torsdag 26 februari 2009

Tonåringar blir kåta av sångtexter


En amerikansk undersökning visar att tonåringar blir kåtare när de lyssnar på musik med sexiga texter. Ja, det vore väl konstigt annars? Och gäller inte detsamma för vuxna? Annars är poesin död.

I undersökningen lät man 700 ungdomar mellan 14 och 17 år lyssna på utvalda låtar med frodigt sexiga texter, inte bara allmänt blaj om kärlek. Över hälften av dem blev mer sexuellt aktiva efter att ha lyssnat minst 14 timmar i veckan på dessa låtar.

14 timmar i veckan på ett urval låtar? Två timmar om dagen! Det börjar låta som tortyr. Vad man utsätter ungdomar för i vetenskapens namn...

Forskarna gjorde det inte för att ge ungdomarna något slags afrodisiak, utan av motsatt skäl: i avsikt att hitta vägar att minska risken för tonårsaborter och könssjukdomar. De letade alltså efter metoder att minska tonåringarnas sexliv.
Som sagt – tortyr.

Kåt poesi ska förstås göra oss kåta, oavsett vår ålder – annars är antingen poesin impotent eller vi alldeles fantasilösa. Och det dräller av sådan poesi, alltifrån Höga visan och framåt genom århundradena.
Gud ske lov!

I Sydsvenskan skriver Ulf Törnberg med glimten i ögat om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

6 kommentarer:

 1. helt illa är det nog inte, för vissa tonåringar vore det nog dock nyttigt att ombes lyssna på mindre sexiga låtar om det nu ger effekt. jag menar då oansvariga personer som inte bryr sig nog om att skydda sig.

  SvaraRadera
 2. I så fall sammalunda med vuxna :)
  Men det bästa är väl att sjunga kondomens lov?

  SvaraRadera
 3. ja vuxna med! det borde ju vara bättre att besjunga kondomen, de kanske borde ha sångtexter om det istället ordnierade lol

  fast vissa människor verkar svårförbätterliga hur man än gör...

  SvaraRadera
 4. USA verkar vara så paniskt rädda för sex. Ungdomar kommer att ha sex, det är ett faktum.
  Med mängden hormoner ungdomar har i kroppen så gör det nog inte så stor skillnad vad de lyssnar på musik.
  Men USA verkar tro att om de bara ignorera problemet och säger att de inte får så kan de övervinna den mänskliga överlevnadsinstinkten.

  Men de ska kanske börja ge alla ungdomar Kellogs till frukost? Den sägs ju vara uppfinnen från början för att dämpa den "skadliga" sexuella lusten...

  SvaraRadera
 5. Kellogs mot kåtheten? Tänk dig det som en reklamslogan :)

  Är inte vår präktsvenska müsli också ganska avtändande i all sin robusta nyttighet?

  SvaraRadera
 6. boooooooooring

  SvaraRadera