måndag 9 februari 2009

Tidningarna ska inte bli råare


Tidningarna borde skärpa sig så att de inte halkar in i samma förnedrande sätt att skriva om människor som de ideligen anklagar internet för att kännetecknas av. Men de glider ditåt, så till den grad att man undrar vad som kom först: hönan eller ägget?

Sydsvenskans ledarsida skriver Henrik Bredberg spydigt om kristdemokraten Ella Bolins kreationistiska tvivel på Darwins evolutionslära. Det må vara en måttligt upplyst ståndpunkt, men tydligen har Bolin ändrat sig på sistone – vilket inte hindrar Bredberg från att skadeglatt avsluta sin text:

”Darwins evolutionsteori står stark. Även om det finns ett och annat frågetecken. Som detta:
Utvecklingen inom Kristdemokraterna. Från Alf Svensson via Göran Hägglund till Ella Bohlin. Där har nog Darwin fel.”


Han gör sig en vitsartad poäng på Ella Bohlin genom att kalla henne ett steg bakåt i evolutionen. Förutom den hänsynslösa oförskämdheten är han tydligen alldeles aningslös om hur Darwin har använts utanför sin biologiska hemvist – politiskt i form av socialdarwinism, vilket bidrog till de största hemskheterna under förra seklet.

Jag har intrycket att tidningarna tillåter sig en allt råare behandling av människor de skriver om. Det är en farlig trend. På internet kan det gå vilt till, ofta alldeles för långt, men tidningarna bör verkligen inte följa efter, utan hellre vara föredömen som kämpar för en anständighet i den offentliga debatten.

Ett betydligt värre exempel på en tidnings debattklimat står att finna i Nöjesguiden, där dess redaktörer Margret Atladottir och Carl Reinholdtzon Belfrage turas om att skriva hejdlöst hånfulla svar på några oskyldiga läsarfrågor. Sådana övertramp är till och med svåra att hitta på internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar