torsdag 1 oktober 2009
Bonus är stöld
Svenska storbanker betalar 5,4 miljarder kronor i bonusar till sina egna, trots finanskris och allt vad det är. Ingen överraskning. Denna rövarkultur i näringslivets toppskikt fortgår så länge det finns pengar kvar att ta, eftersom de allihop stöder och smörjer varandra.
Jag har bloggat förut om näringslivets och finanssektorns groteska ersättningar, som deras ledningar betalar ut till sig själva.
De påstår att det är nödvändigt för att stimulera cheferna – sig själva. Som om deras löner vore blott allmosor och som om dessa företag går ett dugg bättre för det. I själva verket snarare sämre, eftersom bonusarna är så konstruerade att de belönar risktagande och kortsiktighet. Sådant spricker, förr eller senare. Oftast förr.
Denna korruption, dessa metodiska stölder av miljardbelopp, tar inte slut förrän näringslivets styre reformeras. Börsnoterade bolag har ingen enskild ägare som säger ifrån. I stället leds de av en ganska liten krets kamrater som hjälper varandra att skövla företagen på allt mer pengar.
Företagen töms
Nu är det så mycket som försvinner i astronomiska löner, ersättningar och bonusar, att beloppen riskerar hela dessa företags framtid. Och vi har tidigare sett, gång på gång, att bonusarna betalas ut hur dåligt det än går för företagen.
Det här året delar de svenska storbankerna ut 5,4 miljarder kronor i bonusar. SEB kastar ut 2,4 miljarder på det sättet, trots att bankens vinst bara var 1,1 miljard. Hur går det ihop? En vinst på 1,1 miljarder ska belönas med mer än det dubbla i bonusar? Det har sedan länge passerat all sans och måtta.
Swedbank, som i år går mot en förlust på 8,9 miljarder kronor, betalar ändå ut 800 miljoner i bonusar. Man frågar sig varför.
Vi måste slå fast att det finns inget så unikt med dessa företagsledare att de förtjänar sådan ersättning. De får den för att det är de själva som bestämmer saken. Det är allt. Och det är kriminellt i kubik.
Allmänheten betalar
Vi får inte glömma att dessa bonuspengar inte uppstår ur intet. De tas från konsumenter och kunder – alltså framför allt från allmänhetens plånböcker. Bankerna ökar sina marginaler på bekostnad av sina kunder. I Sverige verkar dessutom bankerna i ett samförstånd som måste kallas kartell, så kunderna har ingen annanstans att gå.
Klassamhället i retur. Man påminns om forna seklers adel och kungligheter, som frossade obehindrat på böndernas produktion – blott för att de hade beväpningen att kunna ta för sig. De som har makten missbrukar den.
Hur långt är det till rim och reson?
Aftonbladet skriver om bonusarna här, här och här, Svenskan här, DN här.
Läs även andra bloggares åsikter om bonus, bankerna Intressant?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tror jag har sagt det förr: det är klart att bonussystemet måste göras om. Bonustak, *negativ* bonus om det går dåligt, bonus som delas ut en längre tid in i framtiden (så att man tänker litet långsiktigare), osv.
SvaraRaderaIofs är tanken med bonus - en sorts prestationslön - inte fel. Det skall vara en drivkraft för bättre resultat. Men bonusarna fungerar ju så bonusfolket inte riskerar något. Går det dåligt - så synd, men jag har fortfarande med väl tilltagna lön... Varför inte dra ned lönen om det går dåligt? Och bonusar bör kunna ställas ut i aktieoptioner i den egna banken, som dock kan lösas in först några år in i framtiden. (Och ovanpå detta måste det finnas ett tak: oavsett hur bra det än går, skall man inte kunna få ut miljarder.)
Dessutom behövs hållbarare kreditvärdering. Det var ju felet i USA, där en massa bostadslån östes ut till låntagare som inte hade råd med dem (s k subprime-lån). Det var det som utlöste krisen - och det var faktiskt politikernas fel. De lade om regelsystemet så att folk skulle få "råd" med dyrare bostäder än de egentligen hade råd med (för att köpa väljarröster).
Det är inte så att det behövs fler regleringar; det behövs dock *rätt* regleringar.
--Ahrvid
Det är nästan två helikopterrån i veckan.
SvaraRaderaVad är brottet att råna en bank, jämfört med att grunda en?
Bengt Svensson
Bengt, det var skojfriskt uttryckt. Jag trodde först du menade att råna eller skinna en bank.
SvaraRaderaBankerna är spindlar i finanssystemets nät. De medger till och med själva att de behöver regleras och tyglas.
Det är inte någon lätt sak, som Ahrvid påpekar i sin kommentar - nuvarande finanskris började med en naiv och välmenande reglering från USA:s regering, som blev cancer för fastighetsmarknaden.
Kruxet bottnar såklart i bankernas vetskap att de aldrig kommer att tillåtas gå omkull. Eftersom staten tar det ansvaret måste den även ha rätten att reglera bonuseriet. Men hur det ska gå till vete fan... Är det möjligt?
SvaraRadera