söndag 11 oktober 2009

Obama blir allt djärvare


Barack Obama må ha bråttom att bevisa sig värdig Nobels fredspris, men han gör det med ovanligt djärva grepp för att vara amerikansk president. Nu talar han klarspråk om homosexuellas rättigheter. Bibelbältet bestämmer sig nog snart för att han är Satan.

Kanske är Obamas främsta uppgift att rätta till de bakåtsträvande groteskerier som George W. Bush ställde till med. Exempelvis vad gäller de homosexuella. Bush gjorde allt vad han kunde för att stoppa den homosexuella frigörelsen på alla möjliga punkter – faktiskt all sexuell frigörelse.

Nu inleder Obama räfst och rättarting mot det amerikanska försvarets hyckleri, där man får vara homosexuell bara man håller käft om det, och ett besynnerligt laghindret mot att ålägga delstater att acceptera samkönade äktenskap.

Han ger i och för sig ingen tidsplan för reformerna, men det vore nog hyckleri, eftersom han är beroende av kongress och senat för att få igenom dem. Sådant kan dra ut på tiden.

Under sitt arbete för hälsovårdsreformen har Obama hanterats väldigt illa i media och stora delar av den offentliga amerikanska debatten. Andra presidenter hade letat efter ofarliga frågor att fokusera på en stund, för att återvinna något slags fötroende bland reaktionära grupper.
Obama gör det omvända. Han provocerar ännu mer, genom att ta tag i frågor som får en mängd amerikaner att se rött.

Det är djärvt. Det kanske inte är realistiskt, men det återstår att se. Hur som helst visar han sig som ett föredöme bland politiker när han uttalar sig så bestämt och radikalt i frågor som mängder av hans väljare har ett snårigt förhållande till.
Ska han rentav hinna visa sig värdig fredspriset redan när det är dags för utdelning av det?

Här skriver DN, Aftonbladet, Svenskan och Expressen om Obamas framstöt. Samtliga tidningar har hittills föga mer än ett TT-meddelande.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

9 kommentarer:

 1. Den som lever får se, som det heter. :-)

  Maniac-media i USA hetsar mot Obama i förhoppningen att någon med några skruvar lösa skall ta och realisera det de hetsar om.
  Väldig oansvarigt, hatespeech kallas det för.

  Obama vet nog vilken ormbo han har gett sin in i, annars hade nog fortsatt jurist-karriären ifall han velat ha ett liv i frid och fröjd.

  SvaraRadera
 2. Dennis, han verkar onekligen klar över vad han gett sig in i - så till den grad att han till och med kan skämta om det.
  När får vi politiker av hans dignitet i Sverige?

  SvaraRadera
 3. Obama kallas för allt möjligt just nu tyvärr, men inom något eller några år kommer han ses som en väldigt stor man, gissar jag. Bara han släpper media-horeriet som han behövt dras med hittills.

  Han tar iaf inte en månads semester för att "tänka" på stamcellsforskning - han googlar.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker nog Obama är ett oskrivet blad än så länge. Och han är väl fortfarande motståndare till samkönade äktenskap?

  SvaraRadera
 5. Är Obama motståndare till samkönade äktenskap? Det vet jag inte, utan jag har tagit motsatsen för given. Han verkar i alla fall vara mycket radikal när det gäller homosexuellas rättigheter.

  SvaraRadera
 6. När får Sverige en lika stor politiker som Obama frågar du. Kanske hade Anna Lindh kunnat bli det. Nåja, ödet hade annat i beredskap.

  Bakom henne ser det tunt ut.

  SvaraRadera
 7. Jag var faktiskt inte så väldigt imponerad av Anna Lindh, däremot var det kul att ha Olof Palme till statsminister, framför allt för hans internationella perspektiv och retoriska skärpa.

  SvaraRadera
 8. Före valet var Obama definivt emot samkönade äktenskap. Jag har inte hört något om att han skulle bytt åsikt i frågan.

  SvaraRadera
 9. Thesoundofmyownvoice, nu har jag Googlat saken lite och konstaterar med viss besvikelse att du har rätt. Obama fegar i den frågan, genom att säga ungefär att han inte stöder samkönade äktenskap men inte heller vill medverka till att de förbjuds. Goddag Yxskaft.

  Jag såg några YouTube-videor där han slingrade sig riktigt pinsamt i sina försök att varken säga bu eller bä. Han kallar sig kristen och påpekar att det är grunden för hans syn på äktenskapet, men jag undrar om Jesus hade hållit med honom.
  Kristendomens kärleksbudskap är villkorat. Det är inte kärlek.

  SvaraRadera