torsdag 12 februari 2009

Darwin är farlig!


Idag är det exakt 200 år sedan Charles Darwin föddes. Hans teorier om arternas ursprung och evolution förde vetenskapen ett väldigt kliv framåt, men hans upptäckter har också missbrukats förfärligt i såväl vetenskap som politik. Vetenskaplig sanning är sannerligen inte ofarlig.

Inte nog med att Darwin själv jubilerar i år, det gör också hans omvälvande bok On the Origin of Species som publicerades för första gången den 24 november 1859 – alltså för 150 år sedan.
Den var inom biologin lika revolutionerande som t.ex. Newtons celesta mekanik i slutet på 1600-talet och Einsteins relativitetsteorier i början på 1900-talet.

Men Darwins teorier fick snart konsekvenser som visade sig bli rent ohyggliga. I början på 1900-talet växte rasbiologin fram, stödd på Darwins teorier. Den började kvickt att sortera mänskliga raser i bättre och sämre, vilket var vad nazismen använde som argument för sina koncentrationsläger – de ville ha ett stort Tyskland befolkat av enbart den ariska rasen, som de ansåg överlägsen alla andra. De kallade det rashygien.

Nazisterna utformade en politik baserad på rasbiologin – eller snarare med den som ursäkt. Men Darwins teorier om “survival of the fittest” fick även andra uttryck i politiken vid samma tid – och inte bara i Tyskland.
Allehanda mer eller mindre fascistiska ideologier började förespråka en renodling av “goda” arvsanlag genom att t.ex. sterilisera människor som inte ansågs lämpliga att fortplanta sig – så skedde i stor utsträckning även i Sverige, som dessutom var “framstående” inom rasbiologin, på den tiden betraktad som en seriös och tillförlitlig vetenskap.

Socialdarwinism
Detta tänkande spred sig långt utanför biologin i vad vi brukar kalla socialdarwinism, en utveckling av samhället där starka tilläts stöta undan svaga, och de som slog sig fram till toppen ansågs som de mest kompetenta just för att de hade lyckats med det.
Machiavelli skulle ha jublat.

De socialdarwinistiska tankarna ligger fortfarande och puttrar i vårt samhälle - varje gång en makthavare hyllas för sin “styrka”, varje gång “marknaden” tuggar sig fram över oräkneliga offer för att tjäna en krona till, varje gång vi säger till medborgare i trångmål att de får skylla sig själva, varje gång genetiker hjälper blivande föräldrar att skaffa barn med “bättre potential”, och så vidare, och så vidare.

Vårt samhälle är långt ifrån fulländat, och när det baserar sin politik på en eller annan sorts darwinism – då slutar det oftast i tragedi. Darwin är väldigt farlig.
Därför, när vi firar honom i år – låt oss göra det med eftertanke och en medmänsklig vilja att gå honom emot:

Vi vill inte ha ett samhälle befolkat blott av “de mest lämpade”, eftersom vi egentligen inte vet vilka de är och vilket samhälle det leder till – men historien lär oss att det förmodligen är vedervärdigt.
Vad Darwin har lärt oss finns det alltså anledning för oss att bekämpa. Även om han hade rätt om det naturliga urvalet vill vi göra det enda medmänskliga urvalet: så gott som inget alls.

Här skriver Svenska Dagbladet och Sydsvenskan om Darwins jubileum.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

15 kommentarer:

 1. Så du tycker alltså att en art utan evolution är något vi borde eftersträva?

  SvaraRadera
 2. Anonym, det tycker jag förstås inte - men vi ska inte låta "survival of the fittest" härja fritt. Naturen är skoningslös, men det vill inte vi människor vara.

  SvaraRadera
 3. Hej Stefan

  Socialdarwinism i alla dess former är ju en perversion av Darwins teorier. Darwin själv ansåg ju att människan var den enda art som hade till viss del lyckats slå sig fri från evolutionen.

  Vi är ju överens om att Darwin bidrog till den biologiska vetenskapen. Jag skulle inte vilja säga att Darwin är farlig. Snarare ligger faran i att människor har perverterat och utnyttjat Darwins teorier åt sina egna sjuka syften.

  SvaraRadera
 4. Pepe, att faran ligger i hur eftervärlden tolkar och använder hans teorier är vad jag tycker att jag sa i mitt inlägg - om än något tillspetsat.

  SvaraRadera
 5. Du påminde mig om den gamla klassiska frågan:
  "Om du kände en kvinna som var gravid och hade åtta barn redan, varav tre utav dem är döva, två är blinda, en var efterbliven och kvinnan själv har syfilis. Skulle du rekommendera henne en abort?"

  Mamman i fråga är Beethovens mamma...

  SvaraRadera
 6. Skadlig, tack för det underbara exemplet! Mitt i prick. Vi behöver ha respekt för att vi faktiskt inte vet vad som är bäst för oss.

  SvaraRadera
 7. Darwin hade rätt, det är ett mycket väl fastslaget faktum. Varför har du åsikter om det? Det är meningslöst. Eller ifrågasätter du att 2+2 är 4 också?
  Darwin ger INTE stöd för rasbiologi, eller socialdarwinism! Tvärtom visar evolutionen på vikten av att ha en population med stor inbördes variation.
  Nazisternas idéer om raser kom från en ockult lära nära knuten till antroposofin.

  SvaraRadera
 8. Anonym, du gör det lätt för dig.
  Jag förnekar inte Darwins teorier, jag påpekar bara i hur hög grad de kan och har missbrukats.

  Oavsett om Darwin ger stöd för rasbiologi eller socialdarwinism, så har dessa hävdat sig ha stöd hos hans teorier. När rasbiologin hyllades på lärosätena var det den allmänna uppfattningen. Och nazisterna baserade i hög grad sina idéer om raser på rasbiologin, som alltså var respekterad vetenskap på den tiden.

  Nu säger vi annorlunda, men det är historieförfalskning att påstå att det alltid varit så.

  SvaraRadera
 9. Det här är ju seriöst korkat. Människor har haft ihjäl varandra långt innan Darwins teorier och vi anklagar inte Jesus för all skit de kristna har hittat på genom historien, judeförföljelser (som pågick långt innan Darwin), korståg och tvångsdop. Att nazister och andra knäppgökar fick en ny anledning (som dom behövde någon) att ha ihjäl människor är ingen anledning att smutskasta evolutionsteorin eller Darwin. Det är däremot en anledning att, som du tidigare sagt, se till att vetenskaper inte missbrukas.

  Vetenskap, teorier och fredsälskande religioner har ofta missbrukats och ingen försöker (hoppas jag) förneka detta men varför denna massiva volym galla över Darwin? Han, som anonym påpekade, stödde inte rasbiologin och slaktande av människor i evolutionens namn. Du verkar ju dessutom att du fullständigt gett upp om mänskligheten eftersom du påstår att "det naturliga urvalet leder ofrånkomligen till socialdarwinism och andra hemskheter". Jag skulle vilja påstå att socialdarwinism leder till hemskheter inte att det naturliga urvalet gör det, det naturliga urvalet är anledningen till varför både du och jag är här.

  Jag tycker att Darwinsjubileet är en bra anledning till att ta upp det fruktansvärda missbruket av hans, med små modifikationer, fortfarande gällande teori. Men det förminskar inte hans insats för vetenskapen och för vår frigörelse från religionernas bojor som han verkligen bör prisas för.

  SvaraRadera
 10. Anonym, jag påstår inte att det naturliga urvalet leder till socialdarwinismen, utan teorin om det naturliga urvalet - eller snarare ett oreserverat förespråkande av den.

  Inte heller påstår jag att Darwin själv skulle vara skyldig till det - jag betonar att det är hur hans idéer har missbrukats, vilket betyder att jag tycker ungefär som du.

  Däremot är det inte riktigt att hans vetenskapliga gärning skulle ha haft så stor betydelse för att befria oss från religionernas bojor. Det var faktiskt många präster som prisade hans tankar, vilket jag har nämnt i något annat inlägg.
  De verkliga nådastötarna var i stället när den geocentriska världsbilden övergavs, och när Newton presenterade sin celesta mekanik. När inte längre jorden var världsalltets mitt, då blev det lika svårt att tro på en människornas gud som skapare av detta världsallt.

  SvaraRadera
 11. Ikväll, fredag , börjar en intressant TVserie i ämnet - "På resa med Homo Sapiens". 20.30 på Kunskapskanalen.

  SvaraRadera
 12. MSM, vem är du som gör reklam för TV-programmet och har dold profil?
  Har du redan sett serien, eftersom du kallar den intressant innan den har visats? Är det en repris?

  SvaraRadera
 13. Darwin är ungefär lika farlig som de ungdomar man ser på YouTube som skriver skällsord och att den andra är en idiot.

  Det du beskriver tror jag inte är mycket av vad darwin har skrivit.

  Utan mer en filosofi som kommer från männskligheten själv. Att säga att darwinism drog fram det du beskriver är inte sant.

  Visst, nazisterna använde darwinsteorier så de kunde ha vetenskapliga "bevis" så att säga och peka på det.

  Det är en sak.

  Allt annat har funnits med männskligheten sedan urminnestider.

  Redan i antika Grekland förekom det debatter, politik och stora talare.

  Vad som gör Sverige så ohållbar idag, är att ingen vill ta ansvar och förbättra, utan istället ska vi vara en i samhället och respektera varandra, till den grad att vi inte lever under sunda förhållanden som individer.

  Konflikter i tal har blivit tabu, och därför ser dabatterna ut på tv som i ett hönshus.

  Börja tänka sunt Sverige!

  SvaraRadera
 14. Johan, vad jag menar är just att vi ska diskutera öppet hur Darwins teorier har använts - och missbrukats. Det är tystnaden som är farlig.

  SvaraRadera
 15. Hej Stefan,
  Precis: "På resa med Homo Sapiens" var en repris från i höstas. Hittade den åxå i streamad form på URs hemsida:
  http://www.ur.se/Vuxen/Tv/Pa-resa-med-Homo-Sapiens/

  vänligen Magnus

  SvaraRadera