tisdag 20 oktober 2009

Kristdemokraterna blir moderater


Kristdemokraterna lovar att sluta kräva en massa förbud och i stället verka för ökade medborgerliga friheter – till och med när det gäller alkohol. Det är en nyliberal framtoning de signalerar – så då borde de kanske rösta på moderaterna i stället?

De tre högsta ledarna i KD skriver i DN att de vill bort från sin gamla reflex att lagstifta hit och dit, för att i stället öka medborgarnas rätt att själva bestämma över sina liv. Till och med när det gäller alkohol – fast bara med sådan småsaker som att krögare ska få krydda sitt brännvin och inte behöva servera varm mat. För medborgarna gör det ringa skillnad.

Attitydskillnaden i KD är ändå ett försök att bli ett populärare och mindre moraliserande parti. Det handlar förstås om deras rädsla för att hamna under 4%-spärren. Sammalunda med Göran Hägglunds nyliga artiklar om kultureliten. KD vill bli populära och drar sig därför inte för att bli populister.

Men förlorar de inte därmed sin själ? Detta parti på frireligiöst kristen grund är knappast nyliberaler, även om det skulle ge fler röster. Snart nog kommer deras marknadsföring att leda väljarna till den rimliga slutsatsen att i så fall kan man lika gärna rösta på moderaterna – och att KD:s egna medlemmar kunde göra detsamma.

Här skriver DN, Aftonbladet och Svenskan om KD:S utspel.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

9 kommentarer:

 1. Jag har aldrig förstått mig på Kristdemokraterna. Vad har Jesus med demokrati att göra? Han förespråkade monoteism, det är långt ifrån demokrati. Och genom historien har det använts för att rättfärdiga envåldshärskare, det är ju liksom själva grundtanken med Kristendomen. Vad som är religion och livets mening är var och ens privatsak, det är demokrati.

  ***Rolf

  SvaraRadera
 2. KD blir moderater,SD vill framstå som kristdemokrater... The race is on... ;-)

  SvaraRadera
 3. Lite som Maraton för Inkontinenta va?

  SvaraRadera
 4. Mattias, då får vi rösta på Monty Python.

  SvaraRadera
 5. Finns det något annat att rösta på? Skulle vara Falkvinge då, han är kanske mer åt MrBean-hållet...

  SvaraRadera
 6. Nu har väl iofs moderaterna övergett sina frihetliga strävanden.

  Jag tänker att det är naturligt för ett konservativt parti i Sverige att sträva efter individuell frihet eftersom den politiska styrningen är så vänsterdominerad. All politisk kontroll är ju vänster och det är utsiktslöst att tro att den inom överskådlig framtid kommer bli konservativ. Det är mer realistiskt att tro att de kan bidra till mindre politisk kontroll än mer konservativ politisk kontroll.

  Personligen är jag smått euforisk att någon ens lyfter frågan att människor kanske ska få bestämma lite själva i Sverige. Det är så att man vill gråta att det finns åtminstone några politiker som vill begränsa sin rätt att lägga sig i andras liv.

  SvaraRadera
 7. Johan Y, då är det inte ofta du får gråta.

  SvaraRadera
 8. Nä tyvärr, jag kände antydan till tre tårar efter den här artikeln men det krävs mer innan jag kan släppa loss ordentligt.

  SvaraRadera