måndag 23 februari 2009

Wall-E fick en välförtjänt Oscar

Jag orkade inte se mycket mer än de inledande minuterna av nattens Oscarsgala, men hann i alla fall glädjas åt att Wall-E fick priset för bästa animation. Hur välförtjänt som helst! För mig hade den gärna fått bli bästa film också.

Det är så mycket med filmen Wall-E som överväldigar. Bild och teckningsstil är så genomförd och originell att alla andra amerikanska tecknade filmer blir bara jönsiga i jämförelse (japansk Anime är förstås en helt annan sak...). Sopberget på ett framtida jordklot är så trovärdigt med sina skrovliga ytor och sitt förfall att man känner hur det skrapar mot ögonen.

Och det är så modigt av filmmakarna att hålla nere dialogen till praktiskt taget ingenting under det allra mesta av filmens förlopp. Därmed framhävs bildspråket, men också känslorna i dessa fåstaviga ljud maskinerna släpper ur sig. Det blir ren poesi, fast inget specifikt blir sagt.

Storyn är förstås väldigt sentimental, men det blir inte fånigt eftersom humorn och det absurda alltid ligger strax bredvid. Man kan kalla det tragikomiskt.
Den har också hur många poänger som helst. Filmens skapare vill inte medge det, men självklart är Wall-E en skarp civilisationskritik, som går till storms mot det hänsynslösa exploaterandet av vår värld med all den teknik vi förmår.
Den håller verkligen på att göra oss till de pösmunkar som mänskligheten i filmen har blivit.

Men framför allt är det en makalös filmupplevelse, fullt jämförbar med de bästa av spelfilmerna som Oscarsgalan hyllade.

Här är filmen som DVD på CDON.

Aftonbladet skriver här och här, här och här, Svenska Dagbladet här och Sydsvenskan här och här om Oscarsgalan.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

3 kommentarer:

  1. Helt klart en annorlunda film som jag tyckte var mycket intressant och gripande, även om jag i början var rädd att den skulle bli långtråkig.

    SvaraRadera
  2. Gealach, jag var också förvånad över att inte tröttna en bit in i filmen. Snarare kändes det som att den var över på ett ögonblick - men lämnade ett djupt intryck.

    SvaraRadera
  3. Japp!Men vilken var eran favoritfigur i filmen? Min är M-O.

    SvaraRadera