söndag 22 februari 2009

Kapitalister måste ta ansvar


EU:s ledare har samlats i Berlin för att diskutera finanskrisen. Nu börjar diskussionen bli väsentlig, för den börjar handla om en nödvändig långsiktig förändring.

Frankrikes president har uttryckt det tydligast:
”Krisens våldsamhet, dess djup, kräver verkligt grundläggande förändringar. Vi måste starta om kapitalismen från grunden, göra den mer moralisk.”

Han har alldeles rätt. Vi har sett ett antal finanskriser sedan börskraschen 1929, och de verkar tillta i frekvens. De är också märkligt lika varandra: de beror på skenande spekulation i börserna och bland deras storägare.

Kapitalister anser sig kunna verka för ökade vinster utan minsta samhällsansvar eller ens grundläggande moralisk hänsyn. Det är mer än vad någon annan medborgare tillåts. Och det är absurt, eftersom det är bland dessa gigantiska finanskretsar som skadeverkan är allra störst när de struntar i ansvar och vanlig civil anständighet.

Självklart ska vi begära av alla våra medborgare att agera ansvarsfullt och moraliskt – mer i ju högre grad våra handlingar drabbar andra! Där får den så kallade “marknaden” inte vara något undantag.
Snöd vinningslystnad och spekulation får inte förstöra världens ekonomi och miljö, inte heller drabba miljoner oskyldiga människor.

Av dem som har makt ska också utkrävas ansvar. Annars tar dessa finanskriser och andra kapitalistiska avarter aldrig slut. De lär bara bli värre.

Här skriver Aftonbladet, DN och Svenska Dagbladet om toppmötet.
Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

  1. Ett problem jag ser med aktier är att reglerna för handeln med dem uppmuntrar till spekulation och spel. Om man vet för mycket om företaget man planerar att investera i så kan man bli dömd till fängelse för insiderbrott.

    Kommer ihåg en artikel jag läst som hade poängen att företag har en "minsta gemensamma nämnare"-moral. Dvs den moraliska riktlinjen som ingen i företaget kan tänka sig bryta mot, det kommer inte heller företaget att bryta mot. Problemet blir då att i ett nog stort företag så finns det alltid någon som kan göra i princip allt.

    SvaraRadera
  2. Skadlig, det var intressant matematik över företagsmoral. Det kan nog ligga en hel del i den. Tyvärr verkar också moralen avta ju högre upp man kommer i företagets ledning.

    SvaraRadera