söndag 15 februari 2009

Graffiti är konst utanför gallerierna


Kulturministern är upprörd över en graffitikonstnär som härjat på en tunnelbana. Graffiti har alltid retat gallfeber på makthavarna – för att det är konst utanför gallerierna. Konst som inte vet sin plats.

När graffiti växte fram var det sprakande färger på grå betong, ytor i stadsbilden som lämnats kala för att de skulle vara underhållsfria. Unga sprayfärgartister dekorerade en miljö som var outhärdligt trist.
Det borde bara applåderas.

Men redan från början var makthavarna rent rabiata mot denna spontana konstform, som växte fram i slum och eftersatta förortsområden. De reagerade på att den sterila ordningen plötsligt fick liv och ropade ut mänskliga behov i gettona. Civil olydnad med humor och kreativ gnista.

Vårt samhälle har en otäckt elitistisk föreställning om att konst bara får komma ur konsthögskolor och förevisas allmänheten via snofsiga gallerier som gör ett urval av vad de anser är fint. Nonsens!

Konst är upprorisk till sin natur, men det mesta som visas upp på gallerierna är ytterst konservativt – bara bekräftelser av ett borgerligt konstbegrepp som aldrig medger att kreativitet kan spira ur annat än toppen på klassamhällets pyramid.Graffiti är gatukonst, född i själva botten på pyramiden. Bara det gör att den borde hyllas. Dessutom är den ursprungligen ett sätt att göra gräsligt fula boendemiljöer uthärdliga, rentav festliga.
Utan graffiti hade stora delar av vårt samhälle bestått av inget annat än kala grå betongytor.
Hur kul är det?

Självklart är inte all graffiti underbar, inte heller alltid ett spontant uttryck ur folkdjupet. Men det är ett sjukt förtryckarsamhälle som påstår att hela konstformen är av ondo. Graffiti gör de försummades vardag roligare.
Det är värt mycket mer än alla Östermalms gallerier sammantagna.

DN skriver om graffiti här och här, Aftonbladet här och här, Sydsvenskan här, samt Svenska Dagbladet här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

13 kommentarer:

 1. Jag kan också tycka att viss graffiti är konstnärligt. MEN! Jag tycker inte det är OK att måla på andras egendom eller slå sönder för att ta sig in och måla eller tränga sig på andra människor för att göra sin graffiti på ett brottsligt sätt!
  Du tycker kanske det är OK med brott i samband med konst ....!?

  SvaraRadera
 2. Det är skitsamma om Grafitti är konst eller ej, även Picasso skulle vara en vandal om han målade olovandes på annans egendom.

  Mattias

  SvaraRadera
 3. Om det nu är så bra konst så kan väl du betala för sanering och reparation av tunnelbanevagnar och husväggar?

  Din lilla text här tar inte bort det faktum att FOLK INTE VILL HA DET PÅ SINA HUS!

  Det är ingen mänsklig rättighet att spraya ner andra människors ägodelar, oavsett om det konst eller inte. Och om du tycker det vore en bra idé att graffiti blir en mänsklig rättighet så kan du ju flytta till ett land där de bryr sig.

  SvaraRadera
 4. Märkligt att lite målarfärg kan vara så upprörande.

  Jag minns när graffitin började - då var det, som jag skriver i mitt inlägg, kala grå betongytor som målades med glada färger och livsbejakande motiv. En väsentlig förbättring av miljön. Ändå möttes det av fördömanden.

  Jag tycker att de grå ytor som bostadsområdena då fylldes med - för att det var billigast - var ett värre brott mot mänskligheten än graffitin som satte färg på dem.

  SvaraRadera
 5. Bra sagt, Stefan. Något jag också tycker är intressant i debatten om NUG-filmen är att folk säger att det inte är konst. Konstnären själv bestämmer om det är konst eller inte. Spelar ingen roll om man bryter mot lagen. Konst är det om konstnären säger att det är så. Allmänt om graffiti så gillar jag den, som sagt färg på väggarna är uppiggande och jag fattar inte varför det ska vara så provocerande.

  SvaraRadera
 6. Mycket av det som går under namnet graffiti är ju inte annat än ren och skär skit, det är bara klotter och tags (och jag är inte upprörd, jag bara konstaterar detta).
  Sedan finns det detta med, som är en helt annan sak:
  http://www.graffiti.org/

  SvaraRadera
 7. Graffiti kan vara vackert om det är välgjort och piggar upp gråa tomma ytor. Det är absolut konst, men det spelar väl ingen roll i det här fallet. Om jag går fram och målar en vacker tavla på din jacka utan att du bett om det tror jag att du blir jäkligt arg, oavsett om du tycker att tavlan är fin eller inte. Personen i videon klottrade mest för att förstöra och till på köpet krossade han en ruta. Jag förstår inte hur det skulle kunna vara okej någonsin?

  SvaraRadera
 8. Sofia, jag pratar inte om det enskilda fallet med konstskolan, utan om den envisa aversionen mot graffiti generellt. Graffitin växte fram när våra offentliga miljöer vimlade av grå betong och kallt stål. Det var räddningen i en förfärligt omänsklig miljö.
  Utan graffitin skulle denna miljö tveklöst bestå alltjämt.

  SvaraRadera
 9. Om det hade varit lagligt, tror jag att de flesta hade varit nöjda med resultaten. Målarna hade kunnat måla där det faktiskt hade kunnat ge folk glädje och kosta på sig tiden det tar för att skapa ngt vackert. Och inte smyga omkring och måla "slarvigt" där de kommer åt. Och de hade antagligen slutat med det provocerande målandet som i vissa fall innebär att det sker på privat egendom. Jag vet inte, för jag målar inte själv och ska därför inte påstå att jag vet hur de tänker. Men jag anser att kommuner som "startar krig" genom att införa nolltollerans mot en grupp ungdommar som redan befinner sig i en fas där man har behovet av att göra uppror, är att mata eld med eld. Jag trot inte man kan lagstifta bort sånt här. Svaret ligger nog i att hitta en kommunikationsväg till dessa individer och försöka ge dom utrymme i vårt samhälle också.

  SvaraRadera
 10. Daniel, tack för de kloka orden. Jag har också svårt att förstå vitsen med denna aggressiva respons från myndigheterna mot graffiti.

  Graffiti är en intressant form av folkkonst, som skulle kunna få oss alla att häpna och förtjusas om dess utövare i stället fick möjlighet att utöva den utan klappjakten.

  SvaraRadera
 11. Graffiti är vad jag gör... graffiti/klotter kan vissa tycka är olika vissa säger graffiti är konst vissa säger graffiti är bara klotter MEN... Graffiti och klotter är nästan samma sak vad alla menar många 'svensons' tycker all färg vardera det är en målning elr tag (singatur elr som polisen säger SLAG ORD som inte betyder nånting!) är klotter Men allt kan vara budskap elr inte. Det beror på varför elr för vad man graffar. Jag målar för att det är kul, skicka budskap för dittan & dattan elr för jag är sur på nåt. Alla gör på sitt egna sätt vissa målar som jag andra på tavla elr på lagliga väggar. Men vad jag försöker säga är att man ska sluta ta bort all graffiti elr om det är en fjutig liten tag och börja slösa på nåt annat. Hopppas nån försöker att förstå.

  SvaraRadera
 12. Anonym, jag kan förstå - i synnerhet med tanke på hur mycket ful grå betong det finns som bara ropar efter färgklickar :)
  Jag tycker också om att bildkonsten på detta sätt fortsätter att finnas i nya generationers medvetande och uttrycksformer.

  SvaraRadera
 13. Hade man istället Byggt Betongytor lite här och var som det var tillåtet att klottra ner hade det nog varit bättre. attityden dom har mot folk som gör det är kanske rätt men ändå för hård. jag har levt hela mitt liv i förorten och utan all Urban art hade livet hära varit kallt året runt

  SvaraRadera