söndag 1 februari 2009

Typisk rundgång i kulturen: Schulman om Schulman


Den ökände bloggaren Alex Schulman har skrivit en bok om sin avlidne far, den kände TV-producenten Allan Schulman. Jag visste inte att de var släkt, men jag är inte ett dugg förvånad. Svensk offentlighet blir mer och mer aristokratisk: allt går i arv.

Allan Schulman dog 2003, då han var 83 år gammal. Han producerade svenska radio- och TV-program ända sedan 1950-talet – bland annat låg han bakom Frukostklubben på radion, med Sigge Fürst (bilden ovan är därifrån, med Allan Schulman sittande längst till vänster, bredvid Povel Ramel), och Hylands hörna på TV.
Det är knappast kontroversiellt att hävda att det var lite mer stil på honom än på sonen.

Det riktigt trista är dock att Alex Schulman bara är ännu ett exempel på hur svenskt kulturliv har blivit en sluten krets där alla är släkt och vänner med alla. Entrén till offentligheten är alltför ofta bakvägen.
Inte undra på att där är så många besvikelser.

3 kommentarer:

  1. Jag kan inte låta bli att undra över vad Alex Schulmans morfar skulle säga om barnbarnets bedrifter och författande. Säkerligen något bitskt och fyndigt, ty sådan var han, Sven Stolpe.

    Som sagt, äpplet faller inte långt från päronträdet. Eller hur det nu är man säger.

    SvaraRadera
  2. Se där. Sven Stolpe i familjen, också. Vissa omständigheter i vår verklighet är sina egna parodier.

    Släktskapet är inte omärkligt, för även Sven Stolpe hade en väldig självbild och vresig intolerans mot alla som inte höll med honom. Men han visste oftast vad han pratade om.

    SvaraRadera