måndag 9 februari 2009

I PPM är bankerna de enda säkra vinnarna


Det var ett genidrag av riksdagen att genomföra PPM, premiepensionen där vi själva får avgöra hur pensionspengarna ska investeras. Då är det bara vårt eget fel om vi får för lite att leva på när den dagen kommer – och politikerna kan mörka att hela pensionssystemet egentligen går mot ruin.

Men vår frihet är begränsad: vi kan investera i diverse fonder, men inte direkt i aktier. Därmed är det banker och finansinstitut som lik förbannat styr och roffar åt sig sina avgifter hur det än går för deras fonder.

Det finns ett sätt att bli rik på börsen: att handla med aktier direkt. Alla dessa fonder är bara konstruktioner för att skinna medborgare på dessa vinster – dessutom riskfria för bankerna, eftersom deras egna kostnader täcks av avgifter som är oberoende av börskursen.

Om riksdagen menade allvar med PPM skulle de låta oss investera direkt i aktier, för att få hela vinsten om det går bra – vi får ju ändå ta hela förlusten (plus extra avgifter) om det går dåligt.

Sydsvenskan skriver om PPM här och här, DN här, Aftonbladet här och Svenska Dagbladet här.

5 kommentarer:

 1. Jag är nödgad att hålla med dig om syftet med PPM. Jag tycker hela grejen är vansinnig. Låt de som är intresserade av att leka med sina pensionspengar göra det för all del men varför tvinga alla?
  Jag erkänner villigt att jag inte kan något om aktier eller fonder så varför ska jag bli tvingad att göra valet själv?
  Man kan ju tycka att experterna borde vara bättre på att göra placeringarna än jag som är ovillig amatör...

  SvaraRadera
 2. Skadlig, det håller jag med dig om att man kan tycka - men verkligheten ger inga bevis på det. Jag har för mig att man vid olika tester fått minst lika bra börsresultat genom att låta slumpen avgöra.

  De enda som tjänar pengar på PPM är bankerna - och det är inte på lyckad aktiehandel, utan på saftiga avgifter.

  SvaraRadera
 3. Jo du har tyvärr rätt. Tester har visat att dart-kastande apor har haft större förmåga att välja rätt aktier än proffsen.

  Det är kanske mer en fråga om att jag ogillar att de har tvingat på mig ett ansvar jag aldrig har velat ha. Som du skrev så är det att förskjuta ansvaret från regeringen/staten till den enskilde personen. Staten kan två sina händer och behöver inte oroa sig lika mycket över försörjningen.
  Om pensionärerna inte har råd med bröd så kan de väl äta kakor...?

  SvaraRadera
 4. Skaffa svenska ppm. ( www.svenskappm.se ). En rådgivnings firma som det har gått riktigt bra för.. Behöver bara göra ändringar på ppm.nu kanske 2-3 ggr/år och dom har plussat med 200-500% sen -96. Skulle dom inte slå börsindex får man tillbaka hela årsavgiften, vilket innebär att dom är väldigt måna om att få sina kunder att gå med vinnst, annars får dom inga pengar. Detta innebär också att man kan gå plus men endå få årsavgiften tillbaka.. Bra för dom som inte vill/orkar vara aktiva själva. Kostnaden varierar mellan ca 800kr - 1200kr. Jag är nöjd kund iaf.

  SvaraRadera
 5. Tompa, det var i alla fall anständiga villkor: ingen avgift om de går sämre än börsindex. Det gör ju dessutom att fonden verkligen anstränger sig för att gå bra.
  Det är förmodligen sådana lösningar som kommer att ta över mer och mer av PPM, när allmänheten lär känna systemet och dess baksidor.

  SvaraRadera