torsdag 26 februari 2009

Omänsklig och livsfarlig arbetstid


För varje dygn ska man ha minst 11 timmar ledigt från jobbet. I Region Skåne tillämpas det så att ambulansförare jobbar 24 timmar i sträck. Ledigheterna läggs utanför detta block. En lucka i lagen gör det möjligt – men bara fullständigt samvetslösa chefer skulle kunna tänka sig att utnyttja den.

Region Skåne är landstinget i den här delen av landet. Man kunde inbilla sig att en myndighet skulle ha en högre moral. Men nej, de vill tillämpa detta slavdriveri över hela regionen, för alla ambulansförare.
Så långa arbetspass fanns inte ens i 1800-talets värsta fabriker med barnarbete och andra grymheter.

Dessutom: politikerna genomför detta på just ambulansförare, som dels ska köra bilar fort genom stan vid utryckning, och dels ska ge akuthjälp till människor som ofta är livsfarligt skadade.
Hur kan de göra det efter att ha jobbat så länge i sträck?

Nej, förutom att politikerna och cheferna på Region Skåne med detta visar en omänsklig hänsynslöshet mot sina anställda, utsätter de också allmänheten på flera sätt för livsfarliga hot.
Vad tänker de med? Knappast hjärtat, men inte heller hjärnan.

Här skriver Sydsvenskan om skandalen.
Läs även andra bloggares åsikter om .

10 kommentarer:

 1. När jag jobbade som personlig assistent hade jag pass som låg mellan 24 och 30 timmar detta var före 11timmars dygnsvila). Det funkade eftersom jag hade ett lugnt arbete som sällan sällan krävde exakthet eller snabba beslut. Och dessutom fick jag sova 4-5 timmar på natten så länge ingenting hände. Och det gjorde det inte många gånger under detta år.

  Mina långa pass har gett mig en grund för när man faktiskt kan jobba så pass långa pass. Jag vet att jag aldrig skulle kunnat göra det som lärare. Eller när jag jobbat i hemvården. Jag tror verkligen inte att ambulansförare kan räknas in till de yrken där de långa passen är möjliga på ett säkert vis. Vansinne!

  SvaraRadera
 2. Amiechan, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag håller med dig - det är vansinne att ha så långa arbetspass för ambulansförare.

  Egentligen borde alla slippa det, oavsett yrke. Det är otäckt när företag och myndigheter medvetet anställer för lite personal, så att detta blir nödvändigt.
  Snålheten bedrar visheten - och medmänskligheten.

  SvaraRadera
 3. "Staten och kapitalet
  dom sitter i samma båt..."
  /Skadlig på Aikidoutflykt till Malmö.

  SvaraRadera
 4. Skadlig, var jag med och sjöng? Det händer...

  SvaraRadera
 5. Det jag menade var hur deprimerande ofta enskilda människor får lida när staten, landsting och kommuner kommer på något "bra" kortsiktig lösning för att spara pengar.

  Lägret som Malmö Takemusu höll blev förresten riktigt bra även om det var lite synd att Ulf hade problem höften och inte kunde vara med. Blev många intressanta pass. Bla så höll Peter ett pass med ryu aikijutsu. Många konstiga grepp som alla verkade mer eller mindre gå ut på att få partnern att likna en kringla :)

  Har du förresten planer på att komma till Malmö aikidos läger i slutet av mars? Borde kunna bli intressant med bla Lasse som tränare :)

  SvaraRadera
 6. Skadlig, sannerligen är sparivern alltför ofta skoningslös, i synnerhet när den drabbar den grundläggande tryggheten för medborgarna.
  Pengar får inte bli så viktiga.

  Jag känner till det kommande lägret med såväl Lasse som Jan Hermansson - två nestorer i svensk aikido. Spännande. Vet dock inte om jag kan komma. Mars ser hittills rätt belamrad ut för mig.

  SvaraRadera
 7. Det är ett kärt problem om mars är belamrade med andra läger som stoppar dig :)

  SvaraRadera
 8. Tyvärr är det inte bara så roligt, utan även t.ex. Svenska Budo & Kampsportsförbundets stämma...

  SvaraRadera
 9. Ah, hög tid för verbal aikido då. :)
  Hoppas någon tar upp mer nätsajten som RF har. Vi fick ju visserligen lite svar i fråga om kraven för LOK-stöd osv men det känns ändå något unket. Men det är kanske mer något att ta upp med RF

  SvaraRadera
 10. Skadlig, jag pratade med ansvarig på RF om saken och de är inte alls lika rabiata som det kan verka på idrottonline. Ändå är det mycket med den där satsningen som är synnerligen tveksamt för föreningarna, och sannerligen luktar överhetsspråk.
  Jag misstänker att det i längden blir som i ramsan om skräddaren: "Vad bidde det? Det bidde ingenting."

  SvaraRadera