onsdag 25 februari 2009

Victorias horoskop


Nu när kronprinsessan är i ropet som aldrig förr, med sin förlovning, kommer jag att tänka på att jag faktiskt använde hennes horoskop som exempel i en av mina astrologiböcker, redan 1982. Här är den texten.

Jag smög in hennes horoskop lite på bus, som exempel på hur aspekterna (speciella vinkelförhållanden mellan planeterna) kan tolkas. Hon var bara fem år då, 1982, så jag berättade inte att det var just den Victoria jag skrev om – men det gissade nog en och annan.
Nu är hon vuxen, så hon har integritet att rycka på axlarna åt det hela.

Här är vad jag skrev om hennes horoskop 1982 (observera att det framför allt handlar om horoskopets aspekter, så det är ingen komplett tolkning):Aspekterna i Victorias horoskop
Som en enkel övning i att tolka aspekter kan vi kasta en blick på Victorias horoskop. Victoria har ett intressant nät av aspekter som framför allt håller sig till horoskopets högra halva, den aktiva sidan, och visar på ett händelserikt liv där hon själv får mycket uträttat.

Först ser vi dock kvadraturen mellan ascendentens velighet och osäkerhet, den som känner sig oviss och visar det, och den handfasta konstruktivitetens Mars i gränsen mellan tredje och fjärde huset, som visar att hon är långt mer bestämd och övertygande i handling bland vänner och familj än man skulle kunna tro. Fast hon är osäker, får hon där som hon vill.

Venus trigon Pluto visar på en kärleksfullhet i hemmet som är kopplad till en känsla av större, närmast mytisk eller magisk betydelse. Hon känner att hon genom sin mildhet och beskyddande moderlighet uppfyller ett viktigt kall.

Sextilen till Merkurius antyder att det fungerar bra med hennes arbete, som är centrerat på henne själv och hennes plikter, och detta dubbla Tvillingskap (Venus i Tvillingarna och Merkurius deras härskare) gör det till en lättsam plikt som hon kan förhålla sig avspänt och naturligt till.

Oppositionen Jupiter – Medium Coeli visar att hon har svårt att kombinera familjens sammanhållning och allmänna väl med sin offentliga roll, som kräver att hon är fri och rörlig. Det är hon mycket medveten om. Det bekymrar henne mer än befogat, att hon inte tycker sig ha tid nog för familjen.

Månens trigon med Uranus visar på hennes passion och starka emotionella väsen. Hennes erfarenheter av familjens värme och allt det hon får uppleva på sina resor – både ont och gott, lycka och smärta – stärker hennes övertygelse om att familjeband och släktkänsla är väsentliga ting. För henne är modersrollen kopplad till tillvarons liv och död och mystiska lagar. Hennes egen mor är också en insiktsfull rådgivare.

Den aspektlösa solen antyder att hon i sitt inre njuter av och trivs med den vårdande roll hon får, utan att den behöver motiveras av särskilda mål – utan att det ens behöver bli fråga om så mycket vård.

Merkurius kvadratur med Uranus visar att hon har svårt att koppla sina djupare tankar till de ytligare – att koppla de stora, dramatiska skeenden hon bevittnar till sin egen roll och betydelse – åtminstone har hon svårt att finna ord för det.

Sextilen till Pluto visar att hon förvisso ser sin egen betydelse i modersrollen, men inte kopplar ihop den med världen i stort – som om hennes gärningar vore skilda från resten av världen, som hon ju ändå får se på nära håll. Sin egen roll kan hon däremot begripa och uttrycka å det klaraste, och hon fogar sig lätt till de skiftningar eller kriser hon möter.

Saturnus trigon med Neptunus visar att hennes pliktfyllda roll i arbetet på ett subtilt vis får betydelse i ett större socialt sammanhang. Hon fyller en funktion som verkar på ett dolt, outtalat sätt, som spelar en roll av större betydelse än man skulle kunna tro vid första anblicken.

Sextilen mellan Pluto och Neptunus visar hur hon i sin sociala roll är öppen för en värld i förändring. Även i sitt moderskap har hon den förmågan. Hon är en av alla pusselbitar som ger samhället ny form och nya gränser. Hon bidrar på sitt sätt – utan att riktigt förstå varken att hon gör det, eller hur det går till.

I det ovanstående har jag tagit fasta på aspekternas läge i hus och zodiaktecken, och visat på vad dessa kan tillägga till vad som redan sagts om planeternas aspekter i sig.

För mig är aspekterna främst ett sätt att binda ihop horoskopet och hitta en enhetlighet i vad det visar om personligheten. De har naturligtvis ofta mycket konkreta uttryck – särskilt sextiler och kvadraturer – men jag finner sambanden och de övergripande principerna långt intressantare.

En sammanfattning av Victorias aspekter visar därför framför allt att hon både som moder och som social varelse lever med tydliga symboliska undertoner. Inom henne finns ett slags oförståelse för att det hon gör som moder, fast hon vet att det är viktigt, spelar en roll i ett bredare socialt sammanhang.

Men hon lever i en spännande tid, där det är svårt att vara säker på vad som är verklighet och vad som är fantasi eller föreställning. Hon känner magin, men gör kanske inte alla kopplingar. Ända trivs hon tveklöst med vad hon är, och andra uppskattar hennes sociala funktion och insats.

Några nya ord om horoskopet
Det var vad jag skrev 1982. Ganska vagt för att vara jag, men det var nog av respekt för ett barn som ständigt granskades under lupp av massmedia. Hon har massor av mer skinn på näsan nu, så jag kanske dristar mig till att säga något mer:

Ascendenten precis i slutet på Vattumannen visar att hon uppträder synnerligen eftertänksamt, så att hon kan uppfattas som svårmodig eller upptagen av egna tankar. Hon är väldigt svår att få grepp om och lära känna, visar 1:a Huset i Fiskarna – inte för att hon är sluten precis, utan snarare för att hon är så tillmötesgående.

3:e Huset i Oxen visar att hon har ett litet antal trogna vänner som hon evigt håller sig till – men med några av dem blir det sammandrabbning, avslöjar Mars i slutet på Huset, och därmed sägs vänskapen obönhörligen upp. Man måste vara obrottsligt lojal för att förbli Victorias vän. Få klarar det.

Familjen syns i 4:e Huset, som är i lättsamma Tvillingarna. De har kul ihop och umgås ledigt, lekfullt. Venus visar på glada tider med familjen och Jupiter visar att det är väldigt mycket de får uppleva tillsammans.
Victoria må vara sträng och krävande gentemot vännerna, men familjen är en lycklig oas – där är hennes verkliga vänner och mest otvungna umgänge.Nöjen och fritid (5:e Huset) har hon mer tid för än man kan tro. Där är det viktigast för henne att må bra och odla känslolivet. Både månen och solen är där, vilket visar att hon älskar att tillbringa mycket av sin lediga tid med föräldrarna – det understryker också åter den varma stämning som råder i familjen.

Victorias dagliga arbete visas i 6:e Huset, vars Lejon är tydligt med att hennes jobb är att visa upp sig själv och inta en tydlig ledarroll. Hon vet precis hur hon ska göra det, kan uttrycka sig rätt och förstår sig på vad traditionen kräver av henne. Hon har inga problem att vara drottninglik när det behövs, vilket är precis vad hennes dagliga arbete går ut på.

Partnerhuset, det 7:e, är faktiskt tomt i Victorias horoskop. Det betyder att den delen av hennes liv är inte särskilt händelserik, inte heller den viktigaste för henne. Där är Jungfrun, som talar om att hon väljer sin partner med omsorg och ställer stora krav på honom. Inget förhastat, inget lämnas åt slumpen. Kärleken är det kanske svalare med – men när partnern ingår i familjen kommer ändå fröjden.

8:e Huset visar på sådant man inte själv rår över, såsom släktskap, död, övernaturligt. Där tronar Pluto mitt i Vågen, som en tydlig markör av vad hon har ärvt och att det är en så stor del av hennes liv.

9:e Huset berättar om förändringar i livet, även resor och andra omställningar, tillfälliga eller långvariga. Här har Victoria Skorpionen, som antyder att hon känner oro inför förändringar och helst vill ha det som det har varit – utom när hon just är ute efter spänning, överraskning och att bli omskakad. Annars ser hon helst att allt är som det alltid varit.
Men hon behöver omställning. Uranus i Huset visar att det är då hon lär sig som mest och mognar mest som människa, i alla fall intellektuellt. Men det är med tvekan och en ständigt närvarande undran. Världen är stor och till sin natur i grunden obegriplig – det är vad Victoria gång på gång konstaterar.

10:e Huset är hennes sociala position och roll, som får sin karaktär av Skytten – ett långsiktigt perspektiv och en drivkraft mot oberoende. Neptunus visar att hon längtar bort från de sociala banden och ibland så att säga skulle vilja gå upp i rök: bli osynlig och otillgänglig för sin omgivning. Det är en dröm hon när och den blir med åren allt starkare.
Med MC där vet hon också att hon ständigt måste kämpa för att bevara ett mått av frihet och integritet, för att inte fångas helt i sin sociala roll. Hon behöver vara distanserad, och anser även att det är det bästa sättet att uppfylla sin funktion.
Och så är hon väldigt frustrerad över att hennes plikter alltför ofta gör att hon missar mycket av det roliga som familjen har för sig.

Hos allmänheten står hon för det bestående och solida, visar Stenbocken i 11:e Huset. Det är också hennes egen övertygelse: I en värld av ständig och obegriplig förändring har hon att representera det bestående.

12:e Huset visar att hon framför allt får ge avkall på studier, eftertanke och odlingen av sitt eget intellekt. Hon hade gärna studerat djupt och länge, men det ges det inte tid till.
Hon upplever det inte som en stor förlust, visar avsaknaden av planeter i Huset, men det gnager i henne att hon kunde ha blivit riktigt framstående inom något akademiskt om hon fått ro till det, och att hon gärna skulle förkovra sig inom hur många fält som helst.

Synastri
Vi får se om jag får lust att göra en synastri – ett horoskop som kombinerar två personer, såsom hon och hennes fästman Daniel Westling. Men då måste jag först rota reda på hans födelsetid. Är det någon som vet?

Tidningarna har förstås redan skrivit hur mycket som helst om förlovningen. Här är ett axplock:
Aftonbladet skriver här, här, här, här, här, här, här, här, här, här och här, DN här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här, här och här, Sydsvenskan här, här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

12 kommentarer:

 1. Han är född 1973-09-15

  SvaraRadera
 2. Hur många vetenskapligt erkända studier finns det om att astrologi fungerar?

  Hur många dito finns det att det inte fungerar?

  Du borde skämmas att syssla med detta.

  SvaraRadera
 3. Det var intressant läsning! Astrologi är spännande, men tyvärr något jag själv kan alltför lite om!

  SvaraRadera
 4. J.N., så mycket visste jag - men för horoskop behöver man exakt klockslag.

  APSE, jag vet nog mer om den saken än du gör - och det är inte så entydigt som du tycks ta för givet. Hur som helst, man måste inte tro på astrologi för att ha ett utbyte av det.
  Dessutom är en viss förståelse av astrologin väsentlig för en idéhistoriker, för att rätt förstå förflutet tänkande. Med mera, med mera...
  Så jag skäms inte :)

  SvaraRadera
 5. Så här spådde du i ett tidigare inlägg:

  "Det blir John McCain, republikanernas kandidat, som vinner det amerikanska presidentvalet i november. Obama blir demokraternas presidentkandidat men har ingen chans mot McCain. Hillary Clinton förlorar inflytande och söker sig bort från politiken helt och hållet.
  Det står klart efter att jag har kollat de tre kandidaternas horoskop ;-)"

  Hur kan det bli så uppåt väggarna fel?

  SvaraRadera
 6. Isabella, det har jag förklarat här:
  horoscoper.NET
  Jag var inte ensam om det misstaget (varken bland astrologer eller rent politiska bedömare). Orsaken var - kortfattat - att hans seger markerades i 12:e Huset, som normalt betyder offer och umbäranden. Och nog är det vad han har axlat med utnämningen: sämre läge för en tillträdande president är svårt att föreställa sig.
  Någon dans på rosor får han inte.

  SvaraRadera
 7. Hej mr. Stenudd. Jag har varit på motsatt sida av åsikter ett antal gånger, men detta är imponerande. Det känns osm du personifierar Victoria precis. Jag är så klart intresserad av din bok, eftersom jag gillar att utforska. Vad heter boken böckerna du skrivit?

  Jag läste faktiskt en astronmi bok ett tag, men den var inte så specifik. Jag gilar detaljer, och sanningen, även om det är svår begripligt för vissa.

  Jag är nog motsattsen till Victoria som person.

  :)

  SvaraRadera
 8. JS, astrologiböckerna jag skrev slogs ihop till en bamse på över 500 sidor, som nu finns i pocket:
  Ställ och tolka ditt horoskop
  Jag har också skrivit en bok med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet (kunde inte motstå det inför millennieskiftet):
  Horoskop för nya millenniet

  SvaraRadera
 9. Lite fascinerande, denna orubbliga tro på horoskop. För mig medför det att allt Stenudd skriver hamnar i en tvivelaktig dager. Särskilt som jag kollat upp mig själv i stenuddhoroskopet, och anser att inget stämmer.
  Jag tror det är farligt med fundamentalism.

  SvaraRadera
 10. Malin, när du kollade dig själv antar jag att du läste om ditt soltecken, alltså någon sida av bokens över 500. De berättar att ett horoskop är så mycket mer.

  Lustigt att du jämför med fundamentalism. De kristna fundamentalisterna tar bestämt avstånd från astrologi.

  SvaraRadera
 11. En fråga till dig Stefan, vad vet du om senaste planeten Chiron? Hur tolkar man den? Min sol står i konjunktion den planeten i Skytten så jag blev nyfiken. Chiron borde ha större betydelse än Pluto.

  SvaraRadera
 12. Tolfte huset större än bara lidande och offer...Enkelt är det ej med planeter i detta hus men måste ej bara vara lidande... Målet är väl att lidandet kan leda till upplysning.
  Ja nu kom jag mer in på Obamas 12:e hus placeringar vid valet och att det oxå kan vara ngt bra.
  Texten snabböversatt så ni får ha överseende.
  Solen skiner alltid ...  Även i TOLFTE HUSET


  När jag ser ett diagram med Solen i tolfte huset, vet jag genast att denna person har en kreativ gåva att dela med världen.

  Det kan vara inom området för bildkonst (t.ex. måleri, skulptur ) , scenkonst (t ex skådespeleri, dans , regi ) , den kreativa konst (t.ex. skriva, musik) den intuitiva konst (t.ex. empaths , medier ) eller den helande konst (t.ex. medicinsk personal, kuratorer , shamaner ).

  Arten av den enskildes särskilda gåva kan variera beroende på solens tecken , huset det regler, och de aspekter som det gör för resten av diagrammet.

  Karaktären på de enskilda kommer dock vara desamma i den mån att gåvan kommer att ifrågasättas, tvivlade , och i vissa fall även avvisades eftersom den persons karaktär - som representeras av solen - har tagits upp i Neptunus ego- nekar hus offer , service och avskildhet.

  Personer med Solen i tolfte huset vet både en undermedveten och en intuitiv nivå som en skatt bor inom dem, och de är helt tillfreds med det så länge det förblir dold i deras psyke.

  Men när denna kunskap tränger in i deras medvetande , deras ego vaknar och snart börjar längta efter dagens ljus .

  Och det är där deras verkliga problem börjar.

  Fram till denna punkt har solen levt ett ganska skyddat liv i Neptune hus av hemligheter och skuggor. Nu måste ge sig ut ensam i den yttre - och okända - världen, men innan det kan göra det måste man först bränna genom yttre planeterna sky som har hållit den under wraps så länge.

  Och det kommer , för precis som naturen tvingar laxen att simma uppströms för att leka , solens beskaffenhet kör den att lysa .

  Fortfarande , efter att ha tillbringat så många år " gömma sig bakom gardinen ", övergången är inte lätt . Trots att solen kan ha nya mål och en växande känsla av värde, gamla vanor är svåra att bryta , och stanna " under radarn "är en av dem.

  Det är därför med få undantag , personer med en tolftedel hus sön tenderar att " dölja sitt ljus under ett fat. " annan anledning är deras inneboende obehag med att ta riktning från egot .

  Solen i tolfte huset visar erfarenheterna inte nöjda genom egot , utan upplever det det genom själen.

  Det är inte att den försmår världslig framgång , märk väl, eftersom den inte . Det är bara att det inte uppfyller den. Solen i tolfte huset måste få andra att må bättre på ett emotionellt, psykiskt eller fysiskt , nivå . Resten är löneförmåner .

  Om du har solen i ditt tolfte huset är det viktigt att inse att det inte bara missbrukare , de drabbade och begränsad att vistas där .

  Konstnärerna, healers och visionärer kallar också den hem.

  Frågan är : Vilken är du?

  Valet är ditt att göra .

  SvaraRadera