söndag 4 oktober 2009

Regeringar skyddar varandra


Regeringen vill hemligstämpla tsunamibanden i 70 år, fast de rimligen bara kan handla om hur den förra regeringen gjorde bort sig. Vad kan det bero på, om inte kollegial lojalitet mellan politiker?

Tsunamikatastrofen under julen 2004 är ju knappast hemlig i sig, och det är sedan länge offentligt känt att både ministrar och höga tjänstemän på regeringskansliet fortsatte sitt julfirande i stället för att ordna kvick hjälp åt drabbade svenskar. Så vad finns det kvar som kan vara viktigt att hålla hemligt?

Regeringen har försökt förut att hemligstämpla inspelningarna från tsunamihanteringen – eller snarare bristen på hantering – men fått bakläxa av Lagrådet. Ändå kommer de igen med en ännu mer långsträckt hemlighetsstämpling – 70 år är en obegripligt lång tid. Då kommer alla inblandade att vara döda sedan länge.
Varför denna hysteri?

Omvänd offentlighetsprincip
Regeringen låtsas att det är fråga om att skydda hemligheter om hur regeringen arbetar. De vill vända på logiken. I stället för att allt som inte uppenbart skadar Sverige ska vara offentligt, vill regeringen att allt är hemligt utom det som kan lämnas ut “utan fara för att Regeringskansliets verksamhet skadas”.
Då är det inte mycket kvar av offentlighetsprincipen, speciellt om det är regeringen själv som avgör vad som kan skada den och dess kansli.

Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att ana att här ligger en hund begraven – och då inte bara tidigare ministrars lättja. Är det någon som kan gissa vad det är som oroar regeringen så mycket?

Det enda jag kan komma på är att regeringen gör detta i lojalitet med dess föregångare, för att tjänsten ska återgäldas av nästa regering. Tvärs över blockgränserna vill de skydda varandra mot insynens avigsidor – avslöjanden om inkompetens och slarv med det stora ansvaret.

Här skriver DN, Svenskan och Expressen om saken. Aftonbladet verkar inte ännu ha reagerat, men det lär komma.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

10 kommentarer:

 1. Visst är det så och denna kollegialitet går ändå tillbaka till andra världskriget som fortfarande är hemligstämplat i Sverige till skillnad från övriga länder. Öppenhet och ingen korruption är Sveriges paradord utomlands vilket löjets skimmer sänker sig över.

  SvaraRadera
 2. Nils Dacke, jag hade ingen aning om att handlingar från andra världskriget fortfarande är hemliga i vårt land. Det är ännu löjligare än tsunamigrejen. Andra världskriget är ju knappast någon hemlighet...

  Skandalös politisk feghet, dessutom i generation efter generation av svenska politiker. Ingenting är viktigare än att vi kan skriva vår historia korrekt. Hur ska annars framtida generationer kunna lära sig att undvika grodorna?

  SvaraRadera
 3. Inte i Sverige...... Där är eftermälet av nu levande politiker viktigast. Ska bli intressant imorgon om lagrådet har råg i ryggen och/eller någon kommer över banden och lägger ut dom på piratbukten!

  SvaraRadera
 4. Jag saknar ord, för en gångs skull.

  SvaraRadera
 5. Solveig Silverin04 oktober, 2009 16:10

  Jag hörde på nyheterna (P1) att det var ett experimetn som utlöste tsunamin och det är kanske därför man hemligstämplat materialet? Jag vill informera om att man troligen testar genom projektion av låga frekvenser av elektromagnetisk strålning med utmattning kan spräcka jordskorpan helt eller delvis. Det förekommer väldigt mycket forskning och tester kring hur man kan nyttja elektromagnetisk strålning för olika användningsområde. Naturligtvis främst militärt.

  SvaraRadera
 6. Stefan:
  Håller med om att det är dumt att hemligstämpla tsunamibanden! Finns något känsligt där kunde man ju ta bort just det, och släppa resten. Någon journalist borde kunna begära utlämning med s k maskning. Det borde en domstol har rätt att besluta, även om regeringen tycker *allt* skall vara hemligt.

  Nils Dacke:
  Nej, det är nog väldigt, väldigt litet kring Sverige och WWII som är hemligstämplat. Jag har läst allt om krigsåren. Det finns inte så mycket luckor.

  Solveig:
  Vi kan glömma att något slag av experiment skulle ha utlöst tsunamin. Det finns praktiskt taget ingenting vi kan göra för att utlösa eller stoppa en jordbävning (vilket orsakade tsunamin). De energinivåer vi förfogar över räcker inte. (Man kan spekulera om ifall en riktigt kraftig vätebomb skulle kunna utlösa en jordbävning, men det är inte säkert! Avsmällandet av en vätebomb skulle ha märkts...)

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 7. Jag undrar om det inte är så att det finns pinsamheter även för den borgerlika regeringen i dessa band. Det kan vara pinsam epost som skickats till regeringskansliet från de dåvarande oppositionspolitikerna.

  SvaraRadera
 8. @Ahrvid Engholm
  "Jag har läst allt om krigsåren. Det finns inte så mycket luckor."

  Du är lustig, du. Hur kan då vara så tvärsäker att just det du har läst är allt som har tryckts? Om sådant överhuvudtaget har tryckts. En hel del har eller skall ha "bränts", som det heter.

  S.k "statshemligheter" brukar inte tryckas i större upplagor för allmän beskådan.

  Den nyfikne kan googla på Operation Stella Polaris.

  SvaraRadera
 9. Till Dennis:
  Nej, jag har inte läst "allt som tryckts", men tillräckligt.
  Vad är det du undrar om numera inte ett dugg hemliga Operation Stella Polaris?
  Förvisso brukar inte statshemligheter tryckas, till en början. Men efter en tid blir de irrelevanta och då försvinner förlåten.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 10. @Ahrvid Engholm
  Ifall du inte har läst "allt som tryckts" så föreslår jag att du slutar med att uttala dig så självsäkert och konsekvent om allt möjlig.

  Man kan faktisk ha fel. Du är inte ofelbar.

  "Vad är det du undrar om numera inte ett dugg hemliga Operation Stella Polaris?"

  Är man en sådan allmäktig person som du är så torde du redan veta det.

  Allvarligt talat så påminner det mesta som sker nu, kring det som skedde kring Operation Stella Polaris.

  "Men efter en tid blir de irrelevanta och då försvinner förlåten."

  Det får stå för dig. Mår du bra av att ägna dig åt historieförfalskning, så fortsätt med det.

  Vi andra vill veta hur det egentligen gick till, så att vi i bästa fall inte upprepar gamla misstag.

  SvaraRadera