tisdag 17 februari 2009

Journalistkåren behöver tänka om


Jag har skrivit ett debattinlägg om tidningarnas motvilliga attityd till internet och bloggosfären i Journalisten, som är journalistförbundets medlemstidning. Vi får se om någon bryr sig.

Jag skrev texten med anledning av att Sydsvenskans ledarredaktion startade en blogg, Snällposten, där de stängt av såväl kommentarer som Twinglys länkar till bloggar. Då är det knappast en blogg längre.
Jag skrev också ett blogginlägg om det.

Sydsvenskans ledarredaktion är rätt njugg mot bloggosfären och den fria debatten på internet, men de är långt ifrån ensamma om det. Inom journalistkåren finns en i och för sig förståelig ovana vid detta nya, och tyvärr bland många en längtan tillbaka till den tid när tidningar, TV och radio hade ensamrätt på det offentliga samtalet.

Journalisten är medlemstidning för Journalistförbundet, som organiserar de flesta svenska journalisterna. Den kommer ut både på papper och på nätet. Här är mitt debattinlägg i nätupplagan.

3 kommentarer:

 1. Bravo, Stefan, på oss bara! Själv blev jag nästan utskälld på journalistutbildningen när jag förutspådde att vi får uppleva papperstidningens död. Journalistkåren är märkligt konservativ, vilket en gång för alla bevisar att media har/har haft stor makt - den som har makt söker inte förändring.

  SvaraRadera
 2. Tack Malin. Jag förstår att de skällde på dig ;)
  Obekväma sanningar är journalister inte bättre rustade för att tåla, fast de ofta lever i den illusionen - men det är bara när det inte gäller deras egen situation.

  SvaraRadera
 3. Stefan, försöker komma i kontakt med dig men hittade ingen mailadress. Maila mig på maria.bjaring@second-opinion.se, vänligen Maria

  SvaraRadera