för olagligt med att ha en åsikt?"

  Och då visar det sig att motiv är en viktig del i en domstols beslutsunderlag. Och nu finns det motiv. Och då - blir man fälld - fast man inget olagligt gjort.

  Fast ... de kanske bara är allmänt nosiga - vilket faktiskt deras websida antyder :) Men ... det är absolut inte olagligt.

  SvaraRadera
 6. Allt som ligger tex Youtube går ju också att ladda ner.... med hjälp av ett program, Även om det inte var meningen med youtube. Är den sidan också olaglig då ???

  SvaraRadera
 7. Anonym:

  (1) TPB har inget eget material alls, däremot Google har jättemycket material i sina cachar

  (2) Google driver också en tracker ... bara att skriva filetype:tracker så aktiverar man den.

  SvaraRadera
 8. Anonym:

  Jo, Youtube bara måste vara olaglig. Youtube är dock det bästa som hänt på nätet på länge. Och ... de har material som är nästan 100% osäljbart, är svårt att kopiera och är utmärkt reklam. Så ... det vore korkat att sätt åt dem.

  SvaraRadera
 9. Passivitet är inte en olaglig handling i sammanhanget.

  SvaraRadera
 10. Rätt eller fel, men det lär inte vara det sista fallet vi ser där det gamla samhället krockar med det nya. Som jag ser det ligger det betydligt större filosofiska frågor i botten. Vi är på väg att lämna industrisamhället och måste därmed också ifrågasätta de lagar som byggts upp med industrisamhället som utgångspunkt. Vi kommer också ha ett samhälle under ett bra tag där vi inte kommer veta vad som är rätt och fel tack vare övergången till vad en del kallar informationssamhället. Spännande tider med nya utmaningar för den positive, jobbiga förändringar och anarki för den konservative.

  Den som intresserar sig för samhällets förändringar kan för övrigt läsa mer i min stötvis uppdaterade blogg om den digitala kultur vi lever i. (Klicka på namnet för att komma dit.)

  SvaraRadera
 11. Efter en del funderande så har jag kommit fram till att torrents och nedladdning av upphovsrättsskyddat material sprider upphovsmannens verk och namn. Vilket i förlängningen är en bra sak. Det man förlorar på gungorna får man igen på karusellerna. Som någon sagt så finns det fler sätt att tjäna pengar. Det är inte så att de som har väckt åtal är några fattiga satar. De är en produkt av en struktur som borde dö. En dinosaur som har levat för länge.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med Anders Flodqvist om att vi är i övergångsskedet mellan vad man kan kalla industrisamhället och ett internetbaserat informationssamhälle. Rättegången mot TPB är ett synnerligen tydligt exempel på det - två kulturer, så gott som två olika samhällen, som knappt förstår varandra.

  Det kommer i framtiden säkert att skrivas många idéhistoriska doktorsavhandlingar som tar avstamp just i denna rättegång - oavsett hur den slutar.

  Jag tycker att de åtalade ska våga vara rakryggade med det nya de står för, och insistera på att det inte kan vara olagligt bara för att en gammal ordning har problem med det.

  Lagstiftningen är inte anpassad till den nya situationen - det experimenteras ju fortlöpande en hel del med den saken. I denna tillfälliga limbo är det helt fel att försöka fälla några i en rättssituation som gått ur tiden.
  Man måste börja med att hitta vägar att anpassa lagarna efter det nya.

  SvaraRadera
 13. Tobbe, jag håller med dig helhjärtat. Framtidens musiker kommer att finna att de genom detta når en större publik - utan att behöva gå genom trångsynta skivbolag - och hittar mängder av möjligheter till inkomster därigenom.

  Det är ett slags monopol som håller på att slås sänder - men verkligen inte musikers möjligheter att försörja sig.

  SvaraRadera
 14. Grabbarna visste vad som skulle hända när de startade TPB. TPB är i gråzonen för upphovsrätt och det var därför de startade den. För att väcka debatt och senare tjäna pengar på reklamintäkter.
  Det första har det lyckats med, men det andra har de inte betalt skatt på. Skatteverket borde vara de som åtalar dem för skattefiffel.

  SvaraRadera
 15. Jag håller med. Trots att jag lutar åt deras håll tycker jag bara de framstår som arroganta när de förnekar allt som är uppenbart. Åtminstone i DN:s referat framstår de som barn som tror de kan komma undan vuxenvärlden för att de är vana vid att vara intelligentare än sina jämnåriga. Sånt funkar när man är 15.

  Stå på er istället så finna det många som stödjer er.

  SvaraRadera
 16. Byket: Hur vet du att dom inte har betalat skatt på reklamintäkterna. Dom driver ju trots allt företaget PRQ och känner alltså till hur skatt ska betalas mm..

  SvaraRadera
 17. TPB, andra torrentklienter & annan p2p är gammalt sedan länge. Har allt som kommer på bio, cd etc långt före det ens finns att ladda hem som torrent eller p2p siter. Det enda jag gör är att sitta med i ett nätverk som självaste åkesson dvs "fra" driver. Då är alltså han olaglig & därvid oxå datorer i sig. De kontakter som vi har är väldigt stora film & musikbolag. De hjälper oss & vi hjälper tillbaka. Eftersom det finns inbyggda program i själva datorn som gör detta möjligt med hjälp av kommandoprompten. Så som kommandon ping & finger osv. Är det olagligt i att äga datorer eller ska dem bara lägga ner all skit! Om producenterna slutar släppa film & musik så slutar vi producera möjligheterna att ta hem dessa verk. Internet har kommit för att stanna. Inget kan stoppa oss.

  SvaraRadera
 18. Det är ju ganska allvarliga påföljder de riskerar, gossarna, så man får nog ha förståelse om de inte vill ge något gratis till åklagarsidan, jag tror inte att du kan vara säker att du hade handlar annorlunda. Det låter lite dumt dock, det kan jag inte förneka.

  SvaraRadera
 19. Inget material alls kommer från TPB. Det kan jag garantera. De håller i ev kanske en av världens största torrent tracker. Google har en tracker & även internet explorer i sig. Fildelning går till så " i minimal" del av torrent filer. I skuggan av det hela finns det STORA organisationer som anväder sig av baksidan på internet för att skapa & släppa "sina" verk, & myndigheter & andra som inte är inbjudna kommer aldrig någonsin åt materialet. Sen finns det några stackare som "måste" släppa ut median på p2p & torrents. Ner med den lama p2p trafiken & låt oss jobba ostört i skuggan av internet! Tack för mig / en medlem i en releasegrupp.

  SvaraRadera
 20. Du har helt rätt i att det inte lönar sig att slingra sig så som Neij gjorde. Hans advokat borde ha förberett honom bättre.

  "Är du medveten om att mycket av det som fildelas är upphovsrättsskyddat?" "Javisst, men exakt vilka filer som delas ut i strid mot upphovsrätten kan jag givetvis inte känna till eller ens ha en skyldighet att ta reda på."

  Ett sådant svar hade inte gett honom några minuspoäng bland nämndemännen. Folk som inte vill erkänna ens det uppenbara, kommer de undermedvetet att koppla till yrkeskriminella. En person som svarar ärligt och uppriktigt är vad nämnden bör höra.

  SvaraRadera
 21. "Vad dyker upp när du söker på en filmtitel på Goggle?" frågade en av bolagens jurister, sedan:
  "Vad är IMDB?"
  Herrejösses - vilken föråldrad värld lever de i?

  SvaraRadera
 22. Tingsrättens ordförande suckar, när åklagaren säger att han eventuellt kommer att lämna fram mer material senare.
  Så ska det inte gå till - alla ska ha rimlig tid att sätta sig in i saken i förväg, och försvaret ska på förhand veta vad för slags bevismaterial åklagaren ämnar presentera.
  Som sagt: en fars.

  Och därmed var dagens förhandlingar slut.

  SvaraRadera
 23. Det enda som de åtalade bör erkänna är ju att de känner till att upphovsrättsinnehavare hävdat att det finns upphovsrättsskyddat material på sidan. Något annat går ju knappast att bevisa om inte åklagaren har något som visar att de faktiskt laddat ned eller upp något upphovsrättsskyddat.

  SvaraRadera
 24. Man måste oxå ha i beaktande att Neij är svarande såsom teknisk kompetens. Självklart blev han svävande på målet gällande alla frågor som inte direkt gällde tekniken bakom TPB. Jag kan hålla med om att det i en lekmans öron kan låta tvivelaktigt, men som ingenjör tycker jag det snarare stärker bilden av honom som tekniker. Jag drömmer själv om att kunna vara i Neijs position inom TPB och kunna strunta i allt oväsentligt(=oteknisk) mumbo-jumbo som tillhör en vanlig ingenjörs vardag... /Petter

  SvaraRadera
 25. Petter, jag håller med dig efter att ha lyssnat en del på radiosändningen från rättegången: åklagarsidan försökte snärja honom med grova förenklingar och felaktigheter om tekniken, och surade för att han inte gav raka svar - men det fanns inga raka korrekta svar på deras försåtliga frågor.

  Åklagarsidan försöker leda i bevis - rent tekniskt - att TPB skulle vara en unik kanal just för visst upphovsrättsskyddat material. Men så enkelt är det aldrig på internet.

  Jag tyckte också illa om att han ombads spekulera om andra åtalades roll i arbetet på TPB - återigen med grova, felaktiga förenklingar. Det är åklagarsidans sak att bevisa skuld, det kan de inte begära av de åtalade i något slags korsvisa spekulationer.

  SvaraRadera
 26. TPB-killarna är lika skyldiga till brott som fordonsindustrin.

  Fordonsindustrin fortsätter ju att tillhandahålla bilar trots att det är känt att flera bilar används vid rån och annan brottslighet. Människor dödas till och med av bilar.

  På motsvarande sätt har TPB också tillhandahållit en teknik som har kunnat användas för brottslighet. Men inte nödvändigtvis!

  SvaraRadera
 27. Piratkopiering av kommersiellt upphovsrättsmaterial är ekonomisk terrorism, där är TPB och Dell lika stora kålsupare. I USA är man lika stora hycklare som oss i Sverige.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Visst vet alla vad som försiggår på siter med torrent-länkar. Saken är ju den att ingen vet hur man skall formulera lagen så den täcker de rättsliga medel som finns att tillämpa idag utan att inskränka på yttrandefriheten samt gå emot de lagar som vi måste ta hänsyn till från EU bla. Det jag däremot inte förstår är att de tycker att de gjort fel som tjänat pengar på annonser ...minst lika fult att tjäna pengar på fallskärmar, bonusar.... u name it.

  Och vad vinner man på att ta bort TPB? inget ..man flyttar bara in verksamheten bakom kulisserna som man lyckades göra med den nya prostitutionslagen som kom för några år sedan.

  Sedan detta med nedladdnigar..för sjutton..om jag kan hyra en film på Ica för 10:-/dygn...varför kan ingen avväpna dessa torrent siter genom att presentera en vettig tjänst som alla kan använda att ladda hem/betala legalt. måste ju vara bättre än att hyra en repig skiva i affären? Eller är det så att man inte vill ha dessa tjänster?

  Tekniken kommer i slutändan segra och som TPB:s representanter själva sade.. när detta oavsett utgång är klart i rättegång har troligen TPB övergått till annan form ..dvs. ej hemsida och problemet är uppe igen för en lagstiftning som inte räcker till.

  så jagar man väderkvarnar igen?

  SvaraRadera
 30. Den gamla principen var enkel - det var förbjudet att tjäna pengar på upphovsmäns verk utan att ha avtal med dem.

  Fildelning handlar inte om pengar, så det skulle enligt den gamla principen vara helt Ok. Men det sker i en tidigare otänkbar omfattning, och därför försöker bolagen och en del myndigheter att tänja på lagen.

  De borde i stället arbeta fram antingen nya tydliga lagar, eller ännu hellre nya vägar att ersätta upphovsmännen.

  SvaraRadera
 31. Anonym 17:19, om du menar att de på TPB ska erkänna att de vet att upphovsrättsinnehavare anser att de finns skyddat material på deras server så kan de nog erkänna men...

  ...det finns inget skyddat material på deras servrar.
  Det är många olika liknelser som har cirkulerat på sistone men min egen favorit just nu är TPB är som blocket.se eller Lila tidningen. Ja det finns hälare på blocket men det innebär inte att tjänster som blocket är olagliga. Hade man kunnat visa att administratörerna hade kontakt med hälare och la upp annonser åt hälare och tjuvar då hade situationen kanske varit annorlunda.
  Tror att det är en variant på den nyligen myntade KingKong-försvaret :)

  SvaraRadera
 32. Nog var Neij fåordig på vissa punkter men jag måste säga att jag känner igen tekniknörden. Tyckte man kunde se det redan i förundersökningen - flerordig när det kom till teknik och kodning men i övrigt knapphändig. Fast där var en liten rolig diskussion om vad han gjort och förnekande av annat för att det var php och html - man kunde nästan höra föraktet. Ett svar runt vem som gjort sidan och lagt dit annonserna avslutades med "Jag hatar designer". Tala om tekniknörd.
  Även dagens svar om hur kunnig någon var där bevist för okunnighet var att han använde Windows säger väl något.
  Ärligt, jag undrar om den gossen tänker så mycket på ideologi. Undrar om inte han kunde gjort samma jobb för ett mediebolag om han fått leka med lika mycket teknik och inte styrts av någon "designer".
  /Kattis

  SvaraRadera
 33. Det är inte i framtiden som man kommer att upptäcka även i bredare lager att den här typen av spridning är positiv för majoriteten av artister. Självklart är bolagen väl medvetna redan om alla fördelar som finns i det här. Det handlar bara om en enda sak: kontroll. De har inte kontroll just nu, de behöver strypa alla varianter att använda tekniken som innebär att de inte har kontroll. Så kan de själva välja hur de ska lägga sig på banan och även i framtiden ha sitt de-facto-monopol.

  SvaraRadera
 34. Anonym, du är mitt i prick. Skivbolagen vill ha monopolet i retur. Och de är inte ensamma. Gammelmedia längtar också tillbaka till fornstora dagar. Samma gör politikerna.
  Internet har flyttat ut makten från palatsen. Nu kämpar överheten med näbbar och klor för att återta den. Allt de skyller på är svepskäl.

  SvaraRadera
 35. Det finns en enkel lösning på allas problem! Sluta släpp film & musik på skivor utan släpp det bara som köpmedia på nätet med ett inspelningsskydd av BRA kvalitet eller bara visa filmer på bio, jag menar...hur sexig är en screener egentligen?? Svårt? Nope! Vet ni varför det inte görs? Det vet jag nämligen. Eftersom jag med x antal andra jobbar med att kopiera etc. Vet ni vilka de stora organisationerna är som ger oss pengar för att uträtta detta är? Nämner inget namn men världsledande skiv & filmbolag är det! Varför detta? Jo de vill komma åt annat som våra ENORMA servrar för att lagra media på. Enkelt...Vem beskyller dem när de proppsar upp allt i media? Ingen! Tänk om världen i övrigt visste vilka bakdörrar internet har & vilka nycklar som behövs förr att öppna dessa. Jösses! Läs & lär... Tack för mig / Releaser

  SvaraRadera