lördag 21 februari 2009

Johanna Sjödin censureras av biblioteken


Johanna Sjödin, som har en väldigt klok och frisk blogg där hon ofta skriver nyanserat och bejakande om sexualitet, har upptäckt att hennes blogg censureras på biblioteken.

En del bibliotek har på sina datorer filter som vägrar åtkomst till vissa hemsidor och bloggar – för att de innehåller “farliga” ord. I det här fallet var det t.ex. ordet analsex.
Men Johannas blogg är sannerligen ingen porrsite, utan en plats där hon bland annat diskuterar vår syn på sexualiteten, och det gör hon både tänkvärt och insiktsfullt.

Se bara t.ex. hennes reflektioner just om bibliotekens censur:
Olämplig blogg för sexfientliga

Vi måste få ett slut på all denna censur av sexualiteten, som det för varje år blir allt mer av. Våld släpps igenom överallt, även när det är bestialiskt – men kärlekens fysiska språk anses olämpligt, förnedrande och allt vad det är. Rent nonsens!

12 kommentarer:

 1. Du påminner mig om spelet Grand Theft Auto: San Andreas och den så kallade Hot Coffe skandalen.
  Några moddare upptäckte att utvecklarna hade lämnat kvar koden för ett minispel som man inte kunde nå normalt i spelet. Det var tydligen ett dåligt blockigt minispel där man skulle ha sex med de kvinnor man dejtade.

  Skandalen var ett faktum. Att man skulle kunna ha sex i ett spel som inte hade åldersgräns 18 år var fruktansvärt. Att man redan kunde meja ner folk med bilar, bränna dem, skjuta skallen av dem i fina små röda moln eller göra andra diverse brott som stöld och rån var plötsligt inte lika farligt.

  Åldersgränsen höjdes givetvis från 17 till 18 år...

  Detta tycker jag verkar vara vanligt i USA men inte lika vanligt i Sverige. Våld är helt ok långt ner i åldrarna men om en kvinna skulle råka visa en bröstvårta på tv så är katastrofen ett faktum.
  Jag tror att det är samma tankesätt som gör att kvinnor blir tillsagda att skyla sig när de ammar.

  SvaraRadera
 2. Skadlig, tack för det rent löjligt tydliga exemplet. Detta hyckleri har mer och mer smittat den svenska tidsandan, tyvärr. Titta på svensk film och TV, som obehindrat frossar i våld men blir alltmer återhållen med sex.
  Vad för slags samhälle tror man egentligen att det leder till?

  SvaraRadera
 3. Jag har inga direkta problem med underhållningsvåld egentligen. Jag gillar tex GTA (mest dock att få köra bil :)) men sjukt är det naturliga och uppbyggande, ammnning och sex tex, tolkas som pervers och som något som bör döljas medan det destruktiva normaliseras.

  Har du förresten funderat på hur få krig det finns just nu i världen? Det är nämligen krig, det är bara "konflikter".
  Hårda diskussioner om färgen på tapeterna är en konflikt. Grupper av människor som vill döda varandra, det är krig.

  SvaraRadera
 4. Skadlig, du har alldeles rätt. Det är "nyspråk", som i Orwells 1984. Krig är "konflikt", sex är "kränkning", kapitalisterna är "marknaden", fildelning är "stöld".
  Man ser mönstret bakom detta språkbruk...

  SvaraRadera
 5. Kan tillägga att Blogge Bloggelitos (mer eller mindre) frispråkiga blogg är blockerad från Region Skånes datorer. Anledning: Mature/Adult content.

  SvaraRadera
 6. Robert, den där censuren på sexualneurotisk grund har blivit en farsot.
  Det var roligare runt 1970 - då var allt Ok :)

  SvaraRadera
 7. Reaktionär moralist som jag är vill jag dock ta avstånd från censursträvan, och Johanna Sjödin har jag ingenting emot. Det är en anständig meningsmotståndare liksom herr Stenudd själv. Moral och frihet hänger samman och INTE tvärtom.

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/16/betraktelse-over-friheten

  Som sagt, censur leder ingenvart. Men sexualneuros är ofrånkomlig, varför? På grund av sexualitetens fundamentala ambivalens: lust och skam hänger oupplösligt samman, och den som påstår något annat pratar rätt och slätt i nattmössan. Nutidens impotenta hypersexualitet, som prackas på folket UPPIFRÅN av Maktens Mörka Krafter, ser jag som en dödlig kultursjukdom, som bör behandlas på plågsammast möjliga vis, nämligen inte alls, och alltså läka ut sig själv evolutionistiskt. De som faller till föga för den här sörjan kommer inte att klara sig, och det är som det ska vara. I fråga om praktisk handling är alltså Stenudd och jag själv helt på samma samma linje från motsatta utgångspunkter, alltså på oppositionens kollisionskurs. Någon kvadratur har vi inte, så motsättningen är inte särskilt skarp; man ser varann klart på långt håll & det finns tid att bromsa (& backa) - JAG tänker inte göra det! ;o)

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/10/sexualpolitiskt-klargorande

  1970 - roligt? Sjuttiotalet var seklets våldsammaste årtionde. Man gick inte säker utomhus. Det har sina skäl. Fundera på dem.

  SvaraRadera
 8. Jag misstänker att den tillknäppta sexualmoralen kom med det fasta åkerbrukssamhället, där det blev nödvändigt att ordna arvsföljden.
  Det verkar se annorlunda ut i jägar- och samlarsamhällen.

  SvaraRadera
 9. Bibliotekarierna måste ju sätta en gräns någonstans på sina publika datorer, annars hade folk blivit upprörda för porrbilder på offentliga platser. Det är en annan sak med en tillknäppt sexualmoral, men jag tror inte bibliotekarier står för den.

  SvaraRadera
 10. Anonym, det har du alldeles rätt i! Bibliotekarierna vågar inte annat, för det skulle bli ett himla liv.
  Tyvärr är det precis så den där unkna moralen stryper oss: alla tror att de andra tycker...
  Den lever på den överdrivna självcensur som många tar till för att de tror att de andra begär det. Paranoians onda spiral.

  SvaraRadera
 11. Det är väl inte så konstigt om vissa ord blir cencurerade på biblioteken, exempelvis analsex, det är väl för att folk inte ska sitta och surfa porr där, bibliotek är ju trots allt kommunala eller statliga verksamheter och inom dessa brukar man väl inte få surfa porr, så om det är cencur så är det säkert beslut uppefrån.

  Om du koller i biblioteken samlingar kommer du nog hitta mycket om sex, så det är garanterat inte bibliotekarierna som är sexrädda!

  SvaraRadera
 12. Anna, tyvärr görs sedan länge en skillnad på fin-och populärkultur vad gäller hur mycket som ska tolereras. Censur och restriktioner är mycket hårdare mot vad man kallar populärkultur än mot finkultur. Till det senare räknas normalt litteraturen, så den befrias från en rad censuråtgärder som drabbar andra media.

  SvaraRadera