onsdag 21 oktober 2009

De två äldsta träden i världen är svenska


Världens två äldsta träd finns i Sverige: två granar i olika landskap, som har levat nästan precis lika länge – cirka 9.500 år. Varför är nordbor så särskilt livssega, trots det kärva klimatet?

Old Rasmus (se bilden ovan) är det namn som en gran i Härjedalen fått av trädforskaren Lisa Öberg, som också namngivit Old Tjikko i Dalarna. Dessa båda granar är de äldsta kända träden i världen, med sina 9.500 år på nacken.

Det är inte trädstammarna som har den åldern, inte heller egentligen rötterna. Träden regenererar sig själva genom att grenar som tyngs till marken av snö slår rot och bildar nya stammar. Ett slags intern kloning. Kanske är det en modell också för mänskligheten?

Nästan tiotusen år är svindlande länge. Dessa granar smakade på den senaste istidens sista suck, såg stenåldersfolken anlända och civilisationen sakta framträda. Vad de skulle kunna berätta! Framför allt skulle man vilja veta varför de inte tröttnar på alla dessa årstidsväxlingar och en utsikt som förändras föga genom årtusendena.

Granarnas exakta hemvister är hemliga, för att inte tokfransar ska komma och göra naturmedicin av dem eller bara plocka bitar av dem som souvenirer. Människan behöver skydda naturen mot människan.

Här har Östersundsposten en artikel om de gamla träden, samt en videofilm med ett besök vid Old Rasmus. Här skriver DN, Aftonbladet och SVT om träden.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

5 kommentarer:

  1. Jag kontrar med en utrotningshotad chilensk bjässe: Alerce (Al erce, cedern,, på arabiska; spanjorerna dyvlade på amerikanska arter spanska namn). Växer en halv millimeter om året. Blir flera meter tjocka... Äldsta bevisade levande trädindividen: närmare 5000 år. Nyss skogsbildande, numera nästan utrotad. Det går bra att köpa fina slöjdalster i den röda veden på marknader i Santiago än idag. Virke från levande träd får man inte handla med, men det går ju bra att bränna ner dem först.

    SvaraRadera
  2. Personligen tycker jag nog att tallen Methuselah är mäktigare än de svenska granarna. Den har ju faktiskt drygt 4800 årsringar.

    SvaraRadera
  3. Det finns äldre:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pando_(tree)

    SvaraRadera
  4. BeRKA, det verkar dessutom vara likartad självgenerering som hos granen - alltså att inte själva trädstammarna är så gamla, men organismen som sådan.
    Artikeln nämner 80.000 år, vilket är omtvistat, men också att det kan finnas liknande växter som är uppåt en miljon år.
    Spännande!

    Här är mer om långlivade organismer:
    List of long living organisms

    SvaraRadera
  5. Visste ni då att alla aspar i Sverige är en enda individ? Det är en jätteklon som förnyar sig i alla ändar. Den är nog lika gammal som Old-granarna i Dalarna.
    Björn Berglund skriver om jätteaspen i Tusenårsblad, en bok som redan lär ha en 30 år på nacken men nog går att hitta antikvariskt.

    SvaraRadera