tisdag 3 februari 2009

Oväntade förlorare i Stora Bloggpriset


Nu har Stora Bloggpriset avgjorts. Det blev en del överraskningar bland pristagarna – eller rättare sagt bland dem som inte fick pris. Säkra kort gick lottlösa. Det antyder att bloggosfärens publik är kräsnare än media annars gör gällande.

På måndagkvällen hade Aftonbladet sin prisgala och meddelade vinnarna av de sju kategorierna till Stora Bloggpriset. Där var några överraskningar.

Alex Schulmans blogg vann inte i den kategori han hade nominerats till, “Vardag”, trots de enorma besökssiffror den har. Det gjorde i stället den charmiga och personliga bloggen Tonårsmorsa.

I kategorin “Livsstil” var det inte Carolina Gynnings blogg som vann, utan Husmusen. Och i kategorin “Politik & Samhälle” blev Carl Bildts legendariska blogg slagen av Opassande.

De förhandstippade lågoddsarna fick se sig slagna av bloggar som kämpar utanför gammelmedias ständiga uppvaktning. Det är förstås alldeles utmärkt. Bloggosfären har en publik som är både självständigare och mer kvalitetsmedveten än förhandstipsen räknade med.

Jag har ofta undrat över de höga besökssiffror som framför allt Alex Schulman och Blondinbella har enligt mätningarna. De visar sig inte motsvara samma överväldigande skara av fans, utan är nog i hög grad resultat av ytlig nyfikenhet och impulser hos internetsurfare. De har säkert sina trogna och förtjusta läsare, men inte till den grad som besökssiffrorna antyder.

Gammelmedia får ta lärdom av det inträffade och i framtiden bevaka bloggosfären bredare, inte bara tjata om de bloggar som – bland annat genom medias egen försorg – verkar ha den största publiken. Allmänheten har ett betydligt vaknare förhållande till bloggosfären än media hittills inbillat sig.

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Det är nog en helt riktig iakttagelse...

  En blogg med många besökare behöver ju inte per automatik betyda att bloggaren är en populär person.
  Det kan ju i själva verket lika gärna vara så att människor bevakar bloggen pga bloggarens osympatiska sätt att skriva.

  Man läser, upprörs, blir förbannad - och får ur sig lite frustrationer...
  Inte fanken röstar man på den bloggen när det väl kommer till kritan.

  Sedan är det nog så att de bloggar som når ut, utanför bloggvärlden är mer populära hos "Svensson".

  Det finns en inre krets bloggare, som gärna pillar varandra i naveln, och lyfter upp varandras oerhörda förträfflighet - dock verkar de inte ha något annat heller att göra.

  De lever inte ett liv - de lever i hundra elva olika bloggar...

  SvaraRadera
 2. Håller absolut med dig! Tveklöst är det så att om man läser kommentarerna på Blondinbella eller Linda Rosings bloggar så handlar det mest om påhopp, ilska och irritation. Vi såg också att Blondinbella röstades ut ur "Let's Dance" trots att nog många förväntade sig annat då hon trots allt driver Sveriges mest lästa blogg. Gammelmedia kommer nog fatta grejen om sådär än 5 år, tills dess får vi väl hänga i och fortsätta skriva.

  SvaraRadera
 3. Även här normalisering och oförarglighetens etablissemang. "Det är koronan som lyser".

  SvaraRadera
 4. Röstsystemet var också så komplicerat - med inloggning och röstning flera dagar i sträck - att det nog var mest de hängivna bloggläsarna som röstade.
  Förmodligen var det Aftonbladets avsikt, för att få kunniga röstare. Det är bara att applådera.

  Det var inte särskilt många röster, cirka 40.000, om man betänker att alla kunde rösta igen varje dag, och att det var så många att rösta på. Ett snabbt överslag ger att en blogg kom över medeltalet genom att få bara ett par hundra röster om dagen.

  SvaraRadera
 5. Det var skönt att inte bli slagen av Gynning.

  SvaraRadera
 6. Johanna, jag hejade på dig. I min bok är du vinnaren, oavsett röstetalen :)

  De där tårtbitarna är svårlästa:
  Resultat
  Finns siffror publicerade någonstans?

  SvaraRadera
 7. Vad fint!

  Jag har inte sett några siffror. Det vore ju spännande att veta hur många röster som fattades.

  SvaraRadera