onsdag 18 februari 2009

Min blogg fyller ett år!


Nu är det precis ett år sedan jag skrev mitt första inlägg på den här bloggen. Tiden går... Det har varit en tilltagande fröjd.

Jag skrev mitt första blogginlägg den 18 februari 2008, publicerat kl. 18:31. Det blev snart fler.

Framt till och med detta inlägg har det blivit totalt 378 blogginlägg, vilket är i genomsnitt nästan precis ett om dagen. De senaste månaderna har det dock accelererat något rent löjligt. Bara i januari var det 83, alltså uppemot tre om dagen, och februari är hittills nästan lika intensivt.

Vad kan jag säga - det har blivit en passion, ibland snuddande vid en mani.
Jag ser två huvudsakliga skäl, förutom bloggosfärens egna charm:
1 Sedan jag slutade som Sydsvenskans hemliga krogrecensent Bong har jag inte tagit något annat journalistiskt uppdrag, så bloggen är mitt utlopp för det snabba och korta skrivande som är journalistikens nerv och som jag tydligen behöver doser av.
2 De senaste två åren har jag skrivit böcker uteslutande på engelska. Därför är bloggen ett odlande av min lust och kärlek till det svenska skriftspråket, som det varit snålt med i mitt författeri på sistone – och, som det ser ut, en tid framöver.

Kommentarer
Det har sannerligen haft sina belöningar, utöver de två ovanstående. Framför allt har jag med förtjusning tagit del av de många kommentarerna på mina inlägg. De dräller av klokheter och roliga vinklingar. Några har varit återkommande kommentatorer. Ett särskilt tack till er!
Jag håller inte alltid med kommentarerna, men så gott som alltid har jag känt respekt för det som sagts och varit glad över den sansade samtalstonen i dem.

De många genomtänkta kommentarerna är man inte van vid, varken som journalist eller författare. Och det är vad som gör bloggosfären särdeles livaktig och värdefull.

Ämnen
Förra veckan delade jag upp mina inlägg i olika ämnen, som finns en bit ner i högerspalten. Det syns tydligt var jag har mina preferenser.

Politik ligger i topp med hittills 75 inlägg. Det hade jag faktiskt inte trott när jag började. Jag gissade att jag skulle skriva om konst och kultur, men knappast så mycket om rent politiska frågor. Det är nog många bloggare som gör samma erfarenhet, vad de än tänkte sig i början. Bloggosfären vibrerar av politiskt engagemang, så det är näranog omöjligt att inte sugas med.

Efter ämnet politik kommer tre ämnen som har med journalistiken att göra: pressen med 72 inlägg, journalistik med 69 och Sydsvenskan med 62. Flera inlägg förekommer i alla tre ämnen, eftersom de är så närbesläktade.
Här tycker jag att jag har ett slags uppgift, som jag med mina erfarenheter är någorlunda skickad att hantera: en kritisk granskning av hur pressen och dess journalister arbetar – i synnerhet i jämförelse med och förhållande till internets informationsflöden och bloggosfären.
Att jag skrivit så många inlägg om Sydsvenskan beror helt enkelt på att det är den tidning jag har i brevlådan. Ibland tror jag de önskar att jag i stället skulle prenumerera på Skånskan...

Först därefter kommer några kulturämnen: musik med 45 inlägg, TV med 39 och kultur med 30. Det finns även andra kulturämnen längre ner på listan, såsom Idol (mina ord om Johan Palm har fått väldigt många läsare och positiva kommentarer), film och litteratur.
Att sistnämnda kommer så långt ner på listan med blott 14 inlägg är månde överraskande för en författare, men det blir liksom lite incest av en författare att prata en massa om böcker och litteratur. Jag skriver ju inte mina böcker om böcker, utan om världen utanför dem.

Varia
Det har blivit inlägg om en hel del andra ämnen också, lite allt möjligt från jord till himmel. Jag vill inte skriva en hårt ämnesbegränsad blogg med ett visst tema, utan om lite av varje som faller mig in – låt oss kalla det varia. Så ämnar jag fortsätta.

Och jag hoppas att alla ni läsare fortsätter att hälsa på och kommentera. En blogg är inte en monolog, utan ett samtal där bloggaren blott står för inledningsanförandet.

9 kommentarer:

 1. Jag gillar din bredd. Ser att du skrivit 22 inlägg om sex också. Grattis på ettårsdagen!

  SvaraRadera
 2. Varmt tack, Johanna! Ja, sex är särdeles inspirerande att skriva om :)

  SvaraRadera
 3. Grattis till en synnerligen livlig ettåring som förgyller tillvaron och ger inspiration till mitt eget bloggande.

  SvaraRadera
 4. Grattis till ettåringen!
  Upptäckte till min förvåning att det faktiskt är drygt ett år sedan jag själv började blogga också: jag startade den 6 februari i fjol. Tiden går fort när man har roligt!

  SvaraRadera
 5. Malin, varmt grattis till dig också! Då är vi jämngamla :)
  Och Superkex, bättre beröm kan jag inte få.

  SvaraRadera
 6. Hurra för dig och din blogg. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 7. Nämen! Min blogg fyller också ett år precis idag! Grattis, grattis på ettårsdagen!

  SvaraRadera
 8. Grattis! Jag är väldigt glad att ha hittat hit, ser fram emot kommande år!

  SvaraRadera
 9. Isabella, grattis till dig också! Det var kanske något speciellt med 18 februari?

  Pseudonaja och Opassande - varmt tack! Vi mal på detta år också, helt säkert :)

  SvaraRadera